POZNATI PREDAVAČI

Nevena Rendeli Vejzović o konferenciji Women‘s Weekend i ulozi žena: ‘Mora se povući crta i reći ovako više ne ide‘

Rendeli Vejzović osnivačica je i direktorica konferencije koja će se održati od 7. do 10. ožujka u Rijeci s ciljem osnaživanja žena

Nevena Rendeli Vejzović

 Mak Vejzovic/

Drugi Women‘s Weekend održava se od 7. do 10. ožujka u riječkom Art-kvartu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Konferencija želi okupiti i povezati žene, i muškarce, istaknuta imena regionalne i svjetske scene iz različitih područja: biznisa, medija, lifestylea, IT-ja, zdravlja i ljepote. Razgovarali smo s osnivačicom i direktoricom konferencije, poduzetnicom i bivšom voditeljicom HRT-a Nevenom Rendeli Vejzović o tome zašto bismo trebali doći na Women‘s Weekend i koji će istaknuti govornici dijeliti svoje životno i poslovno iskustvo.

"Women‘s Weekend je već prošle godine pokazao koliko je potreban i važan našem društvu. Naime, u vrijeme kada je prvi Women‘s Weekend bio još samo ideja, nisam ni ja bila posve sigurna kamo će nas sve to odvesti. Ali, nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja stvari su se nekako lijepo posložile jer smo doživjeli fantastičan odaziv i interes sudionika i sudionica iz Hrvatske i cijele regije te razvoj jedne posebne, poticajne energije... Sasvim neskromno mogu reći da sam stvarno bila na brojnim konferencijama i festivalima, ali takav doživljaj nisam imala nigdje", prisjetila se Nevena Rendeli prošlogodišnjeg izdanja konferencije.

image

Womens Weekend 2023

Ww 2023/

"Naš je moto ‘Connect, empower, relax‘ i upravo se to dogodilo. Women‘s Weekend pruža odličnu mogućnost za networking i edukaciju, ali i za opuštanje", rekla je direktorica te dodala kako se i ove godine konferencija održava upravo u vikendu Dana žena, od 7. do 10 ožujka.

Već na prvom izdanju Women‘s Weekenda prošle godine bilo je više od stotinjak predavača i predavačica tijekom dva dana konferencije i tri dana festivala. "Ove godine očekujemo ih isto toliko", rekla je Nevena Rendeli i ujedno najavila prve predavače.

image

Cat Bohannon

Stefano Giovannini/

Organizatori su posebno ponosni na dolazak dr. Cat Bohannon, američke spisateljice bestselera "EVE: Kako je žensko tijelo upravljalo 200 milijuna godina ljudske revolucije", proučavateljicu evolucije naracije i kognicije, magistricu poezije i publicistike.

"To je autorica koja trenutačno gostuje po američkim talk showovima sa svojom hit-knjigom i jako se veselimo što ćemo je čuti uživo u Hrvatskoj gdje prvi put gostuje", napomenula je Nevena Rendeli o dr. Bohannon.

U Rijeku stiže i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji će sudjelovati na panel-raspravi o financijskoj pismenosti.

"Ove godine otvaramo temu financijske pismenosti, koja predstavlja važnu stavku u osnaživanju žena. Moja teza jest upravo da emancipacija žena zapravo leži u ostvarivanju financijske neovisnosti", osvrnula se Rendeli Vejzović.

image

Womens Weekend 2023

Ww 2023/

U vremenu globalne nestabilnosti Women‘s Weekend dovodi i Lanu Djurkin-König s više od 20 godina iskustva u području nacionalne, međunarodne i korporativne sigurnosti nekih od najvećih globalnih kompanija kao što su Swiss Re grupa, EY i DHL grupa, a sudjelovala je i u misiji ISAF u Afganistanu te je nagrađena medaljom NATO-a.

image

Lana Djurkin Koning

Privatna Arhiva/

U Rijeku će ponovno doći glumica i aktivistica Milena Radulović koja će podijeliti iskustva nakon suđenja koje je potreslo regiju.

