KARMELA VUKOV-COLIĆ

NAŠA OMILJENA VODITELJICA I GASTROBLOGERICA KUHA OD SEDME GODINE Otkrila nam je svoje najdraže slane i slatke recepte za najukusniju uskrsnu trpezu!

 

Koje su mi prve asocijacije na Uskrs? Nada, radost, obitelj na okupu, pisanice i zeko - kaže Karmela Vukov-Colić. Mnogima najdraža televizijska voditeljica i novinarka kao vrsna kuharica i ljubiteljica delicija veseli se i bogatom blagdanskom stolu.

- Nema Uskrsa bez šunke u kruhu, pisanica, francuske salate... Često janjetine ili kozletine za ručak... I kolača! Puuuno kolača. Od pince ili kuglofa do onih s kremom - kaže Karmela, koja se za proslavu Uskrsa počinje pripremati nekoliko dana prije tog blagdana.

U krugu obitelji
Zagreb, 150318.
Studio Hanza media.
Na fotografiji: Karmela Vukov Colic, voditeljica na Hrt-u.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

- Prvo se sprema potraga za pisanicama za klince. To je igra u kojoj podjednako uživaju i veliki i mali. Onda počinjemo s kolačima. Na Veliki petak bojimo pisanice i ukrašavamo kuću. Onda slijedi šunka u kruhu i francuska salata, a nedjeljni je ručak uvijek kod mame gdje se okupi cijela naša obitelj - kaže nam HRT-ova voditeljica koja otkriva kako je uskrsna jaja dosad pokušala obojiti na više načina.

- Probali smo sve i svašta. Umjetne boje, crtanje voskom... Najdraže su nam one pisanice obojene prirodnim bojama: plave od kupusa, crvene od cikle, smeđe od luka, zelene od koprive ili špinata... - nastavlja Karmela, koja u povodu Uskrsa kod kuće izrađuje i posebne ukrase.

- Napravim pisanice od dekupaža koje potom vješamo na grančice cica maca ili žutike, šijem košarice za klince u kojima će skupljati pisanice u potrazi za blagom, izrađujem paketiće koji to blago predstavljaju... - ističe Karmela, koja unatoč poslovnim obvezama (lani je obilježila tridesetu godišnjicu rada na HRT-u), za Uskrs, poput većine sladokusaca, spravlja i brojne kolače.

- Tu su pinca ili kuglof, kako koji put, onda neka fina torta, poput Torte za uskrsnog zeku, orehnjača, ali i slana torta od sira po talijanskom uskrsnom receptu, koja tako dobro ide uz šunkicu, jaja, mladi luk i rotkvice. Koji kolač moji doma najviše vole? Volimo sve! Istina, između orehnjače i makovnjače uvijek glasamo za orah - otkriva voditeljica koja će blagdan provesti u krugu svoje obitelji.

- Ne propuštamo nijedan Uskrs provesti skupa. Istini za volju, već su mi godinama nedjelje radne, pa tako i ona uskrsna. Zato će obiteljski ručak početi bez mene, ali dočekat će me nakon posla - napominje Karmela koja je prvo svoje jelo skuhala kao osnovnoškolka.

- Imala sam samo sedam godina, sjećam se kao da je bilo danas kada sam napravila teleće medaljone u umaku od češnjaka i vrhnja po receptu iz nekog dječjeg časopisa. Bilo je fino. Godinu-dvije ranije imala sam nekih izleta u kulinarstvo igrajući se domaćim jajima, kiselim vrhnjem i sirom, ali te je kolačiće, za ljubav unuke, mogao žvakati samo moj djed - prisjeća se Karmela, koja je ljubav prema finoj hrani, kao i ljubav prema kuhanju, naslijedila od svoje obitelji.

- Mama je genijalna kuharica, a i obje bake su kuhale za prste polizati. Djed je davno završio hladnu kuhinju u Beču i bio poznati aranžer, a prabake su, pak, bile sjajne domaćice slastičarke... Imala sam na koga povući... - kaže Karmela, koja se pri spravljanju jela koristi i receptima i vlastitim osjećajem.

Zagreb, 090514.
Zagrebacka.
Na fotografiji: Poznata televizijska voditeljica Karmela  Vukov Colic.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / CROPIX
Karmela Vukov Colić

Prilagođeni recepti

- Premda će vam pravi majstori kuhari reći da u kuhanju nema improvizacija, ja se kuhajući igram. Služim se receptima, ali uvijek dodam i nešto svoje - iskrena je televizijska zvijezda, koja kuha svaki dan.

