GORAN GRGIĆ

‘Navikli smo se na prorijeđeno gledalište. Gotovo svakodnevno se sjetim stiha - i ovo će proći‘

Višestruko nagrađivani glumac i nacionalni dramski prvak nominiran je za nagradu Zlatni studio

Goran Grgić

 Cropix

Višestruko nagrađivani glumac i nacionalni dramski prvak Goran Grgić (56) uvijek radi nekoliko projekata istodobno. U kazalištu je, na televiziji, snima filmove. Ove je godine oduševio ulogom Konrada u drami "Kad svijeće dogore" redatelja Branka Ivande, nastaloj prema romanu mađarskog pisca Sándora Máraija u produkciji HNK Zagreb i Teatra Erato. Za nju je nedavno dobio nominaciju za nagradu Zlatni Studio za najbolju mušku kazališnu ulogu.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Žar za stvaranjem nikada ga ne napušta.

"Bilo me je svugdje, ali još uvijek me veseli kada dobijem iznenađujuću ponudu. Zadatak koji me katapultira iz uspavljujuće zone komfora. Ne želim se prepustiti inerciji i lakim rješenjima. Nadam se da ću imati dovoljno vremena za osvrtanje unatrag i rekapituliranje učinjenog. Drago mi je što sam još uvijek u igri i što nisam izgubio svoju zaigranost", kaže nam i dodaje da mu nije važan žanr, nego koliko je kvalitetno napisana uloga. Profesionalno ga uzbuđuje klizati iz jednog u drugi način igre.

Uskoro se približava premijera predstave "Genijalna prijateljica" u HNK, tako da jetrenutno posvećen ulozi Alfreda Pelusa. Nakon toga ga čeka nastavak, zbog bolesti prekinutog, snimanja filma Pave Marinkovića. U novu godinu, kaže, ulazi s puno planova i optimizma, bez obzira na pesimistične prognoze.

Pandemija sve nas, a tako i glumište, guši i uporno nam ne dopušta da odahnemo.

"Navikli smo se na prorijeđeno gledalište i iskreno se veselimo svakom pomaku na blaže mjere. Pandemija nas je naučila da se ništa ne podrazumijeva i da moramo biti sposobni prilagoditi se zadanim okolnostima. Gotovo svakodnevno mi prođe kroz glavu stih 'I ovo će proći'. I hoće", optimist je.

U ulozi za koju je ove godine nominiran za Zlatni Studio ne govori puno. Naime, njegov Konrad je lik koji otvoreno i nostalgično dolazi u posjet bivšem prijatelju kojeg nije vidio više od trideset godina. Nada se da prijatelj nije znao ništa o ljubavnoj romansi s njegovom suprugom zbog koje je i pobjegao iz tog trokuta. Zatekne ga čovjek koji je svih tih godina brojio dane da se on pojavi. Iznenađen takvim dočekom, uglavnom sluša kanonade rečenica kojima ga Henrik obasipa. Grgićeva je uloga svedena na niz nijemih reakcija, krnjih rečenica i pasivne agresivnosti.

Je li mu to bio poseban izazov?

"Izuzetan je izazov iznijeti karakter, unutarnja previranja lika i njegove reakcije na izgovoreno, bez velikih gesta i s malo teksta. Igrao sam i igram uloge koje su dijametralno suprotne od ove i nisam siguran što je teže. Uzbudljivo je i zahtjevno svladati slapove teksta i poigravati se njima, ali je izazov i puno toga reći bez puno riječi. Vrijeme je darivanja i ovu nominaciju za nagradu Zlatni Studio shvaćam kao iznenađujući znak pažnje".

image

Zlatni studio

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:31