ZLATNI STUDIO 2024.

Nika Grbelja: ‘Za studij filmske glume u Pragu spremna sam peći kajgane na brodu ljudima koji love ribu‘

Glasati možete svaki dan, a premium pretplatnici Jutarnjeg lista imaju pravo dva puta dnevno glasati za favorite Zlatnog Studija

Nika Grbelja

 Ivan Đukez/

Sa samo 19 godina Nika Grbelja, mlada glumačka nada, u punom smislu te riječi, ostvarila je svoju prvu glavnu ulogu u hvaljenom filmu "Hotel Pula" i oduševila publiku i kritiku u liku maturantice Une. Uz to, ovoj perspektivnoj glumici debitantska je uloga uslijedila nakon prve audicije u životu, i to na prvoj godini studija glume na riječkoj Akademiji. Već u prvom krugu oduševila je redatelja Andreja Korovljeva, kojem je "Hotel Pula" prvi cjelovečernji film u karijeri. Upravo uloga Une donijela joj je i nominaciju za Zlatni Studio u kategoriji Najbolje novo lice u kazalištu i na filmu, a da se itekako svidjela publici dovoljno govori i njezin ulazak u finale za najprestižniju i najveću medijsku nagradu, gdje "najbolji biraju najbolje".

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

image

Nika Grbelja kao Una i Ermin Bravo kao Mahir u sceni iz filma "Hotel Pula"

Promo/

- Mjesec dana prije audicije glumica Jelena Lopatić nam je rekla da jedan njezin prijatelj traži glavnu glumicu za veliku rolu. Ja sam bila prva godina na faksu, bavila sam se za sebe puno stresnijim stvarima i nisam previše sanjala o tome. Spremili smo se za audiciju bez prevelikih nadanja. Imali smo poštovanja prema tome, ali nitko nije previše vjerovao u uspjeh. Ja sam bila najmlađa na godini, a Jelena mi je odmah rekla da je to super uloga za mene, da taj lik nosi težinu i da bih bila dobra u tome. Kad sam ušla u uži krug, pomislila sam da bi mi se to moglo i ostvariti. Uži krug je bilo predobro iskustvo jer je glavni glumac Ermin Bravo odrađivao audicije s curama koje su možebitno mogle biti Una. Kad sam krenula s pravim glumcem prolaziti te teške i izazovne scene, osjetila sam povezanost s redateljem Andrejem, koji je totalno ugodan lik, ali i s Erminom, s kojim sam trebala imati neku kemiju na kameri. Osjetila sam da postoji zanimljiva dinamika - prisjetila se Nika.

Savršena uloga

Uloga Une, pokazalo se, uistinu je i bila stvorena za Niku.

image

Nika Grbelja

Petra Šporčić

- Tada sam i privatno imala dodirnih točaka s Unom jer sam prebrzo sazrela. To je bilo prije tri godine, kad sam imala 19 godina. Una u filmu ima 18 i završava srednju školu, a ja sam bila prva godina faksa. Neću reći da mi je bilo lagano za odglumiti, ali nisam stvarala karakter sa strane. Svi likovi u ‘Hotelu Pula‘ su divno napisani, Ivan Turković-Krnjak je lijepo razradio svaki lik i svaki lik kroz druge likove nekako stvari iskristalizira. Ne mogu reći da sam previše kopala da bih našla Unu, više sam istraživala po sebi nego negdje izvana - objašnjava mlada glumica.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

Prva velika filmska rola Niku je definitivno usmjerila prema filmu, a mlada glumica ne skriva koliko se dobro osjeća pred kamerom.

- Već sad imam velike snove i jako bih se htjela baviti filmom, prvenstveno glumački, ali i na bilo kojoj drugoj razini. Htjela bih snimati i učiti, to mi još definitivno fali. Osjetila sam koliko uživam u tome i mislim da mi to leži s obzirom na moj habitus. Neću reći da sam introvertirana, ali volim te delikatne stvari. Nekad mi zna biti teško u kazalištu probiti to na van, to pokazivanje; mislim da mi više leži introspekcija događaja i onda se to slučajno vidi na kameri - smatra Nika.

Mlada glumica je velika ljubiteljica domaćih glumaca i filmova te gaji veliku ljubav i vjeru u hrvatske projekte.

- Nitko više nema vjere u hrvatski film, a mene to užasno živcira jer nije tako. Posebno nakon što je izašao film ‘Sigurno mjesto‘. I sad se ježim i suze mi idu na oči jer mi je taj film najdraži koji sam ikad pogledala, ne samo na našoj sceni, nego generalno. Kad sam to vidjela, dobila sam ogromnu želju da ispričam neke takve priče, s ljudima koji žele nešto reći. Ne znam što bih rekla, toliko me oduševio - naglašava.

Studij u Pragu

Nikina velika želja je studij u Pragu, upravo na odsjeku za filmsku glumu Acting for Film.

- Trenutno sam u ansamblu riječkog HNK Ivan pl. Zajc, gdje mijenjam kolegicu. No, upravo sam u procesu slanja prijave za filmski smjer u Pragu. To nije diplomski, nego više kao škola filma, smjer filmske glume. To je jako prestižna škola koja puno košta. U planu su svakakve stvari, ako upadnem, za otplaćivanje te školarine. Ako bude trebalo, ići ću na brod raditi kajgane ljudima koji love ribu. To se nedavno desilo i to mi je trenutno cilj - smije se Nika.

image

Nika Grbelja

Ivan Đukez/

Odlazak na studij glume u Rijeku za Niku se na koncu pokazao boljom odlukom od upisa na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.

- Ne bih voljela generalno govoriti o prednostima, no za sebe mogu reći da mi je drago što sam tamo završila taj preddiplomski. Ne znam kako rade u Zagrebu, jer me nisu primili, ali u Rijeci smo na Akademiji imali divne profesore koji su od prvog dana, od prijemnog, inzistirali na zadržavanju autentičnosti i nisu nam stvarali nezdrav ego, što mi je drago. Mislim da cijela moja klasa, ali i oni prije i poslije, glume nekako iz sebe, crpe iz sebe i ne ganjaju vizije nekoga i nečega. Smatram da je to najveća prednost riječke Akademije. Uče te da budeš autor, da radiš autobiografske stvari i vadiš energiju iz tih kanala. A što je najvažnije, smjeli smo raditi na prvoj i drugoj godini, što se, koliko ja znam, u Zagrebu ne smije - ističe glumica.

image

Nika Grbelja

Ivan Đukez/

Studij u Pragu mogao bi Niki otvoriti mogućnosti i ponude za rad izvan granica Hrvatske.

- Zato i idem tamo. No, voljela bih oboje. Hrvatski film mi je najbliži srcu i voljela bih najviše raditi tu, kod nas. No, u Prag idem prvenstveno zbog stjecanja alata filmske glume, a oni imaju i dosta dobre profesore s kojima su casting direktori međunarodno povezani. Prag je baš leglo toga, pa je i to neka opcija - zaključila je Nika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:48