NAJBOLJA GODINA DOSAD

NAJLJEPŠI DANI U ŽIVOTU VANDE WINTER 'Karijera mi cvate, udala sam se, čekam sina, kud ćeš bolje?'

Pjevačica i glumica, 32-godišnja članica kazališta Komedija udana za Ivana Parlova, diplomiranog kineziologa i nogometaša koji je protekle sezone igrao na Islandu, govori o tome kako u travnju očekuje prinovu te o godini na zalasku, najboljoj njezinoj do sada.
 Neja Markičević / CROPIX

Ne treba mi nikakav poklon. Ovo mi je najljepša godina u životu. I privatno i poslovno - rekla je Vanda Winter kada smo je nazvali za svetog Nikolu. Njezin odgovor nije bio iznenađujući. Već tri godine, od nastupa na zagrebačkom središnjem trgu kada je otpjevala Ave Mariju za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, preko serije “Stella”, njezina karijera cvjeta. Uslijedio je nastup u prvoj sezoni showa “Tvoje lice zvuči poznato”, paralelno s novim kazališnim i radijskim ulogama, sinkronizacijama, koncertnim nastupima u suradnji s vrhunskim glazbenicima i orkestrima te još jedna nominacija nagrade Hrvatskog glumišta. Samo godinu dana poslije 32-godišnja članica kazališta Komedija upoznala je budućeg supruga Ivana Parlova, diplomiranog kineziologa i nogometaša koji je protekle sezone igrao na Islandu. Sredinom ovog mjeseca, točnije 12. prosinca, proslavili su prvu godinu braka koja je za njih dodatno posebna jer par iščekuje svoje prvo dijete. Sinčić, kako je to Vanda predosjetila, stići će im krajem travnja.

Zagreb, 161216. 
Trudna pjevacica Vanda Winter.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Pet mjeseci trudnoće

- Odakle da krenem? S poslovne strane bilo je super. Mi smo praktički u godini dana, do ovog lipnja, u Komediji odigrali 112 izvedbi mjuzikla “Mamma Mia!”. I ono što je najbolje, mislim da imamo i 30 izvedbi mjesečno, da bi kazalište bilo dupkom puno. Ljudi reagiraju prekrasno i susreti s oduševljenom publikom koja nas puna hvale uspoređuje s broadwayskim i westendovskim inačicama predstave najveća su satisfakcija. To je najveći uspjeh - rezimira svoju godinu Winter. Drugo što izdvaja je suvremena opera u HNK “Mimi”, nastala u koprodukciji s francuskim Teatrom du Nord.

- To je za mene bilo jedno novo iskustvo s malo drugačijim žanrom i ulogom atipičnom kako za mene, tako i za operu općenito. Nakon opere “Za tri groša” ova me predstava nakon puno godina ponovno združila s našim nacionalnim teatrom. Puno smo gostovali i s predstavom “Bljesak zlatnog zuba” Mate Matišića, a jako sam ponosna i na gostovanja s “Plemenima” Planeta Art koji ove godine slavi 12 godina postojanja. Što se tiče glazbe, ona je, nažalost, za mene već dugi niz godina više neki izlet nego nešto čemu sam jako posvećena. Kazalište i gluma su mi prioritet pa glazba uvijek dođe nekako na drugo mjesto. Ali opet, glazba je neodvojivi dio mog kazališnog života i osjećam se podjednako realiziranom u tom smislu, samo sam manje u diskografiji - odgovara Winter, koja je ove godine izdala dva singla, “Divna” i “Ljubav dolazi kasnije”.

I na tome će ostati neko vrijeme, iz više razloga. A jedan od njih, a ujedno i najvažniji je beba. Trudna je pet mjeseci, osjeća se odlično, jedino što se morala povući iz Komedije jer “Mamma Mia!” i druge predstave u kojima nastupa zahtijevaju mnogo kretanja, plesa, penjanja na stolice, jurnjave iza scene isprepletene brojnim kabelima…

Zagreb, 161216. 
Trudna pjevacica Vanda Winter.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Predosjećaj

- To su za mene sada malo prerizične aktivnosti i morala sam malo usporiti. Inače, beba je, kako mu tepamo, najdragocjeniji “suvenir” koji smo ponijeli s Islanda. Ovog sam ljeta imala šansu zahvaljujući suprugu provesti ondje dva mjeseca i tamo smo doznali sretnu vijest. To je sada naša najveća sreća i sve što u budućnosti gledamo obojeno je činjenicom da nam dolazi dijete - kaže Vanda.

