PETO IZDANJE

‘Mračna strana‘ Sv. Filipa i Jakova: Jeste li spremni posjetiti jedini horor festival u Hrvatskoj?

Fjaka Film Festival je nastao prema ideji Udruge Super 8, male skupine lokalnih entuzijasta, ljubitelja fotografije i filmofila

Fjaka Film Festival

Jedini horor festival u Hrvatskoj, Fjaka Film Festival, u svojem će petom, i dosad najbogatijem, izdanju u prostorijama kina u Sv. Filipu i Jakovu, pored Biograda, kroz klasike žanra, 6. i 7. svibnja tematski obraditi mračne posljedice napuštanja Zemlje. Istovremeno, u ovogodišnjem izdanju festival se bavi stoljećima starom ljudskom težnjom da promatra, razumije i osvoji svemir. Inače, Fjaka Film Festival je nastao prema ideji Udruge Super 8, male skupine lokalnih entuzijasta, ljubitelja fotografije i filmofila, koji su na taj način željeli oživjeti mjesnu kino dvoranu, ali i ukazati na bogatstvo i relevantnost filmske umjetnosti, kao i revitalizirati običaj odlaska u kino. Nakon projekcija nekih od najkultnijih naslova horor i SF žanra, u samoj će završnici festivala posjetitelje zabavljati zagrebački garage rock bend Erotic Biljan and His Heretics.

image

Fjaka Film Festival

- Filmski festivali danas su relevantni jer povezuju umjetnost vizualnog, kojem smo u potpunosti izloženi na svim razinama života te poticanje socijalizacije i kohezije društva i zajednice, u razdoblju kada se naglašava individualnost i kada dolazi do sve veće otuđenosti pojedinaca. Nakon dosadašnjih vanjskih projekcija, ovogodišnji festival se po drugi put održava u novouređenom prostoru kina u Sv. Filip i Jakovu - ispričao je Vedran Eškinja, jedan od organizatora festivala.

Svake je godine Fjaka Film Festival osmišljen tematski, a u svom će petom izdanju kroz filmske klasike i predavanje dr. Zlatka Bukača nastojati publici priuštiti ne samo vizualni doživljaj i zabavu, nego i potaknuti neki oblik promišljanja o temama kojima su filmovi suptilno prožeti.

- Uzmimo za primjer film 'Alien' koji je na rasporedu prvi dan festivala. Bilo bi površno to remek djelo SF-a doživjeti samo kao napeto "naganjanje" po svemirskom brodu, kad zapravo u široj slici obrađuje temu ljudske kolonizacijske pohlepe i njene posljedice, pri čemu autori filma nameću pretpostavku da čovjek čak ni u dalekoj budućnosti nije prihvatio činjenicu da širenje civilizacije u ime novca počesto znači i dovođenje u opasnost od uništenja svih uključenih u taj proces. Kako god da doživimo radnju, svejedno ostaje bitna činjenica da je ovo jedan od prvih filmova, ako ne i prvi, gdje je žena glavni akcijski junak u filmu, što je rezultiralo oslobođenjem od rodnih stereotipa u filmskoj industriji. Uglavnom jedna jedinstvena prilika za pogledati ovako važan film na velikom platnu - rekao je Roko Vodopija, jedan od organizatora festivala, dodajući kako je od samog početka umjetnosti, preko SF žanra u teoriji, i svemirske utrke druge polovice 20. stoljeća u praksi, pa sve do aktualne komercijalizacije svemirskih letova, pogled čovječanstva uprt u zvijezde.

image

Roko Vodopija i Vedran Eškinja

Uz cijeli niz pitanja i strahova vezanih uz taj novi korak u nepoznato znanstvenici nude razne teorije, međutim, i filmska industrija spekulira o posljedicama istraživanja svemira i to već 120 godina, objašnjavaju filmofili iz Fjake Film Festivala.

- Od vizionarskog "Le voyage dans la lune" iz 1902., koji je također u programu ovogodišnjeg izdanja festivala, nepregledni niz filmova tematizira tegobe i izazove ljudske plovidbe među zvijezdama, tehničke inovacije, fantastične svjetove i susrete s drugim vrstama, prijateljskima i onima ne baš prijateljskima - govori Vedran Eškinja. Pokretači festivala smatraju da ove teme nisu nikad u povijesti kinematografije bile tako aktualne kao danas, kad su se u istraživanje i potencijalno koloniziranje svemira uključile privatne tvrtke na čelu s Elonom Muskom i njegovim SpaceX projektom.

- Tehnološki napredak doveo nas je sve bliže krajnjem cilju, potpunom osvajanju svemira, ali, jesmo li kao vrsta spremni na sve izazove koje kolonizacija udaljenih planeta stavlja pred nas? - pitaju se organizatori među kojima su i Adrijan Brzić, Tereza Brzić i Anamarija Eškinja.

image

Erotic Biljan And His Heretics

Jakob Goldstein

Kroz ovogodišnji izbor filmova festival će se, najavljuju, dotaknuti samo nekoliko, od nebrojeno mnogo, scenarija što i kako može poći po zlu kad se čovjek otisne među zvijezde. Razni oblici ubojitih vrsta, problemi s tehnologijom i na kraju sama ljudska priroda samo su neki od razloga zbog kojih i najpomnije planirana misija može završiti tragično.

- Pozivamo sve da dođu pogledati klasike žanra koji se fokusiraju na mračnije posljedice napuštanja malog "otočića" Zemlje, posjete izložbu starih horor plakata te da uživaju u svirci benda Erotic Biljan and His Heretics. Bend je to koji iza sebe ima tri albuma i gomilu odsviranih koncerata, a njihovi garage/rock/punk zvukovi izvrsno će se nasloniti na vizualni sadržaj ovog filmskog festivala. Dovoljno je reći da su nastupali kao potpora najvećim nositeljima žanra tijekom svoje karijere, od MC5 i Supersuckers do Queens of the Stone Age - naglašavaju u svom pozivu organizatori Fjaka Film Festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:59