POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

Najbliži prijatelji, suradnici i obitelj zauvijek su se oprostili od legendarne Milke Babović

Kratkim su se govorima od Milke oprostili Morana Paliković Gruden, Jura Ozmec te Aleksandar Stanković
Obitelj Milke Babović
 Ranko Šuvar/Cropix

Posljednji ispraćaj legende hrvatskog sportskog novinarstva, Milke Babović, bivše atletičarke i televizijske novinarka odrao se danas, iza 12 sati u Velikoj dvorani Krematorija u Zagrebu.

Zbog strogih epidemioloških mjera na Krematoriju je bilo prisutno samo 25 ljudi, onih koji su bili najbliži velikoj Milki Babović, kao i kamermani tri nacionalne TV kuće (HRT, NovaTV i SPTV) te tri fotografa.

image
Obitelj Milke Babović
Ranko Suvar/Cropix

Članovi obitelji Milke Babović stajali su uz njezin lijes prekriven cvijećem na odru, dok su ostali prisutni stajali rasprostranjeni po cijeloj dvorani kako bi se maksimalno uvažile epidemiološke mjere.

image
Morana Paliković Gruden
Ranko Suvar/Cropix

Kratkim su se govorima od Milke oprostili: dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i bliska poznanica Milke Babović, Morana Paliković Gruden, Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara i bliski prijatelj pokojnice te Aleksandar Stanković, HRT-ov novinar i urednik te obiteljski prijatelj Milke Babović koji se već i ranije posebno dirljivim riječima oprostio od Milke.

image
Aleksandar Stanković
Ranko Suvar/Cropix

- Dopisujemo se mailom. Ona najčešće pošalje neku Generalićevu naivu za uljepšavanje dana, a ja joj pišem o djetetu, kako raste i kako joj je svijet svakim danom sve veći.

Milku Babović upoznao sam 2006., nećkala se hoće li mi doći u emisiju. Poslije smo postali prijatelji, povjerila mi se kako ju je emisija izvukla iz depresije, nekoliko puta pili smo kavu u Mercator centru i tu sam o Milki doznao svašta. Kao mlada cura, gotovo dijete, bila je bolničarka u Rumi, u rukama držala limenu zdjelu u koju su padali gnjili partizanski prsti, koje su doktori borcima sjekli kada bi se vraćali s fronta. Doznao sam i da se zaljubila u nekog Bugarina, pobjegla s njim u Bugarsku, postala mu ženom i vratila se u Jugoslaviju kada je shvatila da su snovi negdje drugdje; ispostavilo se u atletici i sportskom novinarstvu.

image
Obitelj atletičarke i televizijske novinarke Milke Babović
Ranko Suvar/Cropix

Nakon toga o Milki se više-manje sve zna, a ne zna se možda još samo da je nakon umirovljenja odbila ponudu moćne telekomunikacijske kompanije da za pedesetak tisuća kuna snima reklame, uz obrazloženje: „Znate, ja jesam u mirovini, ali na neki način još uvijek sam obavezna svojoj matičnoj kući HRT-u, koji ne dopušta djelatnicima da snimaju reklame pa ću vas morati odbiti, jer kakav bih ja to primjer bila mlađim kolegama“. Naravno da Milku HRT više ničime ne obvezuje, ali to je takav soj ljudi, nema ih puno, pravilno su raspoređeni, kao martiri na nemirnom moru, što pokazuju gdje su luke i utočišta.

image
Ranko Suvar/Cropix

A što se tiče same emisije, dosita se napričasmo Milka i ja, ali mi je posebno legla brutalna iskrenost u odgovoru na pitanje kakva je starost. „Dragi gospodine Stankoviću, starost je grozna i po dupetu bi trebalo nalupati svakoga tko maloj djeci tvrdi drugačije.“

I, eto, dok je starost grozna, Milku smo i dalje gledali u Plesu sa zvijezdama, kako svake godine u mirovini dobiva novinarske nagrade, prenosi iskustva na mlade novinare. U Plesu mi nisu bile drage marame s cvjetnim uzorkom, smijao sam joj se kad je kamera zatekne nespremnu dok pokazuje ocjenu plesačima, i volio sam je. U stvari lažem. Volim je. Ne znam trebam li sada nešto dodatno objašnjavati. Jednostavno je volim – napisao je Stanković, urednik i voditelj emisije “Nedjeljom u dva”, ranije na svom Facebook profilu.

image
Jura Ozmec
Ranko Suvar/Cropix

Među ožalošćenima bio je i Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

image
Novinari i Zlatko Mateša na ispraćaju
Ranko Suvar/Cropix

Podsjetimo, Milka Babović preminula je na Štefanje 2020. godine u 93. godini.

image
Milka Babović
Neja Markicevic/Cropix

Zbog zdravstvenih tegoba, uobičajenih boljki karakterističnih za osobe njenih godina, hospitalizirana je prije dva i pol mjeseca, a bila je zaražena i koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:19