DRAGI NAŠ KIĆO...

Neutješni prijatelji u suzama se opraštaju od Kiće, Pejakovića baš pogodilo: ‘Oprosti, ne mogu...‘

Javljaju nam se u suzama, jedva govoreći, no ipak prisjećaju se onih lijepih i zabavnih trenutaka koje su proveli s Kićom
 Ivan Posavec/Cropix

Malo je reći da su prijatelji i suradnici velikog Krunoslava Kiće Slabinca koji je jutros preminuo u 77. godini sada shrvani.

Javljaju nam se u suzama, jedva govoreći, no ipak prisjećaju se onih lijepih i zabavnih trenutaka koje su proveli s Kićom. Uz takvog vrsnog zabavljača, zabave nikada nije nedostajalo, slažu se.

- Pamtit ću ga najviše po tome što je bio zaista veliki pjevač i veliki showman. Slušao sam ga 300 puta jer sam organizirao koncerte i pjevao s njime. Iste viceve, iste skečeve, istu glumu, i uvijek sam se smijao i nikad mi nije bio dosadan jer je bio jedinstven, a i zato što je bio veliki zabavljač. Rekao sam njemu, ali i drugim ljudima, s obzirom na to da sam puno puta bio u Las Vegasu, pratio velike zvijezde, i bio na velikim koncertima, recimo, da je Kićo Slabinac rođen u Americi on bi bio do danas najveća zvijezda Las Vegasa. Vjerujte da je to istina. Svi su oni pjevali fenomenalno poput njega, ali nitko nije tako plesao u to doba, i tako pričao viceve i glumio, imitirao... To je bio svjetski vrh. Dan danas to Las Vegas radi, takvi pjevači i dan danas kotiraju i egzistiraju i velike su zvijezde – u velikoj tuzi uvjerava nas 77-godišnji Duško Lokin, Kićin menadžer za inozemstvo i dugogodišnji prijatelj.

image
Duško Lokin i Krunoslav Kićo Slabinac
Danijel Soldo/Cropix

- Mi smo se upoznali 1972. ili 1973. na jednoj velikoj turneji po Njemačkoj. Bivša država je organizirala niz koncerata pod imenom "Zvuci rodnog kraja", a mi smo se, tada najpopularniji pjevači, po čitavoj Njemačkoj mjesec dana vozili autobusima. Bio sam s Kićom dva puta i ostali smo prijatelji do kraja. Voljeli smo se družiti. Zadnjih 15 godina, na moju i njegovu sreću, postao sam mu menadžer za dijasporu, Kanadu i Australiju. Prije godinu dana sam mu organizirao zadnju turneju – prisjeća se Lokin.

Ispričao nam je i kako je izgledao njihov posljednji susret.

- Prije nego što je završio u bolnici, popili smo kavu u mom kafiću u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici i dogovarali se. Gledajte, mi smo se i svađali, to je prijateljstvo, ali nikad se nismo doista posvadili. Svađali smo se, ljubili, putovali, pjevali i to je to. Zadnji put smo se dogovarali, prije pandemije, da ćemo poslije ljeta raditi Kanadu, sad je to trebalo biti u listopadu, no desilo se nešto najgore – neutješan je Lokin.

Tužnom viješću posebno je potresen i Branko Uvodić (66), legendarni, nedavno umirovljeni televizijski voditelj i urednik najpoznatiji po emisiji "Lijepom našom".

image
Branko Uvodić
Goran Sebelic/Cropix

Gotovo da nije bilo dana kada se nas dvojica nismo čuli. Znao me nazvati i reći: 'Brnja, jesi čuo ovaj?'. Pa bi onda krenuo s vicevima, a ja sam se još satima poslije valjao od smijeha - priča nam Uvodić. Njegov prijatelj Kruno, kako je on zvao pokojnog Krunoslava Kiću Slabinca, posljednjih mjeseci nije ga zvao.

- Znao sam, naravno, da je u bolnici. Da ide na operaciju obavijestio me tjednima prije odlaska na Rebro. A znao sam i da oporavak ne teče po planu, jer Krunin sin Pavo radi godinama sa mnom kao vrsni ton majstor. Ali, premda sam sve to znao, stalno sam se nadao da će jednog dana zazvoniti telefon i da ću s druge strane čuti ono poznato: 'Brnja, jesi čuo ovaj'? - priča legendarni televizijski urednik i voditelj koji je Kiću Slabinca poznavao punih pedeset godina.

- Oboje smo Osječani, Esekeri, a ja ga pamtim još iz razdoblja kada je prašio žestoki rock and roll. On je u Našice dolazio na gitarijadu, nikad neću zaboraviti kako je tamo, na gitarijadi, poput pravog iskonskog rockera izveo 'Plavušu' - prisjeća se Uvodić koji je s Kićom Slabincem dogovarao da negdje na proljeće naprave Kićin veliki koncert na kojem bi glazbenik izvodio sve glazbene pravce kojima je suvereno vladao: od rock and rolla, preko popa, bećarca, tamburaških hitova....