Predosjećala je da će dobiti dečkića, baš kao što je njezina mama, noseći nju, znala da im stiže curica.

- Prije mjesec dana nam je to potvrdila i liječnica. Uvijek sam nekako osjećala da ako ću imati dijete, kako će mi sigurno prvo biti dečkić. A sada pogotovo, otkako sam doznala da sam trudna, cijelo vrijeme imala sam taj predosjećaj. Kao da mi netko sjedi na ramenu i šapuće, takav je to osjećaj bio. U mojoj obitelji imamo dosta jaku žensku liniju pa sam možda iz tog razloga prizvala jednog malog dečka - napominje Vanda.

Nogomet na Islandu

- Ime još nismo odabrali, ima ideja, ali se nismo zasad usuglasili. Vjerojatno te sekunde kada ga ugledamo, znat ćemo sve - kaže Winter. Prvo tromjesečje dobro je podnijela. Mučnine je imala, ali nisu bile tako strašne.

- Bio je to zapravo jedan konstantan osjećaj mučnine. Prošao bi me samo u trenucima kad sam jela, a nakon toga bilo je još gore. No, ta prva tri mjeseca su prošla, mučnine stale i sada polako dolazim k sebi. Nemam nikakvih posebnih trudničkih želja, funkcioniram normalno. A promjene raspoloženja? To bi možda trebalo pitati mog supruga, on je tu sigurno objektivniji. Dojma sam da nisam pretjerala u tome. Možda ćudljivost tek uslijedi, sada je još euforija sreće, a zadnje tromjesečje, tko zna - odgovara uz smijeh.

Zagreb, 161216. 
Trudna pjevacica Vanda Winter.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Porođaja je nije strah, no možda je to tako jer o njemu u ovom trenutku previše i ne razmišlja. Još nije odabrala ni bolnicu.

- Zapravo sam prilično opuštena, iako to nije moja narav. Možda i zato što sam još blažena u neznanju. Volim kontrolirati sve, sve znati unaprijed. Hormoni valjda čudno utječu - govori.

Budući da je sada, zbog specifične klime, završena nogometna sezona na Islandu, suprug je trenutačno uz nju. Što će biti kada u proljeće krene nova sezona, Vanda zasad ne zna.

- Ivan će morati odlučiti što i gdje dalje. Svakako bih voljela da bude uz mene, ali ne i otići za njim u inozemstvo jer bih voljela u tom osjetljivom periodu biti blizu svojih i njegovih roditelja, to mi se čini nekako najlogičnije - naglašava Vanda. Kao i svim budućim roditeljima, i Vandi se nameće niz pitanja. Poput onog kakva će biti mama.

- Ne znam. Znajući sebe koja jako volim kontrolirati stvari, koja je uvijek oko svega nervozna, mogla bih biti na rubu živaca. Moram priznati da sam se u jednom trenutku jako

uplašila kada mi je jedna kolegica rekla da te majčinstvo čini da budeš još opreznija i u većem strahu jer više ne odgovaraš samo za sebe. Vidjet ćemo. Svakako ću se truditi biti najbolja verzija sebe i nastojati biti svjesna svojih mana. Računam tu na Ivana jer on je izuzetno smirena osoba, posebno kada su panične situacije u pitanju. Njegova je smirenost to što me privuklo kod njega. Kada sam ga upoznala, nakon samo pola sata imala sam osjećaj da bih mogla s njim ići bezbrižno bilo kamo. Takvu je energiju slao prema meni. Zato i mislim da će u roditeljstvu biti puno staloženiji od mene i velika pomoć - objašnjava Winter.

Tri godine u poslu

Par je inače svoju prvu godišnjicu braka doslovno dočekao u krevetu. Oboje ih je istovremeno shrvala viroza te su umjesto romantične večere tu noć proveli skidajući temperaturu.

- I bilo nam je lijepo bez obzira na bolest. Bili smo zajedno, liječili smo jedan drugoga, a ako vam je u tim trenucima lijepo zajedno, onda je to valjda dobar pokazatelj za budućnost - zaključuje Vanda. Gledajući unatrag, lako je zaključiti da joj se sve lijepo posložilo.

