ERMIN PRELJEVIĆ

Najljepše mi je kad ugostim Terezu i Gabi, a najviše se tresem kad dođe Rundek

Emisija Poprock.hr s glazbenim brojevima i gostima u studiju emitira se u terminu nacionalnih dnevnika pa prolazi nezamijećeno
Ermin Preljević
 Darko Tomas/Cropix

Već tri godine Ermin Preljević neizostavni je dio glazbene emisije Poprock.hr, koja se od ponedjeljka do petka emitira na Drugom programu HTV-a. Kako ova emisija ide u terminu kada su na rasporedu dnevnici nacionalnih televizija, često prolazi nezamijećeno. No za one koji su zasićeni vijestima, Poprock.hr je dobrodošao bijeg, opuštanje od uglavnom surove stvarnosti kroz pola sata glazbenih brojeva i zanimljivog razgovora s gostima u studiju. Preljević je u Poprock.hr-u od samog početka. Ovaj 28-godišnji Zagrepčanin je dugogodišnji radijski voditelj, a to iskustvo se itekako osjeti u njegovoj pripremljenosti i opuštenom komuniciranju s glazbenim zvijezdama. Ipak, bez uvijanja će reći da se i dalje bolje osjeća kada nije pred televizijskim kamerama, jer ako i ima tremu, ona nije vidljiva na malim ekranima.

Prva gošća

- Ni sam nisam siguran kako sam završio pred kamerama. Zapravo, javio mi se bivši radijski kolega Bojan Gazibara i rekao da se pokreće jedan novi projekt, emisija koja bi vratila domaće glazbenike na TV pa me upitao jesam li zainteresiran. Ja sam nakon toga poslao neki svoj demo, napravili smo probno snimanje i nekako smo ta mlada ekipa Izvan fokusa, koja stoji iza realizacije emisije, i ja odmah kliknuli. I eto nas, još smo tu zajedno tri godine poslije - odgovara Preljević.

image
Ermin Preljević
Darko Tomas/Cropix

Tako je iza te ekipe više od 800 snimljenih emisija, od kojih je pola odradio Preljević (ostale Tamara Loos, Nina Slišković i Ivana Mišerić), kojem je upravo zato teško izdvojiti nekoga gosta posebno.

- Prva gošća mi je bila Remi iz Elementala i nije mi bilo uopće svejedno, ali je ona bila jako kul i svojom opuštenom energijom pomogla mi je da se opustim. Također, svaki put me legendarna imena oduševe svojom jednostavnošću i iznenade zezancijom, kao recimo Gabi Novak, Tereza Kesovija, Goran Karan, Novi fosili... Stvarno, gotovo svako snimanje rodi neki trenutak za pamćenje. I da, još uvijek kad mi je Darko Rundek gost imam nevjerojatnu tremu... - odgovara uz smijeh Preljević. No koliko god sve izgledalo opušteno pred kamerama, čak i zafrkantski, i laiku je već na prvu jasno da iza svakog izdanja Poprocka stoji ozbiljna priprema. Voditelji ne lutaju u temama, a o gostima često otkriju javnosti nepoznate detalje...

Komunikologija

- To ovisi o karijeri i diskografiji gosta. Pripremu radimo skupa kao ekipa, što olakšava proces i stvarno se trudimo znati što više kako bismo mogli napraviti što bolji i zanimljiviji intervju. Za cijeli tjedan emisija, to jest pet gostovanja, dok se pregledaju i preslušaju sve pjesme, novosti, proučavaju Facebook i Instagram profili, prethodni intervjui, brzo se tu nakupe sati. Nekad bude toliko toga da si moram još jednom ponoviti neposredno prije ili tijekom intervjua jer bih inače pobrkao informacije - govori Preljević.

image
Ermin Preljević
Darko Tomas/Cropix

Gafova se ne može sjetiti, ali kaže, bilo je raznoraznih smiješnih situacija.

- Sjećam se jednom s Aljošom Šerićem, prvo sam na startu intervjua krivo rekao ime pjesme koju sam išao najaviti, a onda odmah nakon toga smo nešto pobrkali s brojevima albuma i nagradama, zbog čega smo se na kraju Aljoša i ja toliko smijali da smo bili crveni kao paprike. Jednom sam i usred intervjua shvatio da cijelo vrijeme pogrešno izgovaram ime gosta, to jest oslovljavao sam ga sličnim drugim imenom, a on je bio prepristojan da me korigira. I evo sad nedavno smo snimali igru s Matijom Cvekom gdje smo morali na temelju par sekundi pjesama pogoditi o kojim je izvođačima i pjesmama riječ i meni se mozak totalno zamrznuo pa na kraju nisam mogao pogoditi niti jednu pjesmu, čime su se naravno onda svi naslađivali, a ja sam u kameru obznanio da ću očito morati potražiti novi posao - smije se Preljević.

Inače, završio je komunikologiju na Hrvatskim studijima, smjer radio i TV, a poslije upisao i komunikacijski menadžment na Bernaysu, a na radiju je počeo raditi igrom slučaja.

image
Ermin Preljević
Darko Tomas/Cropix

Košarka

- Rekao bih da je moja cijela karijera jedna velika slučajnost. Na zadnjoj godini faksa htio sam naći neki posao u struci, nekakvu praksu, da krenem i u stvarnosti svladavati ono što smo učili na fakultetu. Prijateljica mi je javila da je Antena Zagreb objavila natječaj i traže nove ljude, ja sam se javio doslovce zadnji dan natječaja. Na kraju se ispostavilo da je natječaj bio za novi radio koji se tek trebao pokrenuti, Enter Zagreb, ja sam prošao tri kruga selekcije i tako je sve počelo - priča. Tamo je proveo četiri godine, a nakon toga dao otkaz i uzeo mjesec dana da vidi što dalje. Čak nije bio siguran hoće li se vratiti u eter. No onda su počele pristizati razne ponude, a prvi su mu se javili s Otvorenog radija.

image
Ermin Preljević
Darko Tomas/Cropix

- Činilo mi se da mi oni najviše odgovaraju za ono što sam htio u budućnosti i da tamo mogu najviše novih stvari naučiti i rasti kao voditelj. I eto, sad sam skoro četiri godine ovdje i nisam požalio odluku. A iskreno, nikad nisam razmišljao o karijeri voditelja na radiju ili televiziji, ali kad sam počeo raditi na radiju, moji roditelji su od negdje iskopali kasetu na kojoj s tri godine ‘vodim’ svoju emisiju, pa mi je očito bilo suđeno. A zapravo prvi san koji sam imao je bilo kazalište i imao sam neke amaterske izlete, ali nikad se nisam tome u potpunosti posvetio. Kasnije je došla i košarka, pa se sanjalo neko vrijeme i o velikoj košarkaškoj karijeri, a to je pak stalo brzo s ozljedama. No eto, za kazalište možda ima još vremena - odgovara.

Košarku i dalje igra rekreativno, no nedavno je dobio priliku da tu svoju strast realizira, doduše posredno, kroz komentatorski posao. Naime, Preljevića je Arena Sport angažirala da tri puta tjedno uživo komentira prijenose NBA lige, čime je, kaže za kraj, ostvario još jedan svoj san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:53