IRENA ŽILIĆ

Nagrađivana hrvatska kantautorica: ‘Sad kad me obradila Morcheeba, cijeli će svijet čuti za mene‘

‘Neobično mi je čuti pjesmu u ovom izdanju‘, kaže Irena Žilić iza koje su ‘ležerni i neizvjesni‘ mjeseci, a sada je puna planova
Irena Žilić
 Kim Williams

Naša nagrađivana kantautorica Irena Žilić bila je gošća bendu Morcheeba na turneji po Velikoj Britaniji i Italiji prije dvije godine, a njihovo prijateljstvo započelo je još 2016. kada je nastupila prije njih u zagrebačkoj Tvornici kulture. Otada, Irena kao da je vezana za slavne glazbenike - kontakti nisu posustali, naprotiv, upravo se dogodio vrhunac njihove suradnje.

- Ove nedjelje će biti pun Mjesec s kojim stiže i naš novi singl "The Moon", koji će se naći na albumu "Blackest Blue". Veliko hvala originalnoj autorici pjesme Ireni Žilić, koja je dopustila da ova predivna pjesma bude i dio našeg svijeta", najavila je Morcheeba u nedjelju na dan kada su javnosti premijerno pustili singl koji potpisuje upravo naša Irena Žilić.

A nekoliko godina prije ovog uspjeha za Irenu je kritika imala samo riječi hvale. Opisivali su je kao jednu od najboljih predstavnica onog najkvalitetnijeg što hrvatska glazbena scena ima i bili uvjereni da će upravo taj zvuk nizati uspjehe i izvan naše zemlje. A ona je na takva predviđanja skromno komentirala: "Ma meni je samo bitno da radim na nečemu u čemu jako uživam".

Što danas o svom glazbenom putu kaže i kako doživljava svjetski uspjeh koji joj se upravo dogodio, glazbenica govori u razgovoru za naš list.

Prije nekoliko mjeseci najavljivali smo kako će tvoju autorsku pjesmu "The Moon" obraditi slavni bend Morcheeba. Singl je upravo vani. Kako se osjećaš?

- Super, neobično mi je čuti je u ovom izdanju, ali mi je također neizmjerno drago da su se odlučili na ovako nešto.

Je li te ekipa kontaktirala dok se pjesma "kuhala" u studiju?

- Bila sam u kontaktu s njima kad su je počeli snimati tako da sam bila obaviještena o svemu za vrijeme nastajanja njihove verzije.

Što ti je prolazilo kroz glavu kad si slušala premijerno svoju pjesmu u izvedbi ove slavne ekipe?

- Neobičan je osjećaj jer su mi uši "naviknute" na originalnu izvedbu, ali isto tako ne mogu da se ne nasmijem jer mi je stvarno drago što se tako nešto dogodilo. Sačuvali su samu ideju pjesme, ali je ipak izveli na sebi karakterističan način i to poštujem.

Pjevačica benda Skye kazala je kako će biti vrlo uzbudljivo tu pjesmu otpjevati pred hrvatskom publikom. Kako doživljavaš njihove pohvale i komplimente na vlastiti račun?

- Shvaćam ih kao veliki kompliment, naravno. Dodatno jer je ovako nešto inicirano s njihove strane i jer su, otkad ih znam, uistinu bili korektni prema meni.

Jesu li ti se zbog ove suradnje otvorila vrata i nekih drugih inozemnih kontakata?

- Vjerujem da ovakve stvari uvijek pridonose i samom autoru jer omogućuju veću vidljivost. Jedna od meni najljepših stvari je bila najava i puštanje originalne verzije "The Moon" na radiju KEXP uz njihovu verziju, ali nadam se da će tako lijepih stvari biti još.

Što planiraš za dalje?

- Trenutni plan uključuje rad na novim materijalima projekta Neon Wife koji dijelim s Lucijom Potočnik. Bude li prilike, rado ću i nastupiti live ove godine. Za ostalo ćemo vidjeti.

Godina dana je prošla otkako glazbeni svijet stoji. No, čini se, kako bez obzira na to što glazba šuti, ti proživljavaš neke od najljepših trenutaka u karijeri?

- Osjeti se razlika jer je velik nedostatak koncerata, ali sam imala sreću što se tiče "novosti". Ako ništa, ovo vrijeme je bila izvrsna prilika za odmoriti se i raditi na novoj glazbi.

image
Koncert grupe Morcheeba na Beer Festu 2019.
Damjan Tadić/CROPIX

Kako bi ti opisala svoje posljednje mjesece u profesionalnom smislu?

- Vrlo ležerne, ali i neizvjesne.

Tvoj kantautorski rad u Hrvatskoj je prepoznat. No, razmišljaš li o nekoj novoj suradnji?

- Za sada ne jer sam ih imala dosta u posljednjih par godine, a takve stvari mi se dogode najčešće spontano i neplanirano.

I na kraju, gdje sebe vidiš, u kojem smjeru namjeravaš dalje?

- Namjeravam nastaviti s radom na vlastitoj glazbi i nadam se da će biti prostora i vremena za nju. Budući da sam prije godinu dana izbacila novije materijale (EP Small Hours), pretpostavljam da će proći neko vrijeme do novog albuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:57