GORAN BOGDAN

Najviše volim od Hollywooda pobjeći na svoj festival u Široki

Posljednjih godina karijera mu je u uzlaznoj putanji. Nakon serija ‘Posljednje pantere’ i ‘Fargo’ radi istodobno na nekoliko setova: holivudske produkcije, projekte HBO-a, europske filmove te organizira 16. West Herzegowina Fest
 Ivana Nobilo / CROPIX

I dok Goran Bogdan neumorno snima na nekoliko setova, među njima i onima holivudske produkcije, ali i za HBO, istovremeno organizira i 16. West Herzegowina Fest, koji je s nekolicinom prijatelja u rodnom Širokom Brijegu pokrenuo upravo naš proslavljeni glumac. Uz odličnu glazbu, filmove, književnost i brojne slavne ličnosti kao sudionike, ovogodišnji festival, koji se održava od 26. do 28. srpnja, uvodi i mnoge inovacije koje uključuju i gastronomski sadržaj.

Kuhari i pjevači

- Bome, uvijek me iznenadi. Koliko god govorio da ću ove godine početi na vrijeme, uvijek me iznenadi par mjeseci prije, a kad kažem par, mislim na dva. Ali, evo i ove godine smo tu. Kad su inovacije u pitanju, kod nas se to do zadnjeg ne zna. Ove godine dva dana prije početka imat ćemo svojevrsnu pretpremijeru; gostuje nam kazališna predstava “Beton mahala”, redatelja Branislava Trifunovića, koji je i u filmskom žiriju ove godine s Draganom Bjelogrlićem i Ninom Violić te stalnim Đelom Hadžiselimovićem.

Dva ćemo dana revijalno prikazivati najbolje filmove iz regije, možda i nešto dugo. No, to nam je eksperimentalni dio programa koji nastojimo uvesti za stalno. Inovacija je i dio Food i film festival. Pod ‘food’ mislim da će naši gosti kuhati posjetiteljima i predstavljat ćemo delicije Hercegovine, s fokusom na vino i vinare, naravno. Ove godine kuhat će nam Mate Janković, Zlatko Gall i Đelo Hadžiselimović. Vraćamo i likovni do, koji ćemo također nastojati pretvoriti u takmičarski, čisto da bude zanimljivije. No, o tom potom - priča Bogdan.

Selekcija mladih bendova u konkurenciji još traje, ali od prijavljenih 70-ak, njih desetak odabranih natjecat će se pred publikom za glavnu nagradu.

Zagreb, 100718.
Studio Hanza Media.
Glumac Goran Bogdan
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / CROPIX

Bajaga i Đuričko

- Kao gosti iliti headlineri nastupaju Vojko Vrućina, Nina Badrić, Vatra, Krijes i zadnju večer Bajaga i Nikola Đuričko sa svojim stand-upom. Ostalo je sve isto; red glazbe, red filma, red književnosti. Imat ćemo i predstavljanje novih romana Emira Imamovića Pirketa i zbirke priča Tanje Mravak, inače naših sad već starih članova - najavljuje glumac.

Na počecima nije mogao ni sanjati u kakvo će se veliko i bogato događanje razviti njegov festival.

- Nisam ovo ni približno očekivao. WHF je nastao kao potreba i glad za kulturnim sadržajem koja je krulila u nama, a uvijek smo željeli da on raste iz godine u godinu, koliko to okolnosti dopuštaju. Moj stav o tom podneblju, mislim na Hercegovinu, iako nam je sad fokus puno širi i gotovo da nemamo jasno određene granice, da je to, mimo uvriježena mišljenja, jedno jako bogato kulturno podneblje kojemu je samo trebala platforma da izmigolji.

I to je naš cilj, samo da kanaliziramo tu energiju i ako možemo pomognemo pri njenom ostvarenju. Dat ćemo sve od sebe. Uvijek smo htjeli biti šareni, da ne pripadamo u neku ladicu festivala u okolini i to s našim programom nastojimo raditi i dalje - napominje.

