TV SERIJA

Netflixov hit zaludio svijet: ‘Pandemija je, a lakše je doći do toaletnog papira nego seta za šah‘

Seriju je u mjesec dana pogledalo 62 milijuna kućanstava u svijetu, a eBay i Amazon bilježe rast prodaje šahovskih setova
 Antonio Nuić

Bila su dovoljna samo 24 sata da šah ponovno uđe u modu u cijelom svijetu.

Samo dan nakon što je lansirana serija "Damin gambit" Google je zabilježio dvostruko veći broj pretraga termina vezanih uz šah, a ubrzo su i trgovine krenule dojavljivati kako su šahovske table u njihovim trgovinama- rasprodane.

- Pandemija je, a lakše je doći do toaletnog papira nego seta za šah - za NPR je potvrdio analitičar Gerrick Johnson, a u Goliath Games, američkoj kompaniji za stolne igre, rekli su kako im je prodaja u odnosu na lani skočila za nevjerojatnih 1048 posto. Čak i eBay bilježi rast kupnje setova za šah od gotovo 300 posto.

A sve to zbog "Daminog gambita", Netflixovog hita godine, dramske serije o djevojci Beth Harmon (Anna Taylor-Joy) koja od sirotice postaje svjetska zvijezda šaha. "Gambit" je najbolje ocijenjena serija ove godine, a upravo je objavljeno da je i najgledanija serija u Netflixovoj povijesti. U 28 dana pogledalo ju je 62 milijuna kućanstava.

Šah nikad nije bio toliko seksi, slažu se kritičari, dok se stručnjaci dive koliko su partije u seriji (sastoji se od sedam epizoda) realistične i uvjerljive. Jedan od savjetnika, naime, bio je i velemajstor Gari Kasparov.

Šah je, piše Salon.com, tako preko noći ustoličen kao hit igra u eri korone. Ponovno su ga otkrile obitelji, milenijalci, hipsteri, a zbog radnje i spektakularne glavne glumice i mlade djevojke koje je redom inspirirala.

Kako i ne bi, malena Beth ostane bez roditelja, prolazi teške dane u sirotištu gdje je u podrumu domar nauči igrati šah za koji, ispostavi se brzo, Beth ima neizmjerni talent. Ubrzo izrasta u genijalku koja rastura zvijezde muškog sporta, dok se usput bori i pobjeđuje svoje demone, ovisnost o sedativima i alkoholu. Lik Beth je kao stvoren da bude uzor mladim ženama.

Efekt "Daminog gambita" osjeti se i u Hrvatskoj.

Antonio Radić, naš najpoznatiji youtuber specijaliziran za šah, ima oko 855 tisuća pretplatnika, i broj mu stalno raste. Otkad je na kanalu rekreirao Bethinu završnu partiju protiv ruskog velemajstora Borgova naglo mu je skočio broj pogleda. Samo ta partija skupila je 2,3 milijuna pogleda. Zbog toga se mijenja i struktura pretplatnika na takve specijalizirane kanale. Kako Salon piše, oko 98 posto publike je uglavnom bilo muško, ali sada se broj žena koje zanima šah udvostručio.

Kao nogomet s Messijem

Da je šah sjajna igra u doba pandemije tvrdi i investitor Hrvoje Fajdetić, inače privatno strastveni šahist. On se upravo pohvalio golemim uspjehom. U online partiji šaha s velemajstorom Hikarom Nakamurom izvukao je neriješeno.

image
Hrvoje Fajdetić
Željko Puhovski/Cropix

- Igrati partiju šaha s Nakamurom je kao igrati mali nogomet s Messijem - objašnjava. Nakamura je u ovom trenutku vjerojatno najbolji brzopotezni šahist na planetu, ali Fajdetić je uspio remizirati.

