NOVI PROJEKT

MRLE I IVANKA MAZURKIJEVIĆ 'A sad nešto sasvim drugačije: snimili smo dječji album'

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle
 Romano Grozić

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle snimili su album za djecu ‘Kišni razdraganci’, a uz dječju glazbenu priču donose i vizualno ostvarenje glazbenih ideja - istoimenu slikovnicu koja je nastajala u priči o nestašnim Kišnim razdragancima, autorice Lane Letović Perčin.

- Sama ideja godinama je tu, u nama. Nema to toliko veze s djecom koliko s onim djetetom koje je cijelo vrijeme tu, u nama - govori Mrle, otac 8-godišnje kćeri Eve (koju je dobio u vezi s Ivankom), i četiri godine starije Rože iz njegova prvog braka, i nastavlja:

- Svi smo mi na neki način još uvijek djeca (netko više, netko manje, a Ivanka i ja puno) pa smo, kako bismo to naglasili, Ivankin i moj dječji album nazvali prema pjesmi ‘Kišni razdraganci’. Tu sam pjesmu skladao još dok sam bio u grupi Termiti, a posvećena je meni najdražem gradu, mojoj Rijeci, u kojoj kiša često pada, ali su ljudi razdragani, otvoreni, znatiželjni, ne smetaju im razlike, dapače, sviđa im se to što smo svi mi različiti. Kišni razdraganci zapravo su sinonim za tradicionalnu riječku punk ili rock obitelj - objašnjava Mrle, koji kaže kako su Ivanka i on šest mjeseci radili na albumu ‘Kišni razdraganci’.

- U ideji i izvedbi pomogli su nam članovi riječkog dječjeg zbora ‘Kap’. Bez njih sve ovo ne bi ovako dobro zvučalo. Na albumu su nove pjesme ‘Ha ha hi hi dan’, ‘Tajne’, ‘Kap-i’, ‘Balon’, ‘Teška slova’, ‘Jastučevanje’ te ‘Čiča miča’. Na albumu je deset autorskih novih skladbi i dvije koje klinci već znaju: ‘Alisa’, nastala u istoimenoj predstavi u Zagrebačkom kazalištu mladih, i pjesma ‘Njama Njam’, stvorena u istoimenoj dječjoj emisiji na HRT-u - kaže Mrle.

- Pri stvaranju ovog albuma puno su nam pomogle i naše cure, Roža i Eva. Obje su, zajedno s Katom Vlaho, dale glasove u pjesmi ‘Njama njam’. Eva je uz to svom tati i meni pomogla u pjesmi ‘Balon’, ona je autorica teksta za tu skladbu. Na našem dječjem glazbenom putovanju u pjesmi ‘Alisa’ pridružio nam se i Massimo Savić, na gitari je bio producent, snimatelj i gitarist Leta 3 Matej Zec, a na sitru u ‘Balonu’ s nama je bio Ivan Valušek, dok produkciju albuma potpisuje Iztok Turk. Službena promocija CD-a i slikovnice bit će 10. srpnja u Parku Vladimira Nazora u Rijeci. Dođite svi, bit će veselo, tim više što ćemo tog dana zajedno moći proslaviti i rođendan Nikole Tesle, bez čijeg nas izuma danas ne biste mogli čuti. Svi skupa ćemo na njegov rođendan plesati, pjevati, škakljati se... - poziva Ivanka.

Ona ističe kako oduvijek uživa raditi za djecu i s djecom. Uostalom, godinama je radila emisiju ‘Dizalica’ na HRT-u, a bila je angažirana i na predstavama poput ‘Crtančice’, ‘Bemba i mina’, ‘Ježeva kućica’, ‘Krava Ružica’, ‘Knjiga o džungli’, ‘Alisa’...

- Ni Ivanka ni ja nikad nismo prestali biti djeca. Kakvo sam ja dijete? Veliko. Radoznalo. Veselo. Pravo punk dijete - dodaje Mrle, koji je stvorio glazbu za dječje predstave ‘Ježeva kućica’, ‘Alisa’, ‘Knjiga o džungli’, kao i za emisiju ‘Njama njam’. Mrleta pitamo jesu li njegove kćeri Roža i Eva prve imale priliku preslušati ‘Kišne razdragance’.

- Ma kakvi! Kakvo preslušavanje? Ona su s Ivankom i sa mnom stvarale album, kritizirale nas ako smo nešto pogrešno napravili. Oštre su kao kritičarke, svaka im je na mjestu. Dakle, Eva i Roža nisu prve čule gotove pjesme s albuma, ali su se s Ivankom i sa mnom među prvima smijale i veselile listajući slikovnicu što ju je uz album ‘Kišni razdraganci’ napravila Lana Letović Perčin - kaže riječki glazbenik o svom novom preslatkom projektu nastalom uz podršku i u sklopu Programskog pravca Dječja kuća koji je dio projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:02