RADIŠNA SLAVONKA

Najpoznatija dizajnerica među glumicama: ‘Sve sam vještija za šivaćom mašinom‘

Katarina Baban priprema se za nove točke u ‘Tvoje lice zvuči poznato‘, predstavlja novu modnu kolekciju, a nastupa i u kazalištu
Katarina Baban
 Marko Todorov/Cropix

Od 25. travnja na Novu TV vraća se jedan od najgledanijih programa te televizije - zabavni show "Tvoje lice zvuči poznato" i to "all stars" verzija. Među zvijezdama dosadašnjih sezona koje će dobiti još jednu priliku da pokažu svoje vještine preobrazbe, glasovne i plesačke sposobnosti je i Katarina Baban (32). Plavokosa Osječanka koju je publika zavoljela još od vremena serije "Zlatni dvori", vjerojatno je najpoznatija modna dizajnerica među našim glumicama. Uz to što se priprema za nove točke u "Tvoje lice zvuči poznato", Katarina je prije nekoliko dana predstavila najnoviju kolekciju svojeg brenda Lilith, a nastupa i u kazalištu. Dosade i praznog hoda za atraktivnu Slavonku nema.

Čini se da ste dobro organizirani. Stižete i glumiti i transformirati se i dizajnirati...

- Uvijek sam na sto strana, takva sam od malih nogu. Čak i tijekom karantene nisam stala u pravom smislu riječi već sam nastavila dizajnirati. To mi je zbilja pomoglo da lakše preživim cijelu situaciju.

Zadnji put smo vas na televiziji vidjeli u „Crno bijelom svijetu” kao Sanju Doležal. Pripremate li trenutno kakvu novu ulogu?

- Balansiram između glume i dizajna već dugo, no sada je došao period kad je Lilith, dizajn preuzeo priču i mogu reći da jako guštam u tome.

Igrate u predstavi „Ništa ljubav samo seks” u Ludoj kući. Kako vam izgleda taj pandemijiski kulturni život?

- Drago mi je vidjeti da publika i dalje žudi za kazalištem, ali je pomalo tužno vidjeti prazno gledalište s tek pokojim gledateljem. Ovisimo o mjerama koje se mijenjaju, ali mi u Ludoj kući se ne damo! Čim su mjere popustile vratili smo se na scenu.

image
Katarina Baban, glumica, kao Shakira u 5. sezoni TLZP
Nova Tv

Sad ćemo vas opet gledati u novoj, all stars sezoni showa Tvoje lice zvuči poznato. Priželjkujete li neku preobrazbu?

- Počašćena što sam dio ove all stars sezone. Skupili su se stvarno odlični kandidati koji su imali fantastičnih točaka! S obzirom na da sam u 5. sezoni utjelovila puno izvođača koje bih si i sama izabrala da sam mogla stvarno ne znam što bih si poželjela u ovoj. Vjerujem da će ovaj put biti sve puno opuštenije jer smo svi to već prošli pa znamo otprilike što nas čeka.

U petoj sezoni bili ste drugi po broju osvojenih bodova. Bili ste Britney Spears, Shakira, Rihanna, Prince, Jelena Rozga.... Što je vama bilo najdraže?

- Imala sam nekoliko jako dragih transformacija i stvarno sam imala sreće da sam dobila priliku utjelovili velike zvijezde. Najdraže transformacije su mi bile Rihanna, Jelena Rozga, Nered i Jason Derulo. Maska za Jasona Derula je po meni bila jedna od najuspješnijih u svim dosadašnjim sezonama. I danas kad pogledam te fotke ne vjerujem da sam to ja. Koreografije su mi bile najdraži dio. Možda zato što sam oduvijek mislila da mi to ne ide, a uspostavilo se da mi upravo to najbolje ide.

Taj je show poprilično fizički zahtjevan. Kako vi radite na kondiciji, jeste li ljubiteljica teretana, fitnessa...?

- Ljubiteljica sam joge i rolanja. Jogu prakticiram zadnje dvije godine i stvarno vidim prekrasni utjecaj na svoje tijelo i um. Rolanje mi dobro dođe da se “ispucam”, volim se dobro zaletit kad se rolam. Inače nisam ljubitelj teretane, ali od neki dan sam počela sa sestrom trenirati. Privatna je trenerica pa me uzela u svoje ruke. Brzo će ljeto!

image
Katarina Baban
Dora Barker

Vaša modna marka Lilith postoji već pet godina. Što se promijenilo u tih pet godina?

- Promijenio se moj stav prema cijeloj toj priči. U početku nisam vjerovala da mogu puno postići, više sam na to gledala kao na hobi. Puno sam se dvoumila, strahovala, propitivala iako na van nije tako djelovalo. Odradila sam neke stvari puno brže nego što bi netko drugi jer sam se jednostavno odlučila “baciti na glavu”! Dečko je jako puno utjecao na moje samopouzdanje oko branda. Da nije bilo njega ne znam je li bih tako lijepo rasla. Vjerovao je u mene kada ja nisam i konstantno me poticao da poduzmem velike korake i da shvatim koliko mogu postići ako počnem vjerovati u sebe.

Kako izgleda vaš kreativni proces?

