20.000 LJUDI

Nakon himne i molitve krenuo domoljubni spektakl u Areni: Škori prvo poseban zvižduk, a onda ludilo na ‘Sude mi‘

Ovakav doživljaj sigurno bi popunio još pet koncertnih dvorana, pa su tako najavili i reprizu u Zadru

Koncert domoljubne glazbe Domu mom

 Vanesa Pandzic/Cropix

U subotu je na koncertu Domu mom u zagrebačku Arenu pristiglo 20 tisuća mladih i starih, sa svih strana Lijepe naše i izvan njenih granica. Obgrljeni zastavama, šalovima i kapama u bojama Hrvatske, započeli su koncert i sami, pa se tribinama orila pjesma “Oj, hrvatska mati”, dok se pozornica još pripremala.

Koncert je okupio najpoznatijih 25 hrvatskih izvođača, pljeskali su im Dalmatinci, Zagrepčani, Zagorci, oni koji su došli s Kvarnera, ali i iz Bosne i Hercegovine, Kanade, Njemačke... a mahali su s tribina i oni koji su zbog koncerta došli čak iz Australije. Ovaj svečani domoljubni koncert u Areni započeo je Himnom Lijepe Naše. Uz anđeoske glasove članica grupe Zvjezdice, hrvatsko je srce kucalo sve jače. KUD Jedinstvo iz Splita oduševili su scensko-plesnim nastupom završnog kola iz opere “Ero s onog svijeta”.

image

Koncert domoljubne glazbe Domu mom

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Koncert domoljubne glazbe Domu mom

Vanesa Pandzic/Cropix

Prije 32 godine, 13. siječnja 1992., Sveta Stolica je na čelu s papom sv. Ivanom Pavlom II. priznala Hrvatsku kao neovisnu i suverenu državu, pa je tom prilikom apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua blagoslovio dvoranu molitvom, nakon čega su Vokalisti trogirske katedrale otpjevali “Zdravo djevo”. Sve pjesme pratio je orkestar kojim je ravnao Ante Gelo.

image

Giorgio Lingua, koncert domoljubne glazbe Domu mom

Vanesa Pandzic/Cropix

“Nije ovo tipičan koncert, ovo je obiteljsko okupljanje”, rekao je voditelj koncerta Marin Periš i podsjetio tko nam je omogućio da se danas slobodno okupljamo i pjevamo kao jedno, pa tako uveo u pjesmu “Ratnici svjetla”, koju su otpjevali Klapa sveti Juraj HRM. Oni što su uz pjesmu plakali, najglasnije su pjevali. Dražen Žanko je potom otpjevao “Od stoljeća sedmog”, a nastupili su i Najbolji hrvatski tamburaši. Adalbert Turner Juci otpjevao je pjesmu “Suza za zagorske brege”, pa skinuo svoj šešir i naklonio se publici.

image

Adalbert Turner Juci, koncert domoljubne glazbe Domu mom

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Najbolji hrvatski tamburasi, koncert domoljubne glazbe Domu mom

Vanesa Pandzic/Cropix

Na koncertu su pjevali i veličanstvena Ana Žagar s Ličkim drvosječama, a ženska klapa Cesarice očarala je pjesmom “Dajem ti srce”. Đanija Stipaničeva je pratila i klapa Cambi uz najdraže note o moru i pobjedi. Diva dalmatinske pjesme Meri Cetinić na bijelom klaviru odsvirala je i otpjevala “Zemlju dide mog”, a Tomislav Bralić i klapa Intrade podsjetili su da ovakve trenutke ne dajemo nikome.

image

Meri Cetinic, Koncert domoljubne glazbe Domu mom

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Ana Zagar, koncert domoljubne glazbe Domu mom

Vanesa Pandzic/Cropix

Pozornicu su zapalili Zaprešić boysi u čast pobjede hrvatskih vaterpolista i rukometaša dan prije koncerta, te otpjevali jednoglasno s cijelom Arenom svoju pjesmu u čast Vukovaru, a atmosfera se nastavila uz dobri stari rock i Opću opasnost. Zorica Kondža ukrala je svu pozornost svojim jedinstvenim glasom i izvedbom pjesme “Lupi petama”, te drugim omiljenim domoljubnim pjesmama.

Domovini je pjevao i željno iščekivani Dražen Zečić koji je zabavio sve prisutne uz svoje hitove. Poseban zvižduk dočekao je Miroslava Škoru koji je zapjevao “Ne dirajte mi ravnicu”, a onda podigao atmosferu pjesmom “Sude mi”. Neponovljivi Mate Bulić pjevao je pjesmu koja nosi naziv samog događaja, a onda i pjesmu “Moja Domovina”. “Drago mi je što večeras mogu pozdraviti sve one koji su se molili za moje ozdravljenje. Hvala vam”, rekao je okupljenima.

Jednu od najemotivnijih domoljubnih balada "Ruža Hrvatska" otpjevao je Tiho Orlić, pa ujedinio sva grla i srca pjesmom “Lijepa li si”.

Ovakav doživljaj sigurno bi popunio još pet koncertnih dvorana, pa su tako najavili i reprizu u Zadru 30.11. “Ideja je da ovo postane tradicija”, rekao je Periš i prepustio pozornicu svim izvođačima da za kraj otpjevaju "Moja domovina". Uz neumorne uzvike i pljesak, publika se opraštala s izvođačima, a kako su ih dočekali, tako su ih i otpratili stihovi s tribina: “Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati...”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:56