NIKOLINA TOMLJANOVIĆ

Naša pjevačica majka je posvojene djevojčice iz Afrike: Opisala je trnovit put do roditeljstva

Salome je u njihovu obitelj stigla početkom 2018. iz Afrike, nakon uzaludnog pokušaja da u Hrvatskoj posvoje dijete

Nikolina Tomljanović

 Cropix/

Osmero hrvatskih državljana od početka prosinca prošle godine u zatvoru su u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Istraga još uvijek traje i u nju je uključeno više nadležnih tijela koji bi trebali utvrditi što se zaista dogodilo, prenosi Slobodna Dalmacija.

Koliko je mukotrpan postupak posvajanja, ne samo u Hrvatskoj, već i u afričkim zemljama, dobro zna bivša pjevačica grupe E.N.I. Nikolina Tomljanović, koja je majka djevojčice Salome.

Prije dvije godine otvoreno je za Gloriju pričala kako je njoj i suprugu Jakobu Patekaru, sveučilišnom profesoru, bilo onemogućeno posvojenje u Hrvatskoj, iako su imali sve uvjete, pa su sreću pronašli s afričkom djevojčicom.

image

Nikolina Tomljanović

Tea Cimas/cropix/

- Nijedno dijete ne bi trebalo doživjeti nasilje, a ponajmanje od svojih najbližih. Svoje posljednje trenutke ta je djevojčica provela u boli i tuzi i to je slika koju suprug i ja ne možemo izbaciti iz glave... - rekla je riječka glazbenica.

Salome je u njihovu obitelj stigla početkom 2018. iz Afrike, nakon uzaludnog pokušaja da u Hrvatskoj posvoje dijete.

Nikolina je detaljno ispričala kako je izgledao njihov trnovit put do roditeljstva i što bi u sustavu trebalo mijenjati.

- U Rijeci smo imali sreću da su socijalne radnice bile krasne, kao i osobe koje su vodile edukaciju. No, kad smo krenuli kontaktirati s ostalim centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj, više od njih stotinu, nailazili smo na svašta. Rijetko bismo dobili toplu riječ neke ljubazne osobe koja bi nam zaželjela sreću i olakšala situaciju. Bilo je to doista deprimirajuće, a pogotovo je bilo frustrirajuće slušati i čitati u medijima koliko djece je u domovima i znati da tolike biološke roditelje nije briga za svoju djecu. Ti želiš nekome od njih pružiti ljubav, a ne možeš - kazala je glazbenica koja unatoč preprekama nije željela odustati.

- Još kao djevojčica maštala sam o tome da ću posvojiti malenu ljepoticu iz Afrike, rekla je Nikolina svojedobno za emisiju IN Magazin.

image

Salome i Nikolina Tomljanović

Nikša Stipaničev/cropix/

Za Salomé kaže kako je njezino najveće i najmilije dobro. Osjećaj kada je prvi put zagrlila svoju tada dvogodišnjakinju nikad neće zaboraviti.

- Ta prva sekunda, to je bilo kao da je s nama više od dvije godine. Njoj je život počeo tog dana. Ona je nas tako čvrsto zagrlila, ušla u prostoriju s velikim osmijehom!

U svibnju 2021. za 24 sata Nikolina se prisjetila svoje borbe.

- Odluka o posvajanju došla je promišljanjem i mojom i suprugovom željom za posvajanjem. Obratili smo se Centru za socijalnu skrb, prošli niz razgovora, psiholoških testova, procjenu uvjeta, radionica, predavanja i edukaciju kako bi se kvalificirali za roditeljstvo. Sjećam se da sam si na jedan papir zapisivala koji Centar smijem, a koji ne smijem opet povremeno nazvati. Riječi: "Ne morate nas više zvati, imamo vas u registru" uz još negativan ton, nisu zvučale optimistično. Rijetko bi dobili toplu riječ ljubazne osobe koja bi nam zaželjela sreću i olakšala situaciju. Samo jednom u posljednjih 6 godina dobili smo poziv i bili blizu posvajanja sestrica, no gospođa u Centru nije nas ni nazvala da nam kaže da ipak nećemo biti njihovi roditelji. Dobili smo hladan tuš i nismo stigli ni priupitati griješimo li u nečemu. Danima sam plakala, ne zato što nismo posvojili djevojčice jer vjerujemo, još uvijek, da centri odabiru najbolje roditelje za određeno dijete, već zbog cijelog odnosa, nemoći - rekla je Nikolina.

image

Nikolina Tomljanović

Davor Zunic/cropix/

Početkom 2018. supružnici su se uputili put Afrike gdje su posvojili Salome.

- Mi smo postali njezini roditelji i ona naša kći iste sekunde kada smo se ugledali. Ušla je u prostoriju s tako veselim, razoružavajućim osmijehom. Znala je tko smo i jedva nas je dočekala. Vjerujem da je tako trebalo biti.

U prvim danima upoznavanja jezična barijera nije bila problem.

- Salome je pričala nekoliko riječi francuskog i nekoliko riječi svahilija. Mi smo na početku, doslovno samo prvih dana u Africi pričali s njom francuski, one osnove (koje smo ubrzano pred put učili preko Duolinga - aplikacija za učenje stranih jezika), ali prirodno je došlo da razgovaramo na hrvatskom.

image

Nikolina Tomljanović

Darko Tomas/cropix/

Svi su se čudili tom našem ‘čudu‘ jer je u samo tri mjeseca već jako dobro baratala našim jezikom. Ona je inače vrlo vesela, druželjubiva, vrckasta, raspjevana, rasplesana, empatična osoba, omiljena u društvu. Voli se igrati Lego kockicama, loptom, izrazito uživa kad joj se čita, obožava more i jedva čeka ljeto. Cijela obitelj neizmjerno ju voli. Znam reći da je ona najbolji član naše familije. Sve joj se sviđa i sve jako voli - dodala je pjevačica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:35