BASNOSLOVNI IZNOSI

NEKAD SU SE SRAMILI PRIZNATI DA PJEVAJU NA SVADBAMA, A DANAS NAPLATE I 2.000 € PO PJESMI Evo tko su estradni kraljevi vjenčanja i kakva im je računica

 
 Duje Klarić / CROPIX

Na našoj glazbenoj sceni gotovo da nema pjevača koji posljednjih godina nije nastupao na nečijoj svadbi, što je mnogima od njih postao itekako unosan biznis. Neprikosnovena kraljica u tome definitivno je Maja Šuput, kojoj su subote rezervirane i po godinu dana unaprijed.

Pjevačica često ističe kako joj je pravi gušt svojom pojavom uveseliti najvažniji dan u životu mladenaca. Na glasu je kao vrhunska zabavljačica, pa je tako na društvenim mrežama jednom osvanuo video na kojem je vjenčani kum zasipa novcem, piše Slobodna Dalmacija.

Karlovac, 310818.
Pjevacica Maja Suput svojim koncertom otvorila je 10-dnevnu manifestaciju Dana piva.
Foto: Mario Pusic / CROPIX
Mario Pusic / CROPIX
Maja Šuput na 32. karlovačkim Danima piva

Za svadbene gaže Šuput navodno u jednoj večeri zaradi između 6000 i 8000 eura, a u glazbenim se kuloarima priča kako i Splićanin Jole Čagalj ima sličnu tarifu. Pjevač obično otpjeva šest setova po 45 minuta i na njegovom se repertoaru, kako kaže, nađe sve osim jazza i turbo folka.

Osim svojih hitova pjeva i one od Olivera, Gibonnija pa sve do Halida Bešlića i Harisa Džinovića.

- Nekad su se izvođači sramili reći da pjevaju na svadbi, no danas su im to vrlo unosne gaže jer na svadbi možete postići puno veću cijenu nego na koncertima. Postoje različiti tipovi pjevača na vjenčanjima. Oni koji zabavljaju goste čitavu noć sa širokim repertoarom pjesama. Zatim oni koji dolaze otpjevati par pjesama bilo za prvi ples ili negdje u sredini svadbe kao iznenađenje, ili oni koji usred večeri imaju svoj koncert.

Mislim da je Maja Šuput apsolutna kraljica svadbi i da vrijedi svakog eura. Bio sam na nekoliko svadbi gdje je ona pjevala i, vjerujte mi, nitko nije ostao sjediti. Imati ekskluzivan koncert usred svadbe i rođendana je praksa i vani. Samo to vrijedi za one dubljeg džepa.

Ekskluzivni koncerti i preko 10 tisuća eura

Nije neubičajeno da vam zapjeva Beyonce ili Mariah Carey. Kod nas je prošle godine bio slučaj kad se na Frankinu i Ćorlukinu vjenčanju pojavio Tony Cetinski. Najunosnije svadbene gaže kreću se do 10 tisuća eura. Ekskluzivni koncerti mogu ići i preko toga, no sve ovisi koga želite. Od tisuću do pet tisuća eura platit ćete jednu ili tri pjesme za prvi ples ili iznenađenje, naravno ovisi koga želite te večeri - kaže za Slobodnu Dalmaciju dugogodišnji glazbeni urednik i voditelj na CMC televiziji Dalibor Petko.

Iskusni menadžer Zoran Škugor slaže se kako na svadbama najbolje prolaze Maja Šuput i Jole, a u tu je kategoriju dodao još Jasmina Stavrosa i Sandija.

- To su uglavnom izvođači koji cijelu noć mogu zabavljati uzvanike. Naravno da postoje i anonimni odlični bendovi koji nastupaju svaki vikend jer su kvalitetni i imaju osjetljivo manju cijenu od gore navedenih poznatih imena. Čak neki od njih snimaju singlove koji im pomažu da dignu cijenu i dođu do većeg broja nastupa.

Cijene takvih bendova se kreću od 1500 do 2300 eura, a koliko znam, naše zvijezde koštaju od 7000 pa do čak 10.000 eura i više. Neki poput Tonyja Cetinskog dolaze kao gosti s par pjesama, pa tako on pita 2000 eura po pjesmi, s time da budu najmanje četiri pjesme.

Svakako da su ovi nastupi postali ozbiljan posao. Uz njih, tu su još i gaže za razne proslave firmi - ističe Škugor.

Indirin novi biznis

Mladenci za svoj prvi ples sve češće angažiraju i bivšu pjevačicu Colonije Indiru Levak.

- Ja sam Slavonka koja voli ljude, voli feštu, a pjevam iz srca s istim žarom i nakon skoro 25 godina druženja s mikrofonom i mojom vjernom publikom svih generacija. To ljudi prepoznaju. Kad se popnem na pozornicu sigurna sam da svi osjete moju energiju za koju kažu da je zarazna!

Dobar ritam koji mi kola venama brzo prijeđe i na publiku, a ja sam vam pravi lider, vodim uzvanike kroz feštu i pružam im upravo ono u čemu sam najbolja, a to je nezaboravan tulum - rekla je za Slobodnu Dalmaciju Indira koju se može angažirati putem njenih menadžera koji za nju rade booking, a kontakti su dostupni na Facebook stranici Indira Forza.

Zagreb, 181218. 
Trg bana Jelacica.
Zaklada Ana Rukavina odrzala je tradicionalni, 13. po redu, bozicni koncert Zelim zivot. Koncert se odrzava u sjecanje na Anu Rukavinu Erceg i dvanaest godina od njenog preranog odlaska te kao zahvala svima koji su se tijekom dvanaest godina na bilo koji nacin ukljucili.
Na fotografiji: Indira Levak.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Indira Levak

Iz njezina tima nisu mogli kazati o kojem se točno iznosu radi, dodavši kako pjevačica, osim na svadbama, često pjeva i po različitim eventima.

Bivša članica grupe Feminem Pamela Ramljak također često nastupa na svadbama.

- Stvarno uživam i mislim da se to i vidi na meni. Skačem, silazim s bine, vodim vlakiće, tunele... Sve. Uz to vodim i protokol. Bude nekad i vjenčanja gdje kao gošća dođem na dva sata, ali uglavnom su to angažmani koji traju cijelu noć. Meni je to definitivno najbolji posao. Može me se angažirati preko Instagrama ili službene stranice - kaže pjevačica za Slobodnu Dalmaciju.

​Sve je više slučajeva i kad poznata imena zovu glazbene zvijezde za svoje vjenčanje, pa su tako Mladen Grdović, Halid Bešlić i klapa Intrade pjevali na svadbi Vanje i Luke Modrića. Njegov nogometni kolega Mateo Kovačič angažirao je Sašu Matića, a kad su regionalne zvijezde u pitanju, priča se kako je uvjerljivo najskuplja Lepa Brena, koja za jednu noć utrži čak 30 tisuća eura.

Oni koji pak žele proći puno jeftinije zovu uglavnom bendove ili DJ-a čije se cijene kreću od 1500 do 2500 eura. Na dalmatinskom području najviše su traženi Tip Top, Milan Terze, Bomba bend, Twist off, XXS, Centrifuga i Kocka koji sa svojim raznovrsnim repertoarom zabavljaju mladence i njihove goste sve do jutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 15:28