- Takvog showmana poput mog Krune teško da ćemo više naći na ovim prostorima. On je bio sjajan glazbenik, i interpretator i skladatelj, ali bio je i veliki vicmaher, briljantni imitator.... On je bio rođen za scenu, da je živio na nekim drugim prostorima, ostvario bi svjetsku karijeru - uvjeren je Branko Uvodić.

U šoku je i Želimir Babogredac (67), direktor Croatia Recordsa i Kićin prijatelj.

- Zadnji put čuli smo se noć prije njegove operacije. I smijali smo se jer me opet, po ne znam koji put, digao na štos. Napisao mi je u poruci: 'Imam tužnu vijest za tebe', a ja sam ga, znajući da je već danima u bolnici i da čeka red za operaciju, brže bolje nazvao jer me bilo strah da će mu operaciju opet odgoditi. A on mi kaže: 'Doktor je rekao da sam sutra na redu, pa se sutra nećemo čuti', i počne se smijati, skupa sa mnom. Smijali smo se jer smo svi vjerovali da će on iz bolnice izaći par dana nakon operacije, da će sve biti po starom. Ni slutio tada nisam da smo se taj puta zadnji puta čuli. Kićo bi sad, da je živ, u svom stilu rekao: 'Operacija uspjela, pacijent preminuo' - kaže Babogredac, dobri prijatelj Krunoslava Kiće Slabinca, kojeg zna još iz mladosti.

image
Želimir Babogredac i Kićo Slabinac
Privatna arhiva

- Kićo je koncem šezdesetih dolazio u moj tonski studio u Bošnjacima. On je tada već bio velika, prava zvijezda, a ja klinac koji se počeo baviti glazbom. Ali nikad ti to kod njega nisi mogao osjetiti, nikad on nikakvu zvijezdu nije izigravao. Pazite, taj čovjek već je tada prošao Ameriku, Australiju i SSSR, a tretirao me kao sebi ravnog. Zajedno smo kasnije odlazili na brojne turneje, radili manifestaciju Vinkovačke jeseni... Baš smo bili bliski - prisjeća se Babogredac, koji kaže da je Kićo bio kompletni umjetnik kakav se rijetko rađa.

- Šteta je, ogromna šteta, što ga naša javnost nije u potpunosti tretirala s respektom kakav je zaslužio. Imate nonsens da je prije šest godina u Srbiji njegova pjesma 'Zbog jedne divne crne žene' izabrana za najveći hit osamdesetih, dok je ista ta numera u nas na sličnoj listi završila tek na jedanaestom mjestu - govori Babogredac koji je prijatelja posljednji puta vidio proljetos, po okončanju lockdowna.

- Tada smo dogovarali da Croatia Records objavi njegovu ploču s božićnim hitovima. Kićo je sve posložio, trebalo je to zgotoviti nakon što izađe iz bolnice, ali tu ploču ćemo sada morati pripremati bez njega - potreseno kaže Babogredac.

image
Kićo Slabinac, Ksenija Erker, Radojka Šverko, Đuka Čaić, Vera Svoboda i Radek Brodarec u Krapinskim toplicama 2015. uoči 50. obljetnice Krapinskog festivala
Biljana Gaurina/Cropix

Gotovo bez riječi od velikog šoka bio je 70-godišnji osječki glazbenik.

- Mene je ova vijest toliko pogodila da ja jednostavno ne znam što da kažem, kojim riječima da se oprostim od prijatelja - kaže Zlatko Pejaković, koji je Krunoslava Kiću Slabinca poznavao doslovno cijeli život. Njih dvojicu nije spojila glazba, jer poznavali su se još kao djeca.

image
Zlatko Pejaković
Denis Jerkovic/Cropix

- On je nekih pet-šest godina stariji od mene, ali zajedno smo u našoj klapi kao klinci haračili po Osijeku, igrali se kauboja i Indijanaca, gledali kako bismo ubrali jabuku iz susjedovog vrta, a gledali smo, bome, i kako bismo nakon toga trčali ako bi nas susjed vidio... Nogomet smo jako često igrali, Kićo je i tu bio talentiran, čak je bilo ideja da se nogometom nastavi ozbiljnije baviti u klubu 'Grafičar' u kojem je radio moj tata. No, onda je kod Kiće glazba prevagnula... I ja sad dalje ne mogu. Oprosti, stvarno ne mogu. Ja se svega toga sjetim dok pričam s tobom i strašno mi je teško... - kroz suze govori Pejaković.

image
Uskrs u Ciboni 2009. Uz Tamburaški orkestar HRT-a nastupili su Jacques Houdek, klapa Kampanel, Krunoslav Kićo Slabinac, Maja Šuput, Dražen Žanko, Mladen Grdović, Ivanka Boljkovac i Marko Perković Thompson
Bruno Konjevic/Cropix

Od legendarnog pjevača, Slavonca, bećara i pritajenog rokera, oprostili su se na društvenim mrežama mnogi suradnici i kolege, baš kao i brojni fanovi.