- Posljednje tri godine bila sam posvećena poslu, to mi je bio apsolutan prioritet. Napravila sam neke stvari koje sam željela. Godina 2013. bila je poslovno za mene ključna, od koje je sve nekako intenzivnije krenulo. Nakon toga stvari su mi se same počele otvarati. Dosta sam rano počela, bilo mi je samo 15, odnosno 17, pa sam se povukla, posvetila studiju. Nadišla sam velike priče, obećanja o uspjehu preko noći i oslonila se na skromnije, ali konkretne ciljeve. Išla sam korak po korak, pekla zanat, a to i dandanas činim.I koliko god bila zahvalna jer je riječ o nečemu što u velikodušnoj mjeri i laska i podupire moju egzistenciju, uistinu se trudim ne zanositi i ne poistovjećivati komercijalnu popularnost s onim pravim stepenicama svoje struke. Čekala sam i još čekam da za neke stvari budem dovoljno zrela i spremna. Mislim da se na taj način, uostalom, traje - ističe Vanda. Ivana je upoznala godinu dana nakon svog bljeska na showbiz sceni. Bio je to susret preko zajedničkih prijatelja i pravi splet okolnosti.

Zagreb, 161216. 
Trudna pjevacica Vanda Winter.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Što se jede

- Ispostavilo se i da smo iz istog kraja, Turopolja, iako je njegova obitelj podrijetlom iz Ričica pokraj Imotskog. Zgodan je podatak da sam igrom slučaja i na sceni zaigrala djevojčicu iz Ričica te svladavajući dijalekt Imotske krajine imala vatreno krštenje i pred novom obitelji koja je sjedila u publici. Ispalo je sve kao treba. Te večeri, kad smo se prvi put susreli, bio je Veliki petak i nakon odigrane predstave “Ella&Marilyn” trebala sam nakon duljeg vremena izaći van s hrpom prijateljica, a na kraju je izašla samo jedna. Kako se ta jedna prijateljica koju Ivan dobro poznaje nije pojavila, imao je razlog prići i pitati za nju. Taman u periodu kada ni najmanje nisam očekivala, upoznala sam čovjeka svog života - odgovara Vanda. Blagdanske dane koji ih očekuju provest će u krugu obitelji. Objašnjava da njezina obitelj nije previše tradicionalna, ali drže do toga da se za Božić okupe.

- Uvriježeno je da se za Božić jede purica s mlincima, međutim kod nas se, u skladu s običajima Turopolja, oduvijek jede odojak i, naravno, francuska salata. Od kolača orahnjača, makovnjača i djedova famozna gibanica od rogača. Ne mogu se nazvati nekom vrsnom kuharicom, znam za nas dvoje skuhati, ali baš da se hvalim svojom vještinom pred cijelom obitelji, to i ne. Međutim, kako sada imam više vremena, počela sam eksperimentirati s kolačima pa možda i izađem iz kulinarskog ormara. Muffini, štrudle, keksići i slične slastice mi idu dobro. Ivan je odličan asistent u kuhinji, mislim da on ima potencijala kad bi se još malo posvetio - uz smijeh uzvraća Winter. U ovom razdoblju Vandu očekuje još nekoliko poslovnih obveza. Njezino matično kazalište Komedija pozvalo ju je da u prosincu odradi božićne koncerte. Priprema se i za Novogodišnji koncert HNK s Tamburaškim orkestrom HRT-a i pod ravnanjem Siniše Leopolda.

Tamburice

- Pripremamo jedan malo neobičniji repertoar, možda malo atipičan za tamburice. No, neka ostane iznenađenje. Taj nastup 1. siječnja bit će moja posljednja obveza nakon koje ću otići na porodiljni. Što će biti kada rodim, iskreno o tome još ne razmišljam. U planu mi je sigurno ostati šest mjeseci, a nakon toga, vidjet ćemo. Nastojat ću se vratiti čim prije i nadam se da ću to moći, kako emocionalno spram djeteta tako i fizički izvesti. No, kazalište tu obično izađe mamama u susret pa se moje kolegice znaju vratiti i prije jer mogu poslovne obveze uskladiti s onim majčinskima. Naš posao ipak nije od 8 do 16 sati i tako gledano, uz pomoć i organizaciju, to je izvedivo - kaže Vanda.

A što si želi u 2017.?

- Zdravo dijete i da budem spremna za izazove koji me očekuju - bez puno promišljanja odgovorila je Winter za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:05