RTL-ova VODITELJICA

Mojmira Pastorčić: ‘Uspjeli smo držati kvalitetu i u godini kada Šprajca nije bilo 5 mjeseci‘

Sviđa mi se da se bira između tri voditeljice, Doris Pinčić, koja je prirodna, Ivane Paradžiković, koja ima veliko iskustvo, i mene
Mojmira Pastorčić
 Rtl/maja Bota

Mojmira Pastorčić, urednica i voditeljica RTL Direkta, prvi put se našla i osobno u nominacijama za Zlatni studio. Do sada, baš kao i ove godine, u utrci za našu medijsku nagradu našao se RTL Direkt, no kako se lani, spletom okolnosti, Pastorčić našla i ispred kamera više nego ikad prije, našla se u utrci za najbolju TV voditeljicu i ušla u finale.

Jeste li očekivali da ćete se naći u završnici?

- Ma kakvi. Pa tek sam 2020. počela stalno raditi taj posao, tko bi to očekivao? To je lijepo priznanje za debitanticu, i sviđa mi se da se bira između tri voditeljice. Doris Pinčić, koja je prirodna i univerzalna, Ivane Paradžiković, koja već godinama radi izniman posao, i mene.

A kako je reagirao vaš kolega Zoran Šprajc koji je čak dva puta slavio kao najbolji voditelj u izbor Zlatnog studija?

- Šprajc mi je među prvima čestitao. Nas dvoje zajedno radimo tu emisiju već pet godina. To je puno rada do kasnih sati, puno žustrih rasprava, puno truda da Direkt bude to što je. Velika je stvar za to biti nagrađen nominacijama sve ove godine.

Velika je stvar i što smo zadržali kvalitetu i u godini kada pet mjeseci Šprajca nije bilo, kad su umjesto mene uređivali Ivan Skorin ili Petar Panjkota, a ja sjedila u studiju. Puno nam svima u redakciji znači kad na kraju godine netko kaže: Ej, vi ste među najboljima. I to u neviđenoj godini, potresa, virusa, straha, ludila.

I bez korone i bez potresa, iza vas je u najmanju ruku profesionalno zanimljiva godina. Vodili ste emisiju izborne noći i za predsjedničke i za parlamentarne izbore te više nego ikada RTL Direkt…

- Svaki dan vodim Direkt, vodim Direkt iz stana, četiri sata u studiju na izborni dan razgovaram s gostima. Odjednom se, osim sadržajem, izborima, potresima, koronom i brojevima moram baviti i time je li mi košulja dobra ili frizura bez greške i jesam li previše mlatarala rukama. Odjednom na cesti poznaju Vučka, neki mi čovjek na Ilici dobaci: "Nikad više šiške, Mojmira". Luda godina.

image
Rtl/maja Bota

Je li bilo dodatne treme recimo kod izbornih emisija?

- Dan izbora je za televizijsku news redakciju Svjetsko prvenstvo. Uzbudljiv dan, program uživo, ne znaš kako će završiti, puno javljanja. I to je snaga RTL-ove informativne redakcije. Kad su izbori, breaking news, potres, nešto nepredviđeno, tad smo najbolji. Ja sam imala veliku tremu prije izbornih emisija. Nikad nisam radila ništa slično, dosad sam se kao novinarka javljala iz izbornih stožera stranaka ili uređivala izborni Direkt. Nikad studio.

Pripremala sam se, vadila statistike, čitala što sam god stigla. Bojala sam se da će biti grozno, ali reakcije su bile jako pozitivne. Puhovski, Macan i Raspudić, svi pametni, a totalno različitih mišljenja, razvila se dobra rasprava, čak i konflikt, bilo je raznoliko i opušteno i ljudima se svidjelo. Još kad se tome doda uvijek izvrsna Damira Gregoret, zanimljivi RTL-ovi reporteri, mnogi su nas na kraju proglasili TV pobjednicima te večeri. Nije bilo zamorno i dosadno, nismo davili. Onda se još i Šprajc pridružio kao originalan komentator, mislim da smo napravili dobar show.

Vodili ste prošle godine RTL Direkt i iz svog doma. Kako ste se uspjeli organizirati?

- Nestvarno mi je uopće da se to dogodilo, da sam s mjesta gdje inače u pidžami gledam film, vodila emisiju. Nestvarno mi je da su tehničari toliko genijalni da su rekonstruirali studio da se jedva vidi razlika. Mislim da je to bio zanimljiv iskorak u ludo vrijeme, radili su to i Chris Cuomo i Trevor Noah pa i RTL Direkt. Tada smo na RTL-u radili u timovima, međusobno se nismo smjeli viđati, Šprajc se još nije mogao vratiti.

Nazvala me glavna urednica Željka Marijanović i rekla "Mojmira, bi li vodila emisiju iz svog stana?" Sve u svemu je to bilo jako neobično iskustvo i puno trenutaka totalnog ludila. Recimo, kad u 22.13 snimatelj Vanja Bašić i ja shvatimo da je sudoper pun prljavog suđa u kadru. Ili snimatelj Dražen Šimić u sobi smiruje mog psa Vučka dok ja razgovaram s Gordanom Jandrokovićem. Ili snimatelj Slaven Skenžić stiže s trovremenskim taftom jer vidi čovjek da ne znam napraviti urednu frizuru. Ludo.

image
Rtl/maja Bota

Pretpostavljam da je bilo lani i trenutaka kada je krenulo sve krivo ili neplanirano?

- Uvijek toga ima na televiziji. Nekidan smo u 22.20 shvatili da gošća doma leži na kauču, a za pet minuta mora u studio. Malo smo preorganizirali redoslijed emisije, i stigla je. Nekad reporter dođe u Majske Poljane, cijela ekipa je s obitelji u garaži, ali nema signala, pa se nemaju kako javiti. Nekad se dogodi problem sa serverima pa novinarima kasne prilozi, nestaju materijali. Nekad, kao u prvoj emisiji od doma, umre baterija za mikrofon.

Prvenstveno ste ipak urednica RTL Direkta, no kako ste nanizali i novinarski i urednički, a sada i voditeljski staž, koja uloga vam je trenutno najdraža?

- Najdraže mi je to što sam u ovih 17 godina na RTL-u radila sve. Od mladog novinara na desku koji pomaže i uči do voditeljice vlastite emisije. Stalno učiš nešto novo, razvijaš nove vještine, promjena je uvijek dobra. A svaki je taj posao potpuno drugačiji. Kad si novinar, ideš i u Sabor, i u romsko naselje, i na sat biologije u 8. razredu, i na Pelješac gdje bukte požari, razgovaraš s ljudima s kojima inače ne bi imao prilike. To je prekrasan posao.

Kad si urednik, onda si pred kompjuterom, manijakalno pratiš sve što se događa, gradiš tu emisiju pažljivo, gledaš na svaki detalj, vodiš, nadzireš tu operaciju. Biti u studiju opet traži novu vještinu, nije dosta da se baviš sadržajem, bitno je i da se ljudima obraćaš, da govoriš. Da s gostom razgovaraš, ne čitaš pitanja koja si napisao dva sata ranije. Da poštuješ to što ti netko daje 35 minuta svog vremena time što je sadržaj zanimljiv, originalan, što ti nisi stroj.

image
Zlatni studio
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:22