Operna pjevačica i glumica, 46-godišnja Sandra Bagarić za Kiću je imala samo riječi hvale:

- Napustio nas je veliki dječak, razigrana duha, zabavljač, čovjek koji je pričao najbolje viceve, ova fotka je s turneje po Americi gdje smo se smijali, pjevali, otkrivali svijet.... uvijek ću te pamtiti po zvonkom glasu,vedrom duhu, bio si raja, dragi Kićo, počivaj u miru – napisala je, a skladatelj, pjesnik i voditelj Mario Mihaljević (69) od Kiće se oprostio pjesmom.

- Toliko me slome odlasci ljudi koje volim. Samo ti želim reći da si mi uvijek bio pravi glazbenik, primjer i jedan od najdražih vokala. Neke tvoje pjesme su tkanje i mog života i ne mogu bez njih. Hvala ti. Zbogom Kićo – emotivan je na Facebooku bio i Ante Gelo, 45-godišnji glazbenik.

Od prijatelja i kolege oprostila se i Neda Ukraden, popularna pjevačica zabavne glazbe.

- Još od davne '75 godine, kad smo bili specijalni gosti u Stuttgartu, u TV showu 'Südeutsche Rundfung' pa sve do danas, vezalo nas je prijateljstvo i duboko kolegijalno poštovanje. Bio je izvanserijski kantautor, pjevač i rok i pop i folk muzike. Počivaj u miru, dragi Kićo – napisala je na Instagramu 70-godišnja pjevačica.

- Otiš’o je s mirisima jutra... Moj prijatelj Kićo. Bila mi je čast biti Tvojim mlađim kolegom... Za mene si najveći i najtalentiraniji pjevač... Bio si i ostat ćeš moj uzor... Sve sam Ti rekao, nebrojeno puta, Bogu hvala. Hvala Ti na podršci i prijateljstvu, svakom savjetu i veseloj poruci kojom si uvijek uljepšao dan! Hvala Ti na iskrenosti... Hvala Ti na svim remek-djelima, legendo! - posebno je shrvan bio 'Gospodin Glas', 39-godišnji pjevač Jacques Houdek.

Od svog prijatelja se oprostio i glazbenik Željko Krušlin Kruška (64).

- Dragi Kićo, dragi prijatelju i kolega, tako je tužno što se moramo od tebe oprostiti. Uljepšao si mi uspomene svojim nepokolebljivim duhom i humorom. Čast mi je reći kako mi je prijatelj bio jedna od najvećih glazbenih legendi na ovim prostorima. Zbogom, D’ Legendo – napisao je.

Osim glazbom, pokojni Slabinac se bavio i politikom kad je između 1995. i 1999. bio zastupnik HDZ-a u Saboru. Kasnije je govorio da mu je taj izlet u politiku naštetio karijeri.

image
Kićo Slabinac, Mladen Grdović, Božidar Kalmeta, Mate Bulić i Miroslav Škoro na koncertu Mladena Grdovića u Zadru 2014. povodom 35 godina glazbene karijere
Luka Gerlanc/Cropix

Međutim, očito stvari nisu išle kako je mislio:

- Nije mi samo jedan čovjek rekao: volio sam te dok nisi ušao u politiku. To je opasnost koja čeka i Miroslava Škoru – rekao je lani Kićo za N1 televiziju, tek na početku Škorine političke karijere, uoči početka kampanje za predsjedničke izbore.

Na pitanje što misli o kandidatu Škori, Kićo Slabinac tada je rekao:

- Nisam se opredijelio. Pozdravljam sve skupa. U šali sam mu rekao 'pjevat ću ti besplatno, samo otiđi s estrade da te više ne vidim – rekao je tada Kićo.

Sada se, pak, Škoro oprostio od svog prijatelja, te glazbeno-političkog kolege:

- 'Moj Osijek pun je sunca, uz Dravu, miran i tih', pa čak i u jesen poput ove, jer moj Osijek su čudesni ljudi i o njima, o tim suncima, pjeva Branko Mihaljević. Jedno takvo veliko sunce iz Rajznerove na svijet su donijeli teta Dragica i čika Stevo 1944. godine. To osječko sunce je Krunoslav Kićo Slabinac koji je jutros izgubio bitku s teškom bolešću. Moja se pokojna majka nikada u životu nije smijala kao kad smo Kruno i ja došli k njoj jedne večeri u Višnjevac, jer je Kići sve bila pozornica i on je svaku tu pozornicu, svaki taj prostor osvajao i ispunjavao svojom genijalnošću. Bog mu je dao bezbroj talenata i on je te talente pretvorio u jednu od najvećih karijera. Jutros je, stazom što vijuga, otišao veliki hrvatski umjetnik, skladatelj i moj lega Krunoslav Kićo Slabinac. Pokoj vječni, daruj mu Gospodine – napisao je, a objavu mi je posvetila i glazbena diva Radojka Šverko (72).

S glazbenikom se na Instagramu oprostila i Nina Badrić (48).

- Izuzetan glazbenik, izuzetan pjevač, nevjerojatno duhovit čovjek, veliki zabavljač. Jedna od najvećih legendi koje smo imali.... Živjet ćeš zauvijek kroz svoje nezaboravne pjesme. Počivao u miru dragi naš Kićo - napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:32