BOLNA TOČKA

Neda Ukraden: ‘Nije mi bilo jasno kako sam postala neprijatelj Sarajeva, grada koji toliko volim‘

Pjevačica je nedavno predstavila autobiografiju ‘Zora je svanula‘ u kojoj govori kako je napustila glavni grad BiH početkom rata

Neda Ukraden

 Instagram/Neda Ukraden

I danas velika regionalna glazbena zvijezda Neda Ukraden rasplakala se u Pinkovoj emisiji "Novo vikend jutro" prisjećajući se svog odlaska iz Sarajeva. Bolna prošlost danas 72-godišnje Ukraden postala je ponovno aktualna nakon što je pjevačica prije nekoliko tjedana predstavila autobiografiju pod nazivom "Zora je svanula". O gradu u kojem je živjela i kako ga je napustila, pisala je naravno i u svojoj knjizi, ali sada progovorila i u TV emisiji.

"Imala sam stan od sto četvornih metara u centru Sarajeva, roditeljski stan, kafić na Ilidži, kuće u nizu. Nikada više nisam ušla tamo. Počela je serija nesreća, a ja ništa nisam napravila, niti sam ikoga mrzila. Nije mi bilo jasno kako sam postala neprijatelj grada kojeg toliko volim. Razmišljala sam o svemu, trebam li nastaviti živjeti u tako užasnom svijetu", uz suze je kazala Ukraden, inače rođena u Glavinama Donjim kraj Imotskog. Snagu joj je kako govori, davala kći Jelena, tada 12-godišnjakinja.

"Rekla mi je: ‘Mama, nećeš ti odustati zbog luđaka koji te mrze, nećeš prestati pjevati.‘ I to je bilo to. To mi je dalo vjetar u leđa. Kasnije sam novac koji sam imala uložila u lokal na Banovom brdu (Beograd op.a.), koji je zapaljen 1999. godine", otkrila je Ukraden u emisiji.

Inače okolnosti u kojima je otišla iz Sarajeva početkom rata opisala je u knjizi.

"Ponijela sam kofer i krenula na turneju, a u rukama sam imala povratnu kartu. Kada sam došla na beogradski aerodrom, gdje su mi šest puta mijenjali termin za polazak, shvatila sam da situacija nije najbolja. Kada sam otišla iz svog stana i zaključala vrata, nisam mogla ni naslutiti da se više nikada tako neću vratiti", napisala je Ukraden uz tvrdnje da joj je stan oduzet bespravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2023 14:11