VEČER DALMATINSKIH ŠANSONA

Neno Belan je u kuhinji ‘jednim uhom‘ čuo melodiju meksičke sapunice. I tako je nastala pobjednička pjesma

Slavili su Đani Stipaničev, klapa More i Neno Belan s pjesmom ‘Crni biseru‘. Iva Ajduković je proglašena najboljom debitanticom


Na fotografiji: pobjednici Đani Stipanicev, Neno Belan i klapa More.
 

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Da Neno Belan nije spremao večeru u trenutku dok se na televiziji prikazivala jedna meksička sapunica, ne bi nastala pjesma "Crni biseru" s kojom su u subotu navečer u Šibeniku na 26. Večeri dalmatinskih šansona slavili Đani Stipaničev, klapa More i Neno Belan. Bilo je to dvostruko slavlje jer su majstori s mora osvojili i šibensku publiku i žiri, pa su im na pozornici uručene i prva nagrada publike i prva nagrada žirija.

- Lijepo je kada se poklopi ukus publike i žirija, a nije baš da se to tako često događa - govori Đani Stipaničev, koji je već godinama prije "Crnog bisera" dogovarao suradnju s Belanom.

- Svaki put kad bih ga sreo, pitao bih ga: ‘Kad će pisma?‘, a on mi je odgovarao da će se dogoditi kad mu napišem stihove. Onda bismo se nasmijali, popili po pićence i tako godinama, sve dok lani dok Neno nije u kuhinji ‘jednim uhom‘ čuo melodiju meksičke sapunice. Stihove za pjesmu ‘Crni biseru‘ napravio je Nikša Sviličić, a sve to ne bi tako dobro zvučalo da nam se na sceni nije priključila i sjajna klapa More - priča Đani, kojeg pitamo kako je reagirao kad mu je Neno rekao da je pjesma inspirirana televizijskom sapunicom.

image

Đani Stipaničev, Neno Belan i klapa More.

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Bilo mi je u prvi mah malo čudno, ali vjerujem u Nenu, smatram ga jednim od naših najboljih skladatelja i znao sam da to ne može loše ispasti. Sama pjesma inače nije baš u mom stilu, osjeti se taj libertango, no tim više mi je drago da se toliko dopala svima, pa i voditeljima Festivala Mirku Fodoru i Antoniji Ćosić, koji su nam se u trenutku slavlja na pozornici pridružili i s nama i pratećim vokalima gromko otpjevali ‘Crni biseru‘ - govori Đani, koji otkriva da je vesela ekipa dvostruku pobjedu slavila do tri sata ujutro.

- Ova pobjeda mi je krasan uvod za koncert koji ću u dvorani ‘Lisinski‘ održati 25. listopada - napominje Đani, koji je od srca čestitao Ivi Ajduković koja se iz Šibenika u svoj Sinj vraća s nagradom za najbolju festivalsku debitanticu, kao i s trećom nagradom stručnog žirija. Iva je osvojila publiku pjesmom "Praštam ti", a ovom ljubavnom baladom najavljuje novo poglavlje svoje samostalne karijere.

- Zaljubila sam se u ovu pjesmu na prvo slušanje. ‘Praštam ti‘ ima snažnu životnu emociju, a ja takve, punokrvne pjesme najviše volim. Vjerujem da će se mnogi prepoznati u njoj - kazala je Iva.

image

Iva Ajduković Marovic, nagrada za najbolju debitanticu.

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Iva Ajduković

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prema ocjeni žirija najbolji tekst na Večerima dalmatinskih šansona napisao je Frane Bilić za skladbu "Lipa moja kći" koju je izveo Mate Grgat. "Šansonijera" za najbolji aranžman osvojio je Branimir Mihaljević za skladbu "Sami" u interpretaciji Marka Kutlića i Lee Dekleve, a priznanje za najbolju interpretaciju osvojio je Boris Štok za skladbu "Jesmo li jedini". Najcjelovitije glazbeno djelo je "Treba znati reći kad je kraj" izvođača Jure Brkljače.

Treću nagradu stručnog žirija osvojila je skladba ‘"Praštam ti" koju je otpjevala Iva Ajduković, druga nagrada pripala je Lei Deklevi i Marku Kutliću za skladbu "Sami". Treću nagradu publike osvojila je klapa Kaše sa skladbom "Kad Stradun zanoća", a drugu nagradu publike "Daj mi noćas more ti" Branka Medaka. Najbolje kantautorsko djelo je skladba "More" koju su izveli Tedi Spalato i klapa Berulia. Najizvođenija skladba lanjske Šansone je "Tuga" koju pjeva Medea.

image

Vvoditelji Antonia Ćosić i Mirko Fodor

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Tedi Spalato i klapa Berulia.

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Za kraj, najavljene su i promjene za 27. po redu festivalu, koji od iduće godine svoj program širi i na film, odnosno Croatian International Film Festival. Uz to, Dušan Šarac, nakon 26 godina rada na festivalu, više neće biti umjetnički direktor, a na njegovo mjesto doći će Tommi Mischel, koja već godinama živi u Americi, a starija publika još uvijek je pamti po nezaboravnom duetu "Da je meni s tobon kroz pasike", koji je otpjevala s Vinkom Cocom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:53