LAŽNI PROFILI

NAŠ POPULARNI PJEVAČ POSLJEDNJA JE ŽRTVA INTERNETSKE PRIJEVARE 'Ne nasjedajte! Prikupljaju novac za navodnu dobrotvornu organizaciju'

 
 Marijana Banko / CROPIX

Pjevač Toni Cetinski posljednja je žrtva internetske prevare. Nepoznata osoba iskoristila je njegovo ime ne bi li izvukla kakvu pomoć i financijsku korist, no lažni je profil na sreću na vrijeme otkriven.

Cetinski je odmah upozorio svoje prijatelje i obožavatelje napisavši u objavi da ne nasjedaju na lažne profile jer je njegov verificiran plavom kvačicom.

- VAŽNO! PODIJELITE !

Pojavio se još jedan lažni profil Toni Cetinski koji u moje ime, putem messengera prikuplja novac za dobrotvornu organizaciju. Moja stranica Tony Cetinski je verificirana od Facebooka i kao takva ima plavu kvačicu, što znači da je službena stranica. Molim Vas da ne nasjedate na lažne profile.

Prilažem objave s lažnog profila i naslovnicu mog službenog FB s plavom kvačicom - napisao je Cetinski u objavi i podijelio screenshotove dopisivanja s lažnim profilom.

On nije ni prvi ni zadnji među javnim osobama čije se ime iskorištava. Prije samo desetak dana upozorenje o prevari izdao je i Stjepan Hauser koji to nije doživio prvi put. Netko u njegovo ime pokušava iskamčiti novac za raznorazne svrhe.

- Jako smo tužni što čujemo da je Hauserovo ime ponovno korišteno za lažno predstavljanje i novčane prevare nevinih ljudi. Svi oni koji su postali žrtve trebaju uvijek kontaktirati lokalnu policiju sa svim detaljima slučaja. Samo da se zna, Hauser nikad ne bi kontaktirao svoje fanove izravno putem društvenih medija, a svi novčani zahtjevi su zapravo prevare - napisao je njegov tim u priopćenju pretprošli tjedan.

Također, do sad su krađu identiteta na internetu prijavili glumci Filip Juričić i Ivan Herceg. U njihovom slučaju, kradljivci su koristili njihovo ime i fotografije kako bi se lažno predstavljali i umjesto njih bili aktivni na društvenim mrežama.

Prevarantima, naravno, nije uvijek važno poznato ime. Prevaru će smisliti na sve moguće načine pa treba paziti na sve slatkorječive i neprovjerene poruke nepoznatih imena. O tome svjedoči slučaj iz siječnja ove godine kad su dvije usamljene bjelovarske umirovljenice u srednjim 60-ima na Facebooku nasjele na prevaru markantnih, tobože američkih vojnika koji traže pažnju, ljubav, ali i iznenadnu pomoć dok su u dalekim misijama po svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:53