ANA URŠULA NAJEV

Naša glumica o putovanju života: ‘Bila sam u rizičnim situacijama, a oduševile su me iskopine dinosaura i grad na 3800 m‘

Ana Uršula Najev otputovala je u Brazil i Boliviju, gdje uživa u prirodnim ljepotama i druženju s obitelji

Ana Uršula Najev

 Cropix

Nakon što je 2020. bila pobjednica Zlatnog Studija u kategoriji Novo lice u kazalištu, Ana Uršula Najev sada se ponovno našla u finalu, i to s projektom Nove TV - "Kumovima", koji su u utrci za titulu najbolje TV serije.

Mlada splitska glumica i pjevačica koja u "Kumovima", inače najgledanijoj domaćoj seriji u prošloj godini, ima glavnu ulogu Luce Akrap; tvrdoglave, uporne i temperamentne mlade liječnice, sjeća se, kaže, koliko je bila silno iznenađena i uzbuđena zbog prve nominacije, pa pobjede na Zlatnom Studiju, zahvaljujući ulozi Mary Warren u predstavi "Kušnja" splitskog HNK.

Glasajte za finaliste u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Ta je vijest za mene došla potpuno neočekivano. Radilo se o predstavi u kojoj sam promijenila nekoliko uloga, a u onu za koju sam osvojila Zlatni Studio uskočila sam svega par dana prije. Ono što me jako obradovalo su simpatije publike čiji su glasovi u konačnici bili presudni jer, ipak, sve što radimo, radimo za publiku. Bilo da se radi o predstavi, seriji ili filmu, gledatelji su ti koji odlučuju što će i koliko dugo zaživjeti. Upravo zato me u slučaju ‘Kumova‘ nominacija i finale nisu toliko iznenadili, jer kroz čitavu godinu dobivamo pregršt pozitivnih reakcija, što je nedavno i potvrdila činjenica da se radi o najgledanijoj seriji prethodne godine. Hvala žiriju na nominaciji, a posebno hvala dragoj publici koja nas podržava i prati - rekla je Najev.

image

Ana Uršula Najev

Sasa Buric/Cropix

Na nagrade gleda kao na potvrdu rada i truda. Ne smatra, kaže, da su baš uvijek ogledalo vrijednosti, ali dodaje da je svakako lijepo dobiti priznanje.

- Nagrade sigurno pomažu u daljnjem radu, ali sve ovisi o okolnostima i trenutku. Primjerice, ja sam Zlatni Studio dobila tik prije početka pandemije, što je bio dosta nezahvalan period s obzirom na to da se svi s grčem jako dobro sjećamo kako je on izgledao. U to vrijeme sam jako puno radila i još uvijek studirala. Nije bilo ugodno prijeći iz faze u kojoj igram nekoliko predstava, imam veliki broj koncerata, snimam, završavam Akademiju i dobivam priznanja za sve spomenuto, u fazu potpune stagnacije i neizvjesnosti izazvane pojavom covida i popratnih restrikcija. Ipak, vjerujem da mi je ta nagrada pomogla da me zagrebačka publika i generalno publika izvan Dalmacije bolje upozna te da proširim poznanstva s ljudima iz struke - ističe 25-godišnja Najev.

Trenutačno je, kao i ostatak ekipe iz "Kumova", na zasluženom odmoru jer je u tijeku pauza u snimanju druge sezone serije koja uskoro počinje s emitiranjem.

Za Božić je bila u Splitu kod bake s jednim dijelom obitelji, a onda je 26. prosinca ranom zorom odletjela za Zagreb, pa preko Frankfurta do São Paula da bi provela praznike s drugim dijelom obitelji - mamom i mlađom sestrom.

- Nekoliko dana poslije otputovali smo u Boliviju, gdje smo dočekali Novu godinu i proveli većinu odmora. Bilo je lijepo i intimno, doček u kućnom ambijentu. Potom smo se prebacili na organizirani plesnjak u zajedničkom prostoru susjedstva, tzv. condominio - otkriva glumica. A nakon toga je uslijedila vrlo uzbudljiva turistička turneja s obitelji.

- Ovo je definitivno putovanje mog života. Dosad sam tri puta bila u Brazilu, zadnji put prije šest godina, kada je seka rođena. No, sva ta putovanja zajedno nisu bila živopisna poput ovog. U São Paulu sam bila prva tri i planiram provesti zadnja dva dana, a ostatak u Boliviji. ‘Baza‘ nam je u Cochabambi, koja je poznata po najvećem kipu Krista na svijetu, odakle smo kretali na toliko čudesnih mjesta - u džungle, na planine, jezera... Najviše me impresionirao trodnevni boravak u Toro Toru, malom kamenom gradiću u kojem su prvi put pronađene iskopine dinosaura. Njihove otiske možete vidjeti već na samom ulazu u taj magični grad, u kojem nema ni traga asfaltu. Šećete s magarcima, ljamama, ovcama, ljudi zrače nevjerojatnom jednostavnošću i radošću u svojim šarmantnim narodnim nošnjama, sjedinjeni s prirodom, životinjama i sa samima sobom - prepričava Najev, koja se još uvijek nalazi u Južnoj Americi.

U blizini Toro Torua, nastavlja glumica, nalazi se toliko impresivnih mjesta koje je posjetila - od špilja sa skrivenim rijekama, čiji je obilazak bio poprilično ekstreman, preko ogromnog kanjona do nalazišta fosila i muzeja koji je izgrađen od tisuća vrsta kamenja i meteorita.

- Ipak, ono što me najviše ostavilo bez daha je Ciudad de Itas, skriveni drevni, novootkriveni grad na vrhu planine koja se nalazi na 3800 metara nadmorske visine. Istraživala sam ga ne baš bezazlenim putevima, probijajući se kroz guste oblake, kišu, vjetar i hladnoću. Žalila sam jer nema sunca da mi osvijetli sve te nevjerojatne ljepote o kojima sam slušala. Nisam znala da će mi upravo oluja pružiti najmističniji, najfascinantniji, najuzbudljiviji mogući doživljaj. Vidljivost je bila škrta, horizonti su se preda mnom otvarali jedan za drugim, kao u kakvoj videoigri. Svaki sljedeći prizor bio je veličanstveniji od prethodnog. Ni riječi ni fotografije ne mogu ni približno dočarati doživljeno. Presnažna, preposebna energija vlada tim visinama. Energija koja mijenja ljude - pokušava nam riječima dočarati ljepotu viđenog i doživljenog Najev.

Anegdota s ovog putovanja, koje još nije završilo, već sada ima mnoštvo. Posve shvatljivo kada se nađete u okruženju toliko drugačijem od svega na što se navikli.

- Par puta sam bila u jako rizičnim situacijama zbog ekstremne prirode i nepovoljnog vremena, a doživjela sam i da me članovi najpoznatije bolivijske grupe narodne glazbe pozdravljaju s pozornice i pozivaju na suradnju. Što ću još sigurno pamtiti? Ulijetanje u rijeku u donjem rublju, a skoro sam postala i kuma jednog djeteta... Svega je bilo, svaki dan, stalno - odgovara Najev. U Južnoj Americi ostaje do 16. siječnja, a onda je čeka povratak na set "Kumova".

Zato je za kraj pitamo čemu se najviše veseli kada je u pitanju druga sezona serije.

- Dragim ljudima, naravno. Zajedničkom stvaralaštvu, druženju, smijehu, ‘žuganju‘, umoru, odmoru, radu, plesanju, plakanju i svemu ostalom.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:18