- Izvući više od nule s njim je čudo! U otvaranju partije me nadigrao, no prebrzo je htio realizirati tu prednost. Silno je htio pobijediti. Uzeo je pješaka, ja sam se tu razvio, i došlo je do remija - kaže Fajdetić, dodajući da do remija dolazi kada se pozicija u šahu ponovi tri puta, a u ovom ga slučaju nisu proglasili sporazumno, nego je to učinilo računalo.

- Da smo igrali sto partija, Nakamura bi me vjerojatno pobjedio u svih sto. Možda se ovaj put opustio, bio dekoncentriran, tko zna. Šah je pun iznenađenja - kaže.

Fajdetić je kao mladić 1992. došao je do rejtinga od 2257 bodova, a u to je vrijeme 2250 bodova bilo uvjet za titulu nacionalnog šahovskog majstora. Na vrhuncu je prekinuo aktivnu igru; okupirao ga je fakultet, otišao je u rat, došla je obitelj te karijera u financijskom sektoru...

- A onda sam se nakon 20 godina, kada se pojavio online šah, reaktivirao te počeo igrati rekreativno. Online šah je donio mogućnost igre bez ikakvih logističkih zahtjeva osim internetske veze, a može se dogoditi da se i odigra partija s ponekim velemajstorom, kao što je bio slučaj s Nakamurom- kaže Hrvoje, objašnjavajući da se online brzopotezni šah igra tri ili pet minuta.

- A, kada su sekunde u pitanju, potezi često nisu kvalitetni. Onaj igrač za vrijeme čijeg poteza istekne vrijeme je izgubio, čak i ako je situacija na ploči u njegovu korist - objašnjava, dodajući da je više online stranica na kojima se može igrati šah: najpopularnija je chess.com, ali tu su lichess.com, chess24.com...

- Šahovsko znanje pomoglo mi je u karijeri i trgovanju dionicama, jer i kod ulaganja, kao i u partiji, svatko želi pobijediti. Investicijsko društvo i fondovi kojima sam upravljao bili su najnagrađivaniji u Hrvatskoj, možda ima neka tajna veza... - smatra, pa dodaje da neke države šah uvode kao obavezni predmet u škole.

- Šah unapređuje mišljenje i pamćenje. Razvija odgovornost, koja je nužna pri povlačenju poteza, a može se primijeniti i u poslu. Šah vas, naravno, uči i kako prihvatiti poraz - kaže Hrvoje. Gledao je "Damin gambit".

- Lijepa priča, a većina smatra da zapravo govori o Robertu Fischeru. Atraktivno je posložena, laka za gledati, a partije su prave, u skladu s teorijom šaha - priča.

Za uspjeh u šahu su, kaže, kao i u svakom sportu, najvažniji talent i rad. Pa se dotičemo i toga zašto se šah uopće kategorizira kao sport. - Marcel Duchamp je rekao da svaki umjetnik nije šahist, ali da je svaki šahist umjetnik. Svaka partija šaha je autorsko djelo. Neki ga čak smatraju i znanošću zbog njegove kompleksne teorije. No, ja bih ga prije definirao kao igru, odnosno sport - objašnjava. Zbog toga su, kaže, stereotipi o tome da šahovski velemajstori žive boemskim životom u današnje vrijeme najčešće neistiniti. - To su sportaši koji trče, dižu utege, shvaćaju da njihov um treba energiju i kisik - kaže.

20 hrvatskih velemajstora

Hrvatska je prilično jaka u šahu, imamo 20 velemajstora.

- Prije koju godinu smo bili četvrti na Europskom prvenstvu. Popularnost šaha je malo jenjavala, ali ljudi sus e zbog serije i lockdowna vratili igri. Dosta je značajno i što na HRT-u 3 imamo 'Šah komentar' Alojzija Jankovića, koji sjajno vodi emisiju, mogu ga pratiti i početnici i jaki igrači. Drago mi je da se šah vratio pod svjetla reflektora - zaključuje.