- Inspiracija i ideja mi često znaju doći u snu! Ustanem pa si nacrtam ili zapišem, ali najčešće vizija bude jasna pa se ujutro točno sjećam što sam vidjela. Uvijek krećem od materijala. On je taj koji me kupi na prvu, odnosno ja njega! Volim lijepe, kvalitetne materijale koji sami po sebi nude romantičnu priču koja je neizostavan dio mog branda.

Kako je uopće počela vaša ljubav prema modi, modnom dizajnu?

- Kad smo bile manje mama je šivala sestri i meni što god bismo poželjele. Vjerujem da sam ljubav prema modi i dizajnu dobila gledajući nju kako s guštom stvara nešto iz svoje ili naše mašte. Godinama poslije, imala sam period kada nisam imala puno glumačkog posla pa sam odlučila upisati tečaj šivanja. Kada sam sašila svoju prvu suknju i shvatila koliko je dobar osjećaj sam proizvesti što god zaželiš - moja mašta se potpuno razbuktala.

Vaši su komadi vrlo romantični, ženstveni. Jeste li vi i inače romantični u životu?

- Joj, jesam! Pravim se da sam frajerica i da nisam, ali jesam. Jako.

Rekli se kako vam je koronakriza dobro došla jer ste odlučili napraviti sve komade koje prije niste stigli. Je li se to doista ostvarilo?

- Tako je. Odlučila sam napraviti haljine točno onakve kakve su bile u mojoj mašti. Često pri kreiranju razmišljaš o tome kako će artikl biti primljen, hoće li biti nosiv, za koju prigodu... Puno je tehničkih stvari na koje treba misliti pa se zna dogoditi da napravim neke kompromise u dizajnu jer razmišljam kako će žene reagirati. Ovaj put sam odlučila zanemariti takvo razmišljanje i samo se prepustiti.

image
Lilith by Katarina Baban
Dora Barker

Prošle ste godine bili dizajnirali i kućne haljine s pripadajućim maskicama od satena, a bavili ste se i asesoarom tj. nakitom. Kako je do toga došlo?

- S obzirom na to da su tijekom pandemije sva događanja u jednom trenu bila otkazana, a nisam željela stati s dizajniranjem odlučila sam ponuditi ženama artikle s kojima se i doma mogu osjećati ženstveno i dotjerano. Svi su počeli uskakati u trenirke koje su nam iskakale na sve strane. Ja osobno nisam fan trenirki, doma sam većinom u kućnim ogrtačima (kojih imam hrpu) pa se tako rodila i ideja o kolekciji satenskih ogrtača.

Možete li izdvojiti neki svoj komad koji vam je posebno drag?

- Volim vidjeti kada na određeni artikl reagira veliki broj različitih žena tako da bih izdvojila dvije haljine: Elizabeth i Selena. To su jedne od onih haljina koje kad napraviš znaš da će se ženama svidjeti. Odabiru ih jednako mlađe djevojke za krizme i maturalne večeri kao i starije gospođe.

Koliko ste sami vješti sa šivaćim strojem, iglom i koncem?

- U zadnje vrijeme se sve vještije osjećam za mašinom. U početku je to bilo dosta nesigurno, ali sada dosta stvari i ja odradim ako zatreba!

Je li vam se dogodilo da nacrtate nešto, da osmislite dizajn za koji kažete: „E, ovo ću sebi napravit' i nikom drugom?”

- Znalo se dogoditi u početku kada sam nabavljala manju količinu materijala da bismo napravili neku haljinu i ne bismo ju mogli ponoviti. Imam jednu koja je bila toliko divna da sam ju na kraju sebi zadržala. Ljeti ne izlazim iz nje!

image
Lilith by Katarina Baban
Dora Barker

Sestru ste angažirali kao model, vaš dečko Igor Subotić često je u ulozi fotografa...Tko vam, u biti, pomaže u poslu?

- Imam veliku sreću što su mi moja obitelj, dečko i prijatelji velika podrška. Od starta me, isto tako, veliki broj kolegica podržao i na tome sam im svima vječno zahvalna! Sestra je bila model u kolekciji ogrtača, bilo je samo pitanje trenutka kada će se to dogoditi. Dečko je tijekom prošle godine bio glavni fotograf, jako se dobro izvještio kada je shvatio da nema druge nego da me on fotka kad god zatreba. Količina živaca i njegove tolerancije je nemjerljiva, zbilja mu se divim jer bih ponekad samu sebe poslala k vragu.

Na instragramu ste napisali da je vaša najveća slabost vaša mačka Mjaumix.

- To koliko bih ja mogla o njoj pisati ne bi stalo u cijelo jedno izdanje Jutarnjeg! Obožavam ju. Kad mi je sve najcrnije samo je pogledam i odmah je sve ljepše. Oduvijek imam mačke, ali ovoliko ludu, inteligentnu, lukavu i svojeglavu nisam nikad imala. Dečko me stalno zeza da smo nas dvije iste. Moram priznati da mi to dođe kao kompliment!

Radite li već na nekoj novoj kolekciji?

- Trenutno radim na ljetnoj kolekciji. Tijekom prošle godine sam shvatila da mi je bolje imati zasebne kolekcije za proljeće i za ljeto. Radi se punom parom, evo kroz koji dan u prodaju puštamo i Lilith tenisice. Totalno su u našem duhu, romantične, pastelne i nježne i mogu se kombinirati s čime god poželite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:05