Na nekima od prvih izdanja nastupio je sa svojim bendom Luni Megumi u kojem su s njim glumica Ivana Roščić i redatelj Danilo Šerbedžija.

- U zadnje vrijeme nemamo baš vremena za glazbu; svi smo u nekim poslovima. Dane upravo snima film, a Ivana, pored nove nam bebe, također snima. Ali, nismo mi odustali od toga, nikada nas nije ni ograničavao neki cilj i rok. To nam je bila oaza u koju ćemo se vraćati, ali bez neke sile i prisile. Želju za glazbom upražnjujemo trenutačno više slušajući je. I na WHF-u, naravno - kaže Bogdan.

Festival je i prilika da provede vrijeme s obitelji, posebno s djedom, s kojim je jako povezan.

Rad s Danisom

- To mi je ideja WHF-a. Spajam ugodno s korisnim, kako nemam baš vremena da budem dolje, koliko bih želio. Ovako si napravim obavezu koja me nužno smješta tamo. A taj je festival i zamišljen kao okupljanje prijatelja. Prvo mojih starih s kojima to sve skupa i radim te odmah i novih koje dovedem k sebi da bismo provodili vrijeme zajedno. Zvuči kao prisila, ali sve je samo ne to.

Što se tiče obitelji, smatram da gajimo jedan zdrav odnos i sve mi više boravak s njima daje neki mir koji mi je potrebniji iz dana u dan. Djed tu zauzima posebno mjesto, na neki način mi je sidro. A njegovi su savjeti oni naši, klasični - otkriva glumac.

Posljednjih godina karijera mu je u visokoj uzlaznoj putanji. Nakon glavne uloge u britanskoj krimi-seriji “Posljednje pantere”, dobio je priliku zaigrati u sjajnoj, višestruko nagrađivanoj HBO-ovoj seriji “Fargo”, gdje je glumio uz Ewana McGregora i Davida Thewlisa.

- Bome je bilo lijepo. Imao sam sreće raditi s velikim profesionalcima. Mnogo sam po tom putu naučio. A najsretniji sam što mi je dalo novu injekciju oduševljenja. No, iskreno se nadam da to nije moj glumački vrhunac; dat ću sve od sebe da ne bude tako - iskren je Bogdan.

Nova suradnja s HBO-om dogodila se nedavno sa serijom “Uspjeh” i redateljem, oskarovcem Danisom Tanovićem. Radi se o prvoj HBO-ovoj seriji iz Adria regije, najavljenoj kao “gorka oda gradu Zagrebu, koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi, koje je isto to društvo gurnulo preko ruba”.

- Naprosto sam obožavao raditi s Danisom. Dao mi je nešto toliko bolje u liku nego što sam zamislio, dozvoljavajući neku igru kroz duhovitost, koja me ohrabrila da odem još korak dalje. Što me i zanima. Sad, kako će to ispasti, Boga pitaj. Ali, ja sam već sada sretan s takvom vrstom rada. Potpisujem za bilo kad - tvrdi glumac.

Upravo je završio snimanje akcijsko-fantastičnog filma “The Islander”, holivudsko-hrvatske produkcije, čija se premijera očekuje krajem godine, a u kojem uz njega, između ostalih, glume James Cosmo, Caroline Goodall, Jim Sweeney, Jamie Wilson. Nakon mjeseci hladnoće od -35 stupnjeva u Kanadi na snimanju “Farga” ljetne su mu vrućine na setu pravo olakšanje.

- Snimanje još traje, zanimljiv je to projekt, zanimljiva, apokaliptična priča iz budućnosti koja se događa na vodi. Zanimljiva je i glumačka postava. A ja sam s juga i puno mi je draža viša temperatura, ne baš 46, ali nikako -35. Mislio sam da toga ima samo u dokumentarcima National Geographica. Ne znam kako žive tamo. Oni na -17 sjede na terasama. Ja bih se upišao u gaće samo da se zagrijem - smije se Bogdan.

Hollywood se za našega glumca čini sve bližim, ali to si nije postavio kao imperativ.

