VRAĆA SE U ZAGREB

Neda Ukraden: ‘Profesori na faksu gledali su me kao glupaču. Na ispitu bi mi rekli - da vidimo kako ćeš sad pjevati‘

Trenutno je na kanadskoj turneji gdje uživa nakon dvije godine pauze od nastupa zbog pandemije

Neda Ukraden

 Neovisual

Pjevačica Neda Ukraden (71), koja iza sebe ima više od pet desetljeća uspješne karijere, nakon četiri godine vraća se u Zagreb. Nastupa 21. svibnja na pozornici zagrebačke Hale.

Trenutno je u Kanadi na turneji gdje uživa nakon dvije godine pauze od nastupa zbog pandemije.

- Vrlo smo sretni i mi muzičari i publika što se konačno vratila normalnost - druženje, muziciranje, veselje. Napokon se, čini se, zatvara period straha, neizvjesnosti, zabrana. Ovdje u Kanadi, gdje sam trenutačno na koncertnoj turneji, publika je jedva čekala koncerte i atmosfera je fenomenalna, ispričala nam je.

Za nju su pandemijske godine, kao i za mnoge njezine kolege, bile teško vrijeme.

- Em se nije radilo i zarađivalo, em smo bili okruženi strahom i smrti dragih kolega, prijatelja... Ja sam iskoristila to prisilno mirovanje da napokon otpočnem s pisanjem romana svoga života - autobiografije. Budući da mi je život, kao i karijera, izuzetno bogat, to neće moći stati u jednu knjigu, nego će biti dva sveska. Prvi je gotov i naslovljen ‘Zora je svanula’. Očekujem izlazak za mjesec-dva, najavljuje Neda, koja je u posljednje vrijeme imala veoma posjećene koncerte u Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj. Dodaje da su nastupi prepuni energije i atmosfere u kojoj podjednako uživaju i ona i publika.

- Sve to zahvaljujući, prije svega, prekrasnim pjesmama koje sam uspjela u životu snimiti, otpjevati. A nove i dalje s podjednakim žarom snimam. Sada najbolje znam kako se publici odužiti i zabaviti je te pritom i sama uživati, iskrena je.

U predahu od jakog tempa najviše voli otići u svoj rodni Imotski.

- Zaista, kao što moja nova pjesma kaže: ‘Nigdje nema takvog mira ni tišine kao tamo gdje te mati zove sine’. Nikakvi Hiltoni ni Sheratoni ne mogu mi dati taj odmor duši kao moja Glavina Donja i Ukradeni. Sve češće sam tamo, govori nam.

image

Neda Ukraden

Neovisual

Obnova kuće

Razlog je svakako i taj što je počela obnavljati svoju kuću koja je, nažalost, dugo stajala devastirana, pa je trebalo sa svime krenuti ispočetka. Obnovu je usporila korona, ali nekako će se privesti kraju.

- Jedva čekam da tamo dovedem svoje unuke da vide gdje su moji korijeni. Svakako da je to moj dom, kaže nam pjevačica koja ima troje unuka.

- Kako sam sama bila jedinica i cijelog života patila zbog toga, želju da imam veliku obitelj i punu kuću djece ostvarila mi je moja kći Jelena i zet Predrag, govori i dodaje da joj je srce puno kad je njihove ručice zagrle kad dođe s puta ili kad se čuju telefonom ili videopozivom. Dali su novi smisao njezinu životu. Kad je to izvedivo, rado dođu na bakin koncert. Oni su vrlo nadarena djeca - Neda osim što je jedna od najboljih učenica, izuzetno crta i već joj radove izlažu u školi. Aleksandra će se, govori nam ponosna baka, sigurno okušati u medijima, televiziji ili muzici jer se obožavati snimati, ima svoj kanal i stalno iznosi svoje stavove o raznim temama. Ali sve troje su vrlo muzikalni, naročito unuk, koji obožava gitaru.

Neda je sa 17 godina snimila prvu pjesmu simboličnog naslova “Igra bez kraja”. Kad je počela studirati, nije ni sanjala da će to biti njezin život, njezino glavno zanimanje. Iako se obrazovala za sasvim druge poslove, glazba je ispunila sve njezino vrijeme i postala od hobija ono čime se profesionalno bavi.

Od fakulteta nije htjela odustati. Ispričala je da se doslovno prisiljavala učiti i po 17 sati, pogotovo pravo, koje je upisala kao izvanredni student. U to je vrijeme bila već poznata i bilo bi joj ‘blam’ doći i ne znati nešto od gradiva.