Šah je privatno opsesija i našoj glumici Ivi Babić koja inače vrlo sliči Anni Taylor Joy iz serije. Babić, plavokosa Virovitičanka, poznata po nizu serija i filmova poput "Čuvara dvorca", "Na terapiji" i "Život je truba", kaže da su te usporedbe stigle i do nje. Nije je bez razloga IMDB lani proglasio za najljepšu hrvatsku glumicu.

-Čula sam to već od dosta ljudi. Rekla bih da je to u očima promatrača, ali ja ne vidim sličnosti s Annom Taylor-Joy - uz smijeh uzvraća Babić koja spada u onaj mali postotak žena koje znaju i vole igrati šah. Nije velemajstorica poput junakinje iz serije Beth, no za razliku od svoje američke kolegice koja se s tom igrom susrela tek kada je dobila ulogu u seriji Babić je u taj sport zakoračila još u osnovnoj školi.

- 'Damin gambit' tek sam počela gledati ali prve dvije epizode koje sam pogledala jako su mi se svidjele i drago mi je što je serija pobudila interes za šahom, govori Babić. Sa šahom se prvi put susrela za jednih zimskih praznika kod bake u Bosni, bila je osnovka.

- Svi smo bili u kući jer je vani bio snijeg i igrale su se društvene igre. Bakin brat me je naučio osnovnim pravilima koja su u biti prilično jednostavna kao što vidimo i u seriji. Treba naučiti kako se kreće koja figurica, gdje stoje, kako se ponašaju na ploči, a poslije slijede sve viši i viši nivoi shvaćanja strategije, pozicija i drugih stvari.

Zanimljivo mi je što je u seriji prikazan šah-mat za početnike, koji sam isto doživjela, to je brzopotezni mat u tri poteza, nešto što se početnicima odmah pokaže ako ne znaju - objašnjava Babić. S obzirom na to da je autor knjige po kojoj je snimana mini serija Walter Tevis i sam šahist, te da su producenti kao savjetnika angažirali Kasparova, autentičnost partija ne čudi.

image
Anna Taylor Joy

Hit-igra u koronaeri

Babić je šah tako nastavila igrati i kada se vratila kući u Viroviticu. Malo je igrala, malo nije, a više je "zagrizla" kada su pred kraj osnovne škole napravili testiranje pa je sudjelovala na svom prvom ženskom turniru u životu.

- Bilo je to jako zanimljivo iskustvo. Isto sam se kao Beth u seriji tamo prvi put susrela sa satom, igrom koja se igra uz sat i pravilima turnira, poput onog kada se figurica dotakne da se mora nastaviti igrati s njom. Dakle ozbiljnija pravila, samo za razliku od protagonistkinje ja se nisam tako dobro snašla - kaže uz smijeh. Nakon toga igrala je više sebi za dušu, a intenzivirala igru na Filozofskom fakultetu kad je za kolegij tjelesnog izabrala šah. - To me vratilo u onaj osjećaj koliko je to lijepa i divna igra.

No činjenica stvarno jest bila da sam tamo bila u manjini, da je to bio uvjerljivo muški prostor - prisjeća se Babić. Kada je upisala Akademiju na ljetnim radionicama s profesorom Vjeranom Zuppom u Grožnjanu večeri su znali provoditi igrajući šah. Po završetku Akademije počela je otkrivati s kime sve dijeli tu istu strast, a za rada na filmu "Hitac" igrala je s redateljem Robertom Orhelom.

- Uputio me na neku literaturu, pa sam opet počela promišljati o igri - govori Babić koja je u međuvremenu doznala kako i njezine kolege Goran Bogdan, Stipe Radoja i Ivan Grčić također vole taj sport, baš kao i redatelji Vinko Brešan, Zvonimir Jurić, Danilo Šerbedžija, Bruno Gamulin te Antonio Nuić, glumičin dečko.

- Tko je bolji? U početku sam ja bila bolja, sada je bolji on, puno ga i više i češće igra. Sada ćemo opet zaigrati pa ćemo vidjeti kako stvari stoje, kaže glumica. S gore pobrojanim kolegama voljela bi zaigrati, jer još nije, pa baš zbog toga ima ideju kako bi trebali osnovati šahovski klub.