- Kad imate djecu, nema preskakanja obroka. Kuhamo sve i svašta, puno jela domaće, ali i internacionalne kuhinje. Moja su djeca navikla na curry, falafel, hummus, kineske wokove ili sushi, baš kao i na piceka na saft ili zagorsku juhu od gljiva - dodaje Karmela, koja je i velika ljubiteljica putovanja, na kojima je imala prilike kušati za našu kuhinju mnoga netipična jela. Postoji li neko od tih jela koje bi se moglo dobro uklopiti u njezin uskrsni meni?

Gastro blogerica

- Spomenula sam već slanu uskrsnu tortu ili uskrsnu pitu od špinata, sira i jaja koju slično, uz male razlike, o blagdanu jedu i Portugalci i Talijani. Tu je i napoletanska torta od žita, naranče i ricotte, sastojaka koji na talijanskom jugu simboliziraju život - otkriva televizijska voditeljica, koja je svoje dvije strasti - kuhinju i putovanja - uspješno spojila u svojem vrlo posjećenom blogu Ciao Karmela.

Rubrika za djecu

- Ciao Karmela je nastala jedne zime u bostonskoj kuhinji moje prijateljice Irene. Tamo smo je osmislili jer nam se činilo da bi sve recepte koje sam dotad prijateljima pisala rukom bilo dobro staviti na jedno, svima dostupno mjesto, pa neka svako koristi što mu treba. Kako sam još od djetinjstva kreativna i vještih ruku, dodala sam i onaj “uradi sam” dio koji danas Ciao Karmelu razlikuje od ostalih gastronomskih blogova. Imam i rubriku namijenjenu djeci jer mi se čini važnim i njih od malih nogu zainteresirati za kreativu i stvaranje nečega vlastitim rukama, potom dio posvećen kućnim ljubimcima, ali i školu kuhanja za početnike u kojoj donosim neke osnovne recepte i jednostavna jela - objašnjava Karmela, a pitamo je i koji je od recepata što ih je na svom blogu objavila najpopularniji.

- Svakako kolači! Ledene kocke, primjerice, ali jako su čitani i oni recepti koji donose mudrosti iz kuharica naših baka, primjerice kako napraviti domaće rezance - kaže Karmela Vukov Colić.

SLANI USKRSNI KOLAČ

Sastojci:

500 g brašna

4 jaja (neka budu sobne temperature)

2 dl toplog mlijeka

15 g suhog kvasca

1 žličica soli

120 g naribanog pecorino sira

50 g provolone sira (ili po želji nekog drugog sira), narezanog na kockice

100 g hladnog maslaca

½ dl maslinova ulja

topla voda

PRIPREMA:

Kvasac pomiješajte sa žlicom-dvije brašna i prelijte mlijekom. Promiješajte, poklopite i ostavite da ne zapjeni.

Ostatak brašna stavite u zdjelu, dodajte sol i maslinovo ulje.

Posebno vilicom umutite jaja, dodajte im naribani sir.

Uzdigli kvasac dodajte brašnu i ulijte toliko tople vode da možete zamijesiti tijesto. Dodajte i umućena jaja. Dobro izmiješajte (ako treba još pobrašnite) pa premjestite tijesto na dasku. Dodajte kockice sira i energično mijesite da dobijete jednoličnu, ali ne pretvrdu smjesu. Na kraju dodajte kockice hladnog maslaca i umijesite tek toliko da se sjedine s tijestom.

Kalup za torte promjera 22 cm namastite. Od papira za pečenje izrežite dvije trake širine 10 cm pa ih stavite u kalup kako biste mu povisili stranice.

Pobrašnite kalup pa u njega stavite pripremljeno tijesto. Prekrijte folijom ili papirom za pečenje i ostavite na toplom da se dobro digne (1 - 2 sata).

Pećnicu zagrijte na 200 °C.

Kolač pecite 30 - 45 minuta dok mu korica ne bude zlatna, kuckanje po dnu treba zvučati šuplje.

Ohladite, maknite papir, izvadite kolač iz kalupa i poslužite.

TORTA ZA USKRSNOG ZEKU

Sastojci:

Tijesto: • 3 jaja • 1 šalica šećera • 1 vanilin šećer • 1 šalica ulja • 3 sitno naribane mrkve • 1 naribana jabuka • 2 žličice cimeta • 1 ½ žličica praška za pecivo • prstohvat soli • 2 šalice glatkog brašna

Krema: • 600 g krem sira • 200 g šećera u prahu • 1 žličica limunova soka • 500 ml slatkog vrhnja • 1 žličica vanilije • 6 listića želatine • marcipan • jestiva boja (narančasta i zelena)

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Pripremite 2 kalupa za tortu promjera 24 cm pa im dna prekrijte papirom za pečenje.

Brašno prosijte sa solju, cimetom i praškom za pecivo.