- Profesori su na to gledali s velikim prijezirom jer biti pjevačica bilo je u startu minus. To je značilo biti glupača i neobrazovana, pa kad sam izvukla pitanja, rekli su mi: ‘Da vidimo kako ćete sada pjevati’, a ja, inadžija, u sebi sam pomislila: ‘Sad ću vam pokazati tko je pjevačica’.”

Jednostavno je željela u slavi koja ju je zadesila sve to privesti kraju.

- S pravnim fakultetom i studijem engleskog mislila sam otići u diplomaciju, međunarodne institucije i sl. No, i kao pjevačica, postala sam, gostujući u raznim zemljama, pravi ambasador, diplomat dobre pjesme, muzike”, govori.

Bila je trudna kad je ‘čistila’ treću godinu i, samo mjesec dana uoči poroda, polagala je Kazneno pravo. Bila je uvjerena da će s tim studijem moći iz faze estrade, muzike, snimanja i putovanja, prijeći u nešto stabilno, sigurno i mirnije, komfornije.

- Ali, život piše romane i ispisuje stranice naših života sadržajima koji se ne planiraju i ne očekuju. Time je zanimljiviji”, smatra.

Roditelji, pogotovo otac, nisu željeli vidjeti svoju kćer kao pjevačicu.

- To ti je za popodne, predvečer, a ti moraš imati zanimanje, posao od čega ćeš živjeti”, bile su očeve riječi, njegov stav. “Slava je prolazna, danas si ti, sutra je netko drugi ljubimac publike. Završi ti fakultet pa se ne boj.”

Uporna i ambiciozna Neda završila je fakultet, ali, eto, još uvijek pjeva.

image

Neda Ukraden

Neovisual

Milana Bilbiju, televizijskog redatelja, upoznala je kao mlada pjevačica na snimanju emisije koju je on režirao. Dugo su se zabavljali dok nisu stali pred matičara.

- Ni djevojčica koju smo toliko željeli nije mogla spasiti ogromnu razliku između naših karaktera i mentaliteta koji su se manifestirali u nerazumijevanju mog posla. Cijena moje slave, nažalost, bio je razvod, ali ostali smo, unatoč razvodu, dobri prijatelji i roditelji svojoj kćeri, koju je njezin otac obožavao, otvorena je Neda, koja kaže da nije jedina kojoj bračni drug nije bio mirna luka, podrška i netko tko podnosi izbivanja, snimanja, noćna gostovanja.

- Mnogi doživljavaju ovo izuzetno naporno, zahtjevno zanimanje potpuno pogrešno i otuda su uspješni estradni i brakovi javnih osoba veoma rijetki.

Kaže da je u svima želja za toplim domom ispunjenim ljubavlju, podrškom i razumijevanjem najbližih, posebno bračnim drugom.

- Što to nije uvijek kako želim, nisam ja kriva. Niti je to razlog da se prestanem baviti onime što najbolje znam raditi, niti ‘primjećujem da netko nedostaje’ - kako kaže Gibonni. Bolje sama nego s bilo kim. Ima još lijepih i vrijednih stvari u životu koje treba doživjeti i u njima uživati”, odlučna je.

Golemu pomoć u životu, posebno u odgoju kćeri nakon razvoda, pružili su joj roditelji.

- Da njih nije bilo, ne znam kako bih se mogla baviti ovim poslom. Dugujem im beskrajnu zahvalnost zbog toga, a moja kći je moj najveći uspjeh i najbolja nagrada za sve neprospavane noći, strahove i nemire koje sam kao samohrana majka proživjela, odgajajući je u izuzetno tragičnom vremenu naših života.

Neda unatoč godinama ne usporava. Da bi bila u formi, redovito vježba. Vježbe ne radi samo da bi bila u kondiciji, nego i zbog zdravlja, da bi, kaže, njezina kralježnica mogla izdržati štikle od 15 centimetara potpetica na bini po nekoliko sati.

Osim mnogobrojnih koncerata širom regije, očekuje ju u lipnju nastup na CMC festivalu u Vodicama s novom pjesmom “Lavanda”, za koju će spot snimiti na lokacijama u Dalmaciji.

Pjesma je jedna od ljepših koje sam posljednjih godina snimila i gotovo da je autobiografska: ‘S tim se rodiš, tako nešto se ne uči, nije čudo što mi srce hoće kući’”, kaže.

Neda s nestrpljenjem čeka i promociju svoje prve knjige.

- Moram reći da se dobro osjećam kao spisateljica. Bit će to zanimljiva ne samo autobiografija nego i svjedočanstvo o jednom vremenu, jednoj zemlji koje više nema, o sarajevskoj muzičkoj sceni i mnogim privatnim pikanterijama. Dakle, još jedno dugo, toplo radno ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:32