HARMONIJA DISONANCE

Najveće iznenađenje ovogodišnje Dore: Hoće li se posveta Neretvi zaoriti i Liverpoolom?

Harmoniju disonance čini trinaest pjevačica, ali u Opatiju ih je, u skladu s pravilima Dore i Eurosonga, doputovalo šest

Harmonija disonance

 Press

Najveće iznenađenje Dore možda su upravo glazbenice iz sastava Harmonija disonance za koje je malo tko znao prije nego li su ih proglasili favoritom subotnjeg natjecanja. Njihova pjesma ‘Nevera (Lei, Lei)‘, posveta je Neretvi i neretvanskom kraju, a već je tjednima na samom vrhu hrvatskog YouTube trendinga, što naravno veseli članice sastava koji djeluje već sedam godina pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ni u najluđim snovima, kažu, nisu se nadala ovakvim reakcijama publike.

- Naravno da nas jako veseli što se ljudima sviđa naša pjesma! Međutim, nismo naviknute na tretman favorita i kako se nastup bliži, stvara se određeni pritisak kako bismo opravdale i ispunile svačija očekivanja. Sretne smo što nas je više, tako da sve izazove prolazimo skupa, međusobno se motiviramo i podržavamo - govore djevojke koje pitamo kako je nastala pjesma ‘Nevera (Lei, Lei)‘?

- Jezgra pjesme nastala je još rane 2021. godine kao prirodni nastavak suradnje između autora Bartola Stopića i Harmonije disonance nakon naše prve zajedničke pjesme ‘Zima‘. Međutim, tek u lipnju 2022. godine Bartol nam se javio jesmo li zainteresirane za novu suradnju, a ‘Nevera (Lei, lei)‘ nam se odmah svidjela - govore glazbenice koje su se 2016. godine okupile u projektu na Muzičkoj akademiji čiji je cilj upoznati studente klasičnog glazbenog obrazovanja s tradicijskom glazbom i novim načinom pjevanja.

Harmoniju disonance čini trinaest pjevačica, ali u Opatiju ih je, u skladu s pravilima Dore i Eurosonga, doputovalo šest. Na Dori će tako u subotu nastupiti Magdalena Cvitan, Mira Crnčić, Marta Cvitan, Jana Radić Franić, Francesca Paleka i Hana Zdunić.

- Nakon završetka projekta, od 2019. godine djelujemo kao samostalni vokalni ansambl, koji surađuje s vrsnim poznavateljima i kazivačima tradicijske glazbe, bavimo se njenim sakupljanjem, očuvanjem i interpretacijom. Svojim djelovanjem jasno ukazujemo na važnost tradicijske glazbe, pogotovo za one koji nisu njeni direktni sudionici. U našem poslu najizazovnija je interpretacija, odnosno kako prenijeti ono što smo naučili na način koji je što bliži onome što smo iskusili na terenu ili otkrili zahvaljujući arhivskim snimkama - objašnjavaju glazbenice.

image

Harmonija disonance

Press

Kakav scenski nastup spremaju u subotu?

- Nastup će biti dinamičan. Koreografiju pripremamo s vrhunskom akademskom plesačicom i koreografijom Miom Zalukar. Na početku nam je bio izazov osmisliti nešto efektno, a da se istodobno u tome osjećamo ugodno i ostanemo vjerne sebi. Vjerujemo da smo u tome uspjele i veselimo se nastupu - kažu članice Harmonije disonance čiji će najveći navijači na Dori biti članovi njihovih obitelji, prijatelji i svakako njihov autorski tim: Bartol Stopić, Sanja Daić i Bojan Petrović.

Što misle zbog čega bi sve bilo dobro da nas upravo one predstavljaju na Eurosongu?

- Može se reći da u ovoj pjesmi na neki način oživljavamo tradiciju, jednostavnost i glas ‘običnih‘ ljudi, a kombinacija sa suvremenim zvukom čini ju pristupačnom široj publici i odražava duh današnjeg vremena - otkrivaju svoju formulu glazbenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:51