MERITAS

‘Naš tango života preliven je u glazbu. Dočarala ju je glumica Judita Franković‘

Porazgovarali smo o njihovom najnovijem zapisu jednog trenutka koji nam donosi karakterističnu interpretaciju Meritasa
Meritas
 Mare Milin

Nakon koncerta ovoga ljeta na jednoj od naših najljepših pozornica, šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila, Meritas nas uvode u jesen novom pjesmom. Jesen nam se prišuljala svojim hladnim jutrima, prošaranim sunčevim zrakama, na sličan način na koji su se i Anita i Meri odavno svojom glazbom ušuljale među nas, otkrivajući najbolje od sebe. A kako to radi Meritas, najbolje se čuje u njihovoj novoj pjesmi "Taj dan", koja uskoro dobiva i svoj videospot u režiji Mare Milin.

Porazgovarali smo o njihovom najnovijem zapisu jednog trenutka, kako one to vole reći, koji nam donosi karakterističnu interpretaciju Meritasa, no u gotovo kabaretskom izdanju.

Uvodite nas u jesen novom pjesmom "Taj dan". Zašto mislite da je to pravi jesenji singl?

Anita: Po ugođaju pjesma nosi nešto mistično, mislim da je taj njezin dio nešto što mi vrlo subjektivno povezujemo s razdobljem kad dani postaju kraći. Iako je pjesma i u ozračju strasti, mi smo odlučili da joj jesen jako dobro pristaje za upoznavanje s publikom.

Rekle ste da je pjesma nastala prije četiri godine, otkako je "strpljivo čekala svoj red". Kako se kao umjetnice nosite s time da nekad stvari toliko dugo čekaju?

Meri: U međuvremenu smo kroz četiri godine objavile pet novih pjesama koje su nama predstavljale savršen slijed stvoren za priču koja nastaje vezano za novi album. Sve se dešava vrlo intuitivno i usko je vezano uz ono što bismo htjele u glazbi u tom trenutku. Od početka smo znale da će pjesma 'Taj dan' dobiti vrijeme posvećeno samo njoj. I evo ga.

Možete li se osvrnuti na koncert koji ste ovog ljeta održale na jednoj od od naših najljepših pozornica, šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila? Što je najposebnije kod tog mjesta?

Meri: Toliko je lijepih dojmova da ne znam od čega početi... Tvrđava sv. Mihovila je mjesto na kojem smo već nekoliko godina priželjkivale nastupiti. Ona se ubraja u mjesta koja su magična sama po sebi i ako dobiješ priliku nastupati tamo i izvoditi svoju glazbu, nama to predstavlja prestiž. Nema ničega ljepšeg nego kad se tvoju glazbu smjesti u predivan prostor koji sam po sebi nosi svoj karakter i ti se takvim mjestima samo prilagodiš i uživaš.

Mi to jako cijenimo, tu nadogradnju na tvoju kreaciju. Moram istaknuti organizaciju, to jest ekipu iz Tvrđave kulture. Kad je takva predivna lokacija u pravim rukama onih koji s toliko predanosti i ljubavi pristupaju koncertu, cijene umjetnika i žele da ti je lijepo, u takvom okruženju možeš zaista dati sve od sebe. Posebno se želim zahvaliti Morani te im poželjeti sve najbolje jer smo svi zajedno u vrlo neobičnom razdoblju.

image
Mare Milin

Kojim biste riječima najavile spot koji će ići uz pjesmu "Taj dan" u režiji Mare Milin? Što možemo očekivati, kako će to izgledati?

Meri: Mare je pjesmu prisvojila na svoj jedinstven i osebujan način i imala slobodne ruke kroz svoju katarzu osmisliti uprizorenje u slikama. Zapravo jako volimo kad pjesme postaju nečije, kad se otisnu i zarobe još nekoga, kao što to učine s nama dok nastaju. Tako da je njena zamisao da uprizori strast, ljubav, duboku povezanost, jedan odnos koji kroz riječi pjesme i filmsku ljepotu Mare uvijek na poseban način uhvati kroz objektiv.

Glavni protagonisti nismo Anita i ja ovaj put već glumci - izvrsna i dojmljiva, topla i prisna Judita Franković o kojoj ne moram puno govoriti, te Ugo Korani, glumac ZKM-a i dobitnik nagrade Hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih glumaca. Zaista smo jako sretne što su pristali biti dio pjesme 'Taj dan'.

Pjesme volite nazivati zapisima jednog trenutka. Možete li to malo pojasniti?

Anita: Pjesme nastaju kroz razna životna razdoblja i većinom obilježavaju jedan trenutak koji zabilježiš, jer sve ih prati neko tvoje emotivno stanje. Mi smo autorice glazbe, ja potpisujem i aranžmane, uz Juru Ferinu i Pavla Miholjevića. A naše dugogodišnje pratiteljice kroz stihove su Ines Prajo i Arjana Kunštek.

Što bi za vas bio tango života?

Meri: Najvjerojatnije ovo što trenutno živimo svi zajedno iz jedne krajnosti u drugu, vrlo izražajnih emotivnih stanja.

Možete li se osvrnuti na dane provedene u karanteni, jesu li bili umjetnički poticajni za vas, jeste li stvarali?

Anita: Odgovarao mi je dio u kojem se sve malo usporilo, cijenila sam to vrijeme provedeno sama sa sobom i svojim najbližima. Prionula sam završavanju započetih stvari, moram priznati da razdoblje poslije potresa nije bilo poticajno za stvaranje novih ideja, ali su se zato stvari za koje do tada nisam imala vremena krenule dovršavati.

Na koji način mislite da će pjesma "Taj dan" zarobiti vaše slušatelje? Kakvim predviđate život ove pjesme?

Meri: Stvar je uvijek u tome je li nešto što vidiš, ili u našem slučaju čuješ, namijenjeno upravo tebi - ako jest, zarobit će te, ako nije, onda to nije možda 'Taj dan', ali je nešto drugo što je upravo namijenjeno tebi. Nama je dragocjen svaki pojedinac koji će se pronaći, svatko ponaosob utječe na život pjesme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:54