"Pričat će o svom iskustvu kako se uopće odlučila toliko izložiti javnosti i kako joj je i što to iskustvo u životu donijelo", kaže Rendeli.

Na Women‘s Weekendu predavači su regionalni i svih su generacija, a jedna od njih je Nika Kovač, mlada spisateljica i aktivistica, sociologinja, antropologinja i voditeljica slovenskog Instituta 8. mart.

"Nika je jedna od onih aktivistkinja koja je redefinirala pojam silovanja u sudstvu Slovenije, a nešto se napokon po tom pitanju događa i kod nas. Ova pripadnica generacije Z pričat će o poziciji mladih žena nakon svih promjena kojima smo svjedočili u društvu, a posebno nakon MeToo pokreta, globalnog pokreta protiv seksualnog nasilja."

Osim zanimljivog popisa gostiju, Neveni Rendeli je ova konferencija posebno važna jer je htjela njome dati pozornost i pozornicu ženama.

"Svaka konferencija i projekt koji radimo, nastaje iz potrebe nas koji ih stvaramo, a poplava niza konferencija ujedno je i preslika društva u kojem živimo. To su najčešće muškarci koji nam s pozornice govore kako bismo nešto trebali raditi ili prepričavaju svoja iskustva. Ne mislim da je to loše, znam da organizatori konferencija žele imati vodeće ljude na pozornici, vodeće ljude kompanija, a ti vodeći ljudi kompanija u Hrvatskoj su i dalje muškarci. Zato je sama ideja konferencije proizašla iz moje potrebe da dam tu pozornicu ženama, da dam priliku i mogućnost njihovim životnim pričama, karijerama i njihovu putu prema uspjehu, poslovnom ili životnom. Željela sam da one postanu centar događanja, što, naravno, ne isključuje muškarce, ali recimo da je ovo jedna konferencija na kojoj žene napokon imaju priliku otvoreno i iskreno razgovarati", istaknula je Rendeli Vejzović.

image

Womens Weekend 2023

Ww 2023/

Ciljevi ove konferencije su povezivanje i osnaživanje žena te "podsjetnik da u svom užurbanom rasporedu nađemo vrijeme za sebe", kako stoji na službenoj stranici, a nas je zanimalo kako poduzetnica Nevena pronalazi vrijeme za sebe.

"Osobno jako teško", kaže nam kroz smijeh i dodaje kako je to nešto što mora sama učiti.

"Mislim da je današnja uloga žena, zahvaljujući emancipaciji i svemu što smo postigle u posljednjih 20, 30 godina, bolja nego prije. Ono o čemu se u posljednje vrijeme potiho priča jest da smo zapravo natovarile užasnu odgovornost na sebe. Društvo nije preuzelo onaj drugi dio obveza, od majčinstva do kućanstva, što znači da sada, uz sve ono što smo imale prije, imamo još više posla", objašnjava Nevena Rendeli.

U posljednje vrijeme u društvu se sve više priča o uravnoteženosti posla i života, a Nevena Rendeli smatra kako će to biti ključno za žene u budućnosti.

"Upravo je work-life balance tema koja će odrediti život žena u sljedećih 50-ak godina. Negdje se mora podvući crta i reći: ‘Ovako više ne ide‘. Pritom mislim da se društvo mora prilagoditi ovom našem razvoju i da nam se moraju omogućiti bolji institucionalni uvjeti. Tu sad možemo navoditi primjere od vrtića do škola i svih institucija koje bi trebale uskočiti i preuzeti dio svoje odgovornosti s naših leđa pa sve do ravnopravne podjele uloga u obitelji."

image

Nevena Rendeli Vejzović

Mak Vejzovic/

Organizatorica je bila iskrena o tome kako ona balansira i pronalazi vrijeme za sebe.

"Trčim, pokušavam stići sve, često griješim, često nisam uspješna u svim poljima i zbog toga se grizem. To je sigurno nešto na čemu ću morati poraditi i sama u budućnosti. Zato se veselim čuti neke pametnije ljude od sebe koji su možda u tome bolji od mene", zaključuje Nevena Rendeli Vejzović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 11:06