AUTOR ‘TICK-TOCKA‘

‘Neke teorije o broju klikova ne stoje... Zna se zašto nismo prošli u finale, kriv je ruski blok‘

Branimir Mihaljević nestrpljivo čeka vikend kada dolaze rezultati glasanja u eurovizijskim polufinalima, a stvari će postati jasnije
Albina, skladatelj pjesme ”Tick-Tock” Branimir Mihaljević (u krugu)
 Ebu/Thomas Hanses, Boris Kovacev/Cropix

Nakon debakla naše predstavnice, Albine Grčić (22), na jučerašnjoj prvoj polufinalnoj emisiji Eurosonga pokrenula se lavina reakcija na Twitteru. Njezino ispadanje razočaralo je mnoge neki pak imaju teorije da je Albina glasačima bila dosta nepoznata pa zato nisu glasovali za nju, jer iako je dobro kotirala na kladionicama, zapravo i nije imala toliko puno pregleda, kažu.

- Mogu se samo nasmijati i odmahnuti rukom na teorije prema kojima Albina i 'Tick-Tock' nisu prošli dalje jer nisu bili među najslušanijim pjesmama polufinala. Sve to pada u vodu kada se pogleda statistika YouTube pregleda, jer Albinina pjesma tamo je pogledana 536.577 puta. Istina, tu Cipar ima 2.867.498 pregleda, a Rusija 1.916.121 pregleda. No, već treći veliki favorit iz prvog eurovizijskog polufinala, Malta, ima 405.326 pregleda, dakle znatno manje nego Albina. A što tek onda reći za Belgiju s 218.928 pregleda, Izrael s 394.977 pregleda, Norvešku s 199.312 pregleda ili Litvu s 385.843 pregleda? Sve te zemlje koje su, podsjećam, prošle u subotnje finale, imaju manje pregleda od 'Tick -Tocka' i Albine koja je u utorak navečer završila i u trendingu na američkom Twitteru - naglašava Branimir Mihaljević, skladatelj naše eurovizijske pjesme koji nestrpljivo čeka vikend jer on donosi rezultate glasanja u eurovizijskim polufinalima. Nakon toga stvari bi, nada se, mogle postati jasnije.

image
Skladatelj, aranžer i glazbeni producent Branimir Mihaljević
Boris Kovacev/cropix

- Albini možemo samo 'skinuti kapu' i reći joj 'hvala'. Sve je savršeno napravila! Zašto onda nismo u finalu? U ovom trenutku čini mi se da to možemo zahvaliti sjevernjačkom odnosnom tzv. ruskom bloku i međusobnom darivanju glasovima. Jer dalje idu ispred sjevera i Norveška i Belgija i Švedska, a ispred tzv. ruskog bloka finale su osigurale Rusija, Azerbejdžan, Litva i Ukrajina. To je sedam od deset zemalja. Za Cipar i Maltu bilo je od početka jasno da će proći dalje, a u finale se iz prvog polufinala provukao još samo Izrael. Za ostale, bez obzira na kvalitetu, očito nije bilo mjesta - analizira Mihaljević.

image
Kenzo Tribouillard

Kako bi fanovi natjecanja, domaći, ali i strani, iskazali nezadovoljstvo oko plasmana Hrvatske okrenuli su se Twitteru, pa se hashtag #Croatia nalazilo visoko na ljestvici trendinga.

Leith Skilling američki je bloger, a ujedno i veliki fan ovog europskog natjecanja. Posvetio je jedan tvit jučerašnjim rezultatima i podržao Albinu.

- Hrvatska je u trendovima u SAD-u, eto koliko je Eurosong uspio opljačkati Albinu za mjesto u velikom finalu - glasila je njegova objava koja je dobila nekoliko komentara podrške za Hrvatsku.

Posljednji podatci s Twittera pokazuju da je hashtag #Croatia sada već pao u trendingu, no to nije jedini hashtag koji se pojavio nakon šokantnih rezultata za hrvatsku predstavnicu.

image
Ebu/Thomas Hanses

#Croatiarobbed, u prijevodu #opljačkanaHrvatska, ponavlja se u objavama razočaranih fanova Eurosonga.

- Hrvatska je trebala imati mjesto na Eurosongu. Zbunjena sam, Albinina pjesma bila je stvarno dobra i imala je jedinstven zvuk - jedan je od komentara s #Croatiarobbed.

- Eurovizija je korumpiranija od Zorana Mamića i Dinama - istaknuo je jedan komentator.

- Hrvatska je trebala biti među pobjednicima. Albina je to zaslužila. Pokažite nam glasove!

- Pustili su kineske kopije Lady Gage, Beyonce, Jennifer Lopez, a niste jedini originalan nastup. Mislim da je stvarno vrijeme da se otkaže ova diskriminacija Hrvatske i nadam se da će se Hrvatska dobrovoljno potpuno isključiti iz natjecanja - također je jedan od ljutitih komentara.

Na Twitteru se stalno pojavljuju novi tvitovi vezani uz Albinu. Hashtagovi #JusticeForAlbina, u prijevodu #PravdazaAlbinu i #JusticeForCroatia, u prijevodu #PravdazaHrvatsku popularni su u Hrvatskoj, ali i šire.

image
Kenzo Tribouillard

- Svi znamo da je Eurosong politika, ali Albina je zaslužila biti u finalu, opljačkana je! - tvrde u komentarima.

- Hrvatska je opljačkana. “Tick-Tock” je super pjesma koja se već duže vrti na radiju. Zbunjujuće. Je li ikad prije bila ovakva krajnje tragična i pogrešna odluka u povijesti Eurosonga? - pitaju se na ovoj društvenoj mreži.

Priča o nezadovoljstvu nije stala na Twitteru te je već je pokrenuta online peticija. Sve to u svrhu da bi se Albinu Grčić, unatoč jučerašnjem rezultatu, poslalo u finale natjecanja. Peticija je pokrenuta odmah nakon objave šokantnih vijesti, a do sada je skupila više od 240 potpisa. Broj raste iz minute u minutu jer Albina je danas jedina tema razgovora.

image
Ebu/Thomas Hanses

Ispod peticije nalazi se i nekoliko komentara koji pokazuju šok oko Albininog plasmana.

- Ako je Ukrajina ušla u finale s tom čudnom pjesmom onda je trebala i Albina. Bila je bolja od Malte i pjesme “El Diablo” - kažu.

- Hrvatska je opljačkana. Albina je bila odlična, mora ići u finale! - stoji u komentarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:25