- Nije to bila samo moja ideja već i ideja u društvu redatelja, a sada treba samo pričekati da završi ova pandemija i da se te dobre ideje počnu događati - navodi Babić i otkriva kako već godinama razvija scenarij za igrani film koji je vezan uz šah.

Možda je sada dobro vrijeme za realizaciju.

image
Slikar Zlatko Keser
Damjan Tadic/CROPIX
image
Slikar Zlatko Keser
Damjan Tadic/CROPIX
image
Slikar Zlatko Keser
Damjan Tadic/CROPIX
image
Slikar Zlatko Keser
Damjan Tadic/CROPIX
Kao i Beth u seriji, i ja sanjam poteze i nađem rješenja za neku partiju

Slikar Zlatko Keser ne igra šah od malih nogu, za igru se zainteresirao pri kraju srednje škole. Kad je upisao Likovnu akademiju počinje obilaziti šahovske klubove. Danas nije rijetko i da sanja pojedine poteze, slično kao i protagonistica u seriji "Damin gambit", a zapravo svojstveno je svima onima koje šah "preuzme". Jedna od partija na koje je najponosniji ona je s Matom Damjanovićem, šahovskim velemajstorom. Tu se pokazalo koliko je za šah bitan i karakter pojedinca. Keser je, poznato je, nemiran i nestrpljiv duh. To ga je i koštalo partije, na što ga je njegov protivnik upozorio.


- Damjanović mi je rekao: čekao sam da počne djelovati vaš temperament, znao sam da se ne možete obuzdati - govori nam Zlatko Keser, i nastavlja, "znam igru, imam i potrebnu intuiciju, no preuzme me moj karakter". No, partija je, nadodao je, bila izazovna do samog kraja. Mato Damjanović preminuo je 2011., u 84. godini života, onako kako bi svaki šahovski velemajstor po svojoj prilici poželio - usred partije.

U novije vrijeme, ako ne nađe protivnika, Keser zna odigrati partiju i s kompjuterom. Na nivou koji odabere, koji je njemu primjeren, zna nekad i pobijediti kompjuter.

- Imam šanse kad igru ograničim na 25 minuta. Ne događa se često, ali me oraspoloži. Inače, na težim nivoima, na kojima igraju svjetski prvaci, kompjuter je gotovo pa nemoguće pobijediti.

Svoju ljubav prema šahu, Keser je pretočio u umjetnost, pa nije rijetkost da kroz slikarstvo, crteže, a ponekad i instalacije, interpretira šahovske partije.

Jedan od radova posvećen je Judit Polgár, Mađarici i najboljoj šahistici ikada, jedinoj ženi koja je bila na listi deset najboljih šahista, a za koju The New York Times piše kako je valjda jedina na svijetu koja otprilike zna kako "se osjeća Beth iz serije". Svoju inspiraciju Judit Polgár, Keser objašnjava: "Ona je velemajstorica, a otac ju je šahu učio od malih nogu. Inače, u zadnje je vrijeme više šahistica nego što ih je bilo ranije".

Na crtežima je naš poznati umjetnik interpretirao i dvoboj između Bobbyja Fischera i Borisa Spasskog u Rejkjaviku 1972. godine, koji je nazivan i "meč stoljeća".

- Radovima na temu šaha u umjetnost nastojim prevesti energiju šahovskog polja. Na temelju te energije, koristim i simboliku šest boja, crnu, zelenu, žutu, narančastu, ljubičastu, crvenu". Za rad, pak, "Žena šahovskog igrača", govori: "inspirirala me znamenita partija Botvinika i Keresa iz 1948. godine".

Često mu se, dakle, zna dogoditi, da odsanja partiju šaha, sanjao je, govori i kristalne kocke iz koje se probijaju zrake: "Sve u vezi šaha događa mi se između dva i tri ujutro, odsanjam partiju, pronađem rješenja po noći".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:29