ZLOĆUDNA BOLEST

MUSTAFA NADAREVIĆ OTKRIO DA BOLUJE OD RAKA PLUĆA 'Ljudima poručujem da ne budu primitivni kao ja, da se ne plaše doktora. Važno je doći na vrijeme'

 
Mustafa Nadarević
 Marko Todorov / CROPIX

Glumac Mustafa Nadarević (76) otkrio je da boluje od raka pluća.

"Kad sam shvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš s ljubavlju, onda se može pobijediti zloćudna bolest", rekao je za Media servis.

Svima koji pripadaju rizičnoj skupini, odnosno dugogodišnjim pušačima, poručio je da ne izbjegavaju odlaske na preglede.

"Mogu im poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio 'jao', od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu", govori Nadarević.

Omiljenog Izeta u seriji 'Lud, zbunjen, normalan' bolest nije zaustavila. Trenutno radi punom parom jer se snimaju nove epizode.

Sarajevo, 171108.
Mustafa Nadarevic, na pauzi snimanja serije ''Lud zbunjen normalan''.
Foto: V.M.Tauber
V.M. Tauber

Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća koji bi trebao spasiti 500 života godišnje u Hrvatskoj kreće od danas. Karcinom pluća u ranoj fazi gotovo da i nema simptoma. Upravo zato, pušači nisu svjesni da su bolesni, sve dok karcinom ne metastazira na ostale dijelove tijela.

Riječ je o projektu kojim se namjerava otkriti rak pluća u što ranijoj fazi jer u Hrvatskoj od te zloćudne bolesti godišnje oboli 3000, a umre čak 2800 pacijenta. Razlog tako velike smrtnosti je prekasno otkrivanje bolesti odnosno kad je ona već u metastatskom obliku a to znači da se teško liječila čak i s najsuvremenijom terapijom.

"Probir i rano otkrivanje radit će se na niskodozažnim CT uređajima koji minimalno zrače, a mogu detektirati tumore od 6 do 15 milimetara. U tom slučaju rak je izlječiv", rekao je akademik Miroslav Samaržija, idejni tvorac programa koji će u cijelosti plaćati HZZO. Ciljana populacija su stariji od 50 godina koji su i pušači ili su to bili do prije petnaestak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. veljača 2024 03:14