ZLATNI STUDIO

Nastup o kojem se i danas priča: Prikupio je čak milijun pregleda, spektakl je snimao i Zlatko Dalić

Na pozornicu HRT-ova studija popele su se sportske legende i zajedno sa Zaprešić Boysima otpjevale hit ‘Igraj moja Hrvatska‘

Zlatko Dalić na Zlatnom Studiju 2019. godine

 Screenshot HRT

Već na prvoj dodjeli najveće medijske nagrade Zlatni Studio bilo je jasno da je u pitanju izvanserijski spektakl kojeg je svake godine iznova obilježio po jedan nezaboravni glazbeni broj o kojem se još dugo pričalo i koji su, mahom postali i ostali hitovi na YouTubeu.

Tu prvu dodjelu kojom je 2018. utemeljena prestižna nagrada definitivno je obilježio i do dan danas jedan od najspominjanijih i najhvaljenijih glazbenih nastupa Gorana Bareta koji je svoj hit "Teške boje" izveo u dotad neviđenom aranžmanu. Za legendarnog rockera to je ujedno bio i prvi žanrovski iskorak te vrste, a premda je više puta spominjao kako mu je upravo pjesma "Teške boje" osobno najomraženija zbog neželjene popularnosti aranžmanu Ante Gele nije mogao odoljeti. Izvedba uz gudače i bend oduševila je publiku i gledatelje, a sam video tog nastupa na YouTubeu i ostalim platformama pregledan je nekoliko stotina tisuća puta, a brojka i dalje raste. Uz to, komentari ispod samog videa dovoljno govore jer neke je gledatelje doslovce ganuo do suza.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Iduće je godine ljestvicu trebalo dodatno podići ili barem zadržati zvjezdani nivo, a to je itekako uspjelo kad su se u samoj završnici druge dodjele na pozornicu HRT-ova studija "Anton Marti" popele sportske legende i zajedno sa Zaprešić Boysima otpjevale navijački hit "Igraj moja Hrvatska".

Snimka te jedinstvene izvedbe u upečatljivom aranžmanu Ante Gele prikupila je u kratkom roku samo na YouTubeu više od milijun pregleda. Naime, godinu ranije pjesmom "Igraj moja Hrvatska" proslavljale su se pobjede naše reprezentacije na SP-u u Rusiji, a Zaprešić Boysi na istoj su dodjeli odnijeli nagradu za grupu godine.

Da se sprema poseban show za kraj druge dodjele bilo je jasno kad je pjevač Tony Cetinski, na iznenađenje svih, na pozornici sjeo za bubnjeve. Uz ovacije publike i veliki pljesak, okupili su se zatim na bini Zaprešić Boysi predvođeni Davorinom Bogovićem, a prava je euforija zavladala u publici kad su im se sa svih strana u pjesmi, pod prigodnim imenom "Band Vatreni Studio", pridružila najveća hrvatska sportska imena, čiju su karijeru obilježile olimpijske medalje, kao i one na svjetskim i europskim prvenstvima.

Uz trenera svih trenera Ćiru Blaževića, mikrofona su se prihvatili i Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Joško Jeličić, Sandra Paović, Lucija i Ana Zaninović i brojni drugi istaknuti sportaši, a izvedbu su začinili i glazbena diva Zorica Kondža i glumac Janko Popović Volarić, dok se voditelj Frano Ridjan prihvatio se repanja. Spektakl na bini mobitelom je iz publike snimao izbornik Zlatko Dalić, pritom i sam pjevajući refren.

Treća dodjela održana koncem veljače 2020. bila je zadnje veliko javno događanje prije lockdowna, a nju je pak obilježilo okupljanje naših najvećih i najpopularnijih glazbenika koji su, u novom izdanju Band Aida zapjevali "Moju domovinu". Kao i ratne 1991. okupilo se točno 58 izvođača, a uz poznate pjevače iz originalnog Band Aida, većinu solista činila su nova, ali ništa manje popularna imena, te zbor Mozartine, kao i pjevači HRT-ove "A strane" i "The Voicea". U remakeu je također sudjelovala i proslavljena glumica Zrinka Cvitešić, maestro Ivan Repušić, ali i izbornik Zlatko Dalić.

