PETAR DRAGOJEVIĆ

‘Mom barbi Oliveru izolacija ne bi smetala jer je on tako živio svako ljeto, sam, na moru‘

Glazbenik uskoro predstavlja novu pjesmu ‘Kašun‘, a iako su njegove pjesme o nesretnim ljubavima, on taj osjećaj nikada nije proživio
Petar Dragojević
 John Pavlish

Premda je u ljubavi sretan već punih osamnaest godina, otkako je upoznao svoju Andreu s kojom je u braku petnaest godina, Petar Dragojević najčešće pjeva o nesretnim ljubavima. No, kako kaže otac petero djece - Davida, Emanuela, Jone, Deborah i Noaha, te pjesme nisu autobiografske, nego on jednostavno uspijeva emociju, koju, srećom, nije imao prilike proživljavati, prenijeti svojoj publici. Tako je, uostalom, radio i njegov pokojni barba, legendarni Oliver Dragojević.

Ovih ćete dana svojoj publici predstaviti novu pjesmu 'Kašun'. O kakvoj je pjesmi riječ, tko su autori glazbe i stihova?

- Pjesmu je napisao moj prijatelj Davor Petrović, za aranžman je zadužen Leo Škaro, a mix i mastering sam radio u Studiju Šišmiš. Pjesma je ljubavna, a to je glavna tema mojih pjesama.

Što znači kašun?

- Kašun je škrinja.

Nedavno ste rekli da vas je ta pjesma pogodila u srž. Zašto?

- Zato što je emotivna i topla, baš u mom stilu. Uz melodiju, privukle su me i riječi. Stihovi su mi uvijek važni jer samo ako ih osjećam, onda ću ih otpjevati iz srca. Ove stihove sam odmah osjetio, a i melodija me osvojila na prvu.

Poznato je da marljivo radite na novom albumu. Kakav zvuk možemo očekivati, što ćete ponuditi svojoj publici?

- Da, novi album najavit ću upravo ovom pjesmom, a bit će u mom dosadašnjem stilu, dakle dalmatinski pop. Smatram da nema smisla skakati u neke druge žanrove i vjerujem da to publika od mene niti ne očekuje.

Često pjevate o nesretnim ljubavima, premda ste vi u ljubavi sretni već skoro dva desetljeća. Na koji način onda uspijevate vjerno publici dočarati tugu zbog nesretne ljubavi?

- Svi znamo da je ljubav najljepši i najkompleksniji osjećaj. Supruga i ja smo zajedno osamnaest godina, od toga već petnaest godina u braku, i naš se odnos temelji na ljubavi, poštovanju i razumijevanju. Mnogi nisu te sreće ili su još u potrazi za njom. Pjesme koje pjevam nisu autobiografske, ali se očito mnogi pronađu u njima. Najbolje je možda pitati tekstopisce zašto baš do mene dolaze pjesme o nesretnim ljubavima.

Možete li iz vlastitog primjera reći koja je tajna sretnog braka?

- Temelj je ljubav, a nadogradnja je puno razumijevanja i kompromisa, iako ponekad ni to nije dovoljno. Smatram da je Krist centar našeg života i oprost je vrlo važan u svakom odnosu jer na taj način možemo prebroditi neke ružne stvari i krenuti dalje.

Koja je vaša pjesma najdraža vašoj supruzi?

- 'Otvoren prozor' je pjesma s kojom je sve počelo i uvijek će nas na poseban način vezati. Rekao bih da je ta pjesma po mnogočemu otvorila prozor, kako u mom životu tako i u mojoj glazbenoj karijeri.

Imate petero djece. Roditelji jedinaca očajavaju zbog online nastave. Kako se vi po tom pitanju snalazite s petero školaraca?

- Sigurno ni roditeljima jedinaca nije jednostavno jer je dovoljan jedan da te izludi s gradivom, koncentracijom i učenjem. Mi imamo tri školarca, drugi, treći i šesti razred. Manji su u školi, a šestaš je trenutačno online. Ovo je situacija koju nitko nije očekivao niti priželjkivao, ali zato priželjkujemo da sve opet vrlo brzo dođe na svoje mjesto jer nije lako ni djeci, ni roditeljima, ni profesorima. Supruga je također opet na fakultetu tako da su kod nas u kući u posljednje vrijeme stalno neka predavanja.

Kako se korona odrazila na vaš rad? Nedostaju li vam koncerti, kada ste posljednji put nastupili pred publikom?

- U jesen sam još uvijek uživao u svirci. Naravno, kao i svakom glazbeniku nedostaje mi kontinuitet koji sam održavao godinama. Imaš neki krug u kojem si siguran, uvijek je tu bila nova pjesma, novi album, koncerti... Ovo je vrijeme koje treba i psihički prebroditi, a umjetnici najviše ispaštaju. Mnogi mogu raditi s maskom na licu, a nama je to nemoguće. Polagali smo nadu u ovu 2021. godinu, ali još uvijek je sve neizvjesno.

image
Koncert u čast Olivera Dragojevića u Veloj Luci 2020.
Ante Cizmic/CROPIX

Mnogi vaši kolege uz glazbu imaju još neke poslove. Jeste li u ovim vremenima, koja su iznimno teška za glazbenike, razmišljali o tome da se i sami počnete baviti nekim dodatnim poslom?

- Nisam još posegnuo za nekim drugim poslom, ali da se na to odlučim, vjerojatno bih, kako inače volim kuhati, završio u nekoj kužini.

Nećak ste legendarnog Olivera Dragojevića. Po čemu ste vas dvojica slični?

- Vjerojatno po ljubavi prema glazbi. Njega slava nije promijenila kao čovjeka. On je uvijek bio tu za svoje prijatelje, obitelj i publiku.

Jedno vrijeme, dok ste bili mali, vaše su dvije obitelji zajedno živjele. Kakav je Oliver bio privatno, kao vaš barba?

- Ma, Oliver je bio najbolji barba na svijetu.

Što mislite, kako bi Oliver komentirao koronavremena?

- Vjerojatno bi mu nedostajali koncerti, kao i svim glazbenicima, te druženja s prijateljima. Što se tiče izolacije, to mu ne bi previše smetalo jer je tako živio svako ljeto, sam, na moru i za svoj gušt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:24