Jaja tucite sa šećerom i vanilin šećerom dok se ne zapjene i ne poblijede. Ne prestajući miksati, dodajte ulje.

Smanjite brzinu pa postupno umiješajte prosijano brašno.

Na kraju lopaticom umiješajte mrkvu i jabuku.

Tijesto ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe. Pecite 20-25 minuta. Ohladite.

Sir pomiješajte sa šećerom u prahu. Dodajte limunov sok, vaniliju i slatko vrhnje te tucite da dobijete kremu.

Želatinu namočite u hladnu vodu 10-ak minuta da omekša.

1/4 šalice vode stavite na vatru. Kad zavrije, dodajte ocijeđenu želatinu i kuhajte miješajući 1-2 minute da se želatina otopi. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

Mlaku želatinu umiješajte u kremu.

U sredinu kalupa za torte promjera 24 cm stavite jedno tijesto. Premažite polovinom kreme i poklopite drugim tijestom. Sve prelijte ostatkom kreme. Poravnajte površinu i ostavite u hladnjaku 3-4 sata.

2/3 marcipana pomiješajte s narančastom bojom, a 1/3 sa zelenom.

Od narančaste smjese radite valjčiće. Kada dobiju oblik mrkve, lagano pritisnite na tri mjesta tupom stranom noža.

Od zelene smjese napravite kuglice, zarežite ih i formirajte lišće.

Gornji dio mrkvice navlažite vodom i prilijepite na njega zeleni dio.

Mrkvicama ukrasite tortu.

USKRSNI GORANSKI NADJEV

SASTOJCI:

1 šalica toplog mlijeka

1 šalica tople vode

1 kvasac

3-4 šalice brašna

1 kg kuhane šunke

100 g slanine

2 mlada luka (i bijeli i zeleni dio)

3 kriške bijelog kruha

½ svježe crvene paprike, očišćene od sjemenki

6 jaja

½ šalice kiselog vrhnja

2 žličice senfa

sol, papar

PRIPREMA:

Kvasac razmrvite u toplo mlijeko i pustite da zapjeni. Dodajte vodu i toliko brašna da možete umijesiti mekano tijesto. Posolite. Tijesto malo “istucite rukom” i ostavite na toplom 30-ak minuta.

Pećnicu ugrijte na 220 °C.

Šunku, slaninu i kruh narežite na kockice. Usitnite papriku i luk.

Jaja umutite sa senfom i vrhnjem, dobro posolite i popaprite. Dodajte šunku, slaninu, kruh, luk i papriku i dobro izmiješajte. Neka odmori u hladnjaku 30 minuta.

Naraslo tijesto razvaljajte na veličinu lima za pečenje (velikog kao pećnica).

Lim pobrašnite pa na njega stavite tijesto.

Na sredinu tijesta rasporedite nadjev. Stranice tijesta preklopite preko nadjeva i pritisnite prstima. Probušite površinu na nekoliko mjesta (da para može izaći tijekom pečenja) i stavite u pećnicu.

Temperaturu snizite na 180 °C i pecite 25 minuta. Premažite maslacem.

FRANCUSKA SALATA DJEDA STJEPANA

PRIPREMA:

Povrće, sir i šunku nasjeckajte na kockice veličine graška.

Prvo napravite majonezu. Žumanjke stavite u mikser i miksajte dodajući ulje lagano, u jako tankom mlazu, gotovo kap po kap. Kad ste ulili 2,5 dl ulja, a žumanjci se počeli pretvarati u kremu, dodajte limunov sok, sol, bijeli papar i senf pa nastavite lagano ulijevati ulje. Miksajte dok ne dobijete lijepu majonezu. Trebala bi biti pikantna i kisela. Drvenom žlicom lagano u majonezu umiješajte povrće: prvo krumpir pa mrkvu i grašak te naposljetku ciklu koja će salati dati lijepu ružičastu boju. Na kraju lagano umiješajte sir i šunku. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se prožmu okusi.

NAPOMENA: Za domaću majonezu uvijek je dobar omjer: na 1 žumanjak 1 dl ulja

SASTOJCI:

4 veća krumpira, kuhana u ljusci, oguljena i nasjeckana na kockice

3 srednje mrkve, kuhane i nasjeckane na kockice

25 dag sira (gauda ili tilzit), nasjeckana na kockice

5 kiselih krastavaca (ili više po potrebi), nasjeckanih na kockice

1 cikla, kuhana i nasjeckana na kockice (otprilike 20 dag)

20 dag šunke, nasjeckane na kockice

½ šalice kuhanog mladoga graška (ili mala konzerva graška)

5 najsvježijih žumanjaka, sobne temperature

½ l suncokretova ulja

sok od 2 limuna

žličica senfa

sol, papar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:13