- Ne znam kako se to bliži Hollywoodu. Nemam ništa protiv toga, ali nije mi to krajnji cilj, niti imam neki. Ja bih samo htio raditi dobro, napredovati te da projekti budu dobri. Ne može se to uvijek, ali dat ću sve od sebe. A u Los Angeles bih otišao, i planiram, ali kao i na mnoga druga mjesta - objašnjava.

Na snimanju “Farga” stekao je brojne prijatelje, a između ostalih, svojim je umijećem roštiljanja oduševio McGregora i Davida Thewlisa.

- Povremeno se čujemo, iako prirodno sve manje i manje. No, nadam se da sam tamo dobio i neke prijatelje s kojima ću se čuti doživotno. Zato i odoh u L. A. Nevjerojatno je koliku jednostavnost nose te velike zvijezde. Baš je ugodno raditi u takvom okruženju.

Ne želim se ponavljati; to je već dosta iza mene, ali kad četiri i pol mjeseca provedete zajedno, odvojeni od svojih obitelji, postanete neka vrsta obitelji. A što se roštilja tiče, to je slučaj donio. Čim je zatoplilo, doslovno smo bježali van. A slučajno me zadesila golema terasa s roštiljem, još električnim, onim pravim američkim, pa rekoh što da ne - prisjeća se Bogdan.

A što se tiče usavršavanja engleskog jezika, zbog brojnih uloga u vanjskoj produkciji, kaže da je krenuo na tečaj.

Zagreb, 100718.
Studio Hanza Media.
Glumac Goran Bogdan
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / CROPIX

Švedski film

U kinima igra i švedski film “All Inclusive” u kojem Bogdan ima ulogu konobara Antonija.

- Zvuči pomalo smiješno. Švedska ljubavna komedija. Tako smo nekad u videoteci uzimali... Uvijek strepim kad se gledam, samokritičan sam patološki. Tek treći put mogu objektivno sagledati film, ako i ikako. Zaželio sam se malo komedije, i rado bih opet - kaže glumac.

Za ulogu kontroverzna svećenika u filmu Branka Schmidta “Agape” pokupio je brojne nagrade, među kojima i za najboljeg europskog glumca.

- Fragilnost i stalna sumnja lakše se podnosi kad je priznata. Ulogu sam jako volio - kaže Bogdan koji radi novi film sa Srđanom Golubovićem. Priprema i drugu sezonu serije “Senke nad Balkanom”. Što se vanjske produkcije tiče, stalno se nešto kuha s agenticom .

Utakmice svjetskog prvenstva ne propušta. Iako nikad nije bio posebno zaluđen nogometom, kako kaže, sada ga prati kao lud.

- Nikad nisam bio nogometni tip. Ali, išao sam na utakmicu Hrvatske i Argentine u Nižnji Novgorod i otada me drži euforija. Samog sebe ne prepoznajem. Izgubim glas svaki put. Najgori sam. Urlam. U Beogradu sam gledao utakmicu protiv Rusije, bio sam na koljenima. Ali, odlično je bilo što je cijela moja ekipa navijala za Hrvatsku. Bilo je nekoliko njih koji su bili za Rusiju pa je to bilo zanimljivo, ali jako lijepo. Inače, dosta Beograđana navija za Hrvatsku. Čak je i Đoković rekao da navija za nas - tvrdi Bogdan. Za kraj se dotakao i afere oko Harveyja Weinsteina i pokreta MeToo.

- Hvala Bogu da se to dogodilo; trebao je Hollywood na to i prije reagirati. To je blasfemija. No, tome se, srećom, stalo na kraj. Hollywood i filmska industrija odgajaju generacije. Imaju tu prosvjetiteljsku dužnost da se bore protiv šovinizma i trebalo je reagirati unaprijed. Šteta što se tako nešto moralo dogoditi. Ja sam, recimo, meta zlostavljanja svaki dan. Ali, to se na našem području podrazumijeva. No, barem smo po tom pitanju tolerantni. Tu nema diskriminacije između muškaraca i žena, ovdje te je.. jednako. Kod nas sve diskriminiraju - u šaljivom je tonu zaključio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:36