Neslužbenu hrvatsku himnu, koju potpisuju dvojica izuzetnih kantautora Zrinko Tutić i pokojni Rajko Dujmić, između ostalih su tako na dodjeli pjevali i Massimo, Jasna Zlokić, Ivana i Marija Husar, Jelena Rozga, Zorica Kondža, Matija Cvek, Mia Dimšić, Jure Brkljača, Mladen Bodalec, Franka Batelić, Pero Galić, Ibrica Jusić, Zdenka Kovačiček, Goran Karan, Ivana i Marija Husar, te Lara Antić i Hrvoje Prskalo.

Četvrta dodjela odigrala se tijekom godine koja je zbog epidemije korone potpuno utihnula glazbenike, a Zlatni Studio je i tada učinio nešto što se u tim uvjetima činilo gotovo pa nemoguće. Bio je to projekt "Lakestock" koji je na zagrebačkom Bundeku okupio dotad neupamćeni broj hrvatskih glazbenika na jednom mjestu, a zamišljen je bio kao snimanje spota za pjesmu Bruna Langera i njegovog Atomskog skloništa (Za ljubav) "Treba imat dušu", koji je ujedno bio i završni broj koji je začinio dodjelu 2021.

Snimanju spota, pod strogim propisima koje je odredio Zavod za javno zdravstvo, glazbenici su se, nakon dugih mjeseci nesviranja i bez nastupa, veselili poput male djece, pa su na Bundek, na pozornicu smještenu na samom jezeru, počeli pristizati već u 6.30 ujutro. Prvi su stigli bubnjari, a sat vremena nakon njih gitaristi i basisti, a na koncu su im se pridružili i vokali. Impresivna scena, kao i neponovljiva atmosfera združenih snaga 50 bubnjara, 50 gitarista, 50 basista i isto toliko vokala događaj je koji će se itekako pamtiti i koji u to vrijeme nikoga nije ostavio ravnodušnim, a kojeg su za HRT zabilježili redatelj Ivan Miladinov i njegov tim.

Zadnju u nizu, a petu po redu dodjelu na kojoj "najbolji biraju najbolje", obilježila je najpopularnija numera iz mjuzikla "Jalta, Jalta" velikog Alfija Kabilja - "Neka cijeli ovaj svijet". Samom autoru trebao je biti uručen Zlatni Studio za životno djelo, no nažalost zbog bolesti ga nije mogao preuzeti na samoj manifestaciji kada je izveden finalni broj njegove "Jalte, Jalte" s prvakinjom Opere zagrebačkog HNK Valentinom Fijačko Kobić te dvije povijesne postave mjuzikla na videozidu, uz zbor i orkestar uživo na pozornici. Time je ujedno na impresivan i jedinstven način obilježena i 50. obljetnica premijere ovog slavnog mjuzikla čija je praizvedba bila 7. siječnja 1972., a izveo ju je Komedijin ansambl, koji je bio dijelom i velike završnice pete dodjele Zlatnog Studija.

Samo finale redatelj Ivan Miladinov zamislio je kao spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a na samom snimanju bili su snimatelji Hanza Medije s tri postavljene kamere u kazalištu Komedija, a u projekt je bilo uključeno i snimanje dronom. Pod glazbenim ravnanjem maestra Dinka Appelta u koncertu su sudjelovali solisti Sandra Bagarić, Jasna Bilušić, Vlatka Burić Dujmović, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Đani Stipaničev, Adalbert Turner, uz orkestar i zbor Kazališta Komedije, te plesni par Ana Hanić i Dejan Jakovljević.

image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:55