‘HAPPY OCTOBER‘

Nika Turković Instagram fotografijom poslala važnu poruku o prevenciji raka dojke

Mlada je glazbenica odabrana za zaštitno lice ovogodišnje kampanje udruge Europa Donna Hrvatska
Nika Turković
 Nika Turković/Instagram

- Happy October from my boobs and myself. Sad kad imam vašu pažnju, mali reminder da je listopad mjesec koji posvećujemo borbi protiv raka dojke - poručila je glazbenica Nika Turković na Instagram profilu fotografijom u toplesu s rukama prekriženima preko grudi.

Mlada pjevačica pozvala je žene na preventivne redovne preglede i samopreglede te vođenje brige o sebi te objasnila da se je, nažalost, imala priliku susresti s tom opakom bolešću jer je njena baka bolovala od raka: "Nažalost, u svojoj blizini sam se osobno imala prilike susresti s ovom opakom bolešću. Moja je baka imala rak dojke čak dva puta u životu, zbog čega sam vrlo svjesna važnosti samopregleda, redovitih kontrola i mogućnosti prevencije kobnih situacija. Cijeli život vodim brigu o svojim grudima. Mislim da je to najmanje što možemo za sebe učiniti; da brinemo o svom zdravlju i da se bar u tom segmentu života stavljamo na prvo mjesto."

Naime, Nika je i zaštitno lice ovogodišnje kampanje udruge Europa Donna Hrvatska, organizatora Dana ružičaste vrpce koji je 22. godinu zaredom uvertira u mjesec u kojem se ističe važnost brige o vlastitom zdravlju, s posebnim naglaskom na rano otkrivanje raka dojke.

Udruga Europa Donna Hrvatska neprofitna je organizacija koja već 28 godina radi na podizanju svijesti o opasnostima raka dojke te promociji edukacije, prevencije i promicanju važnosti optimalnog liječenja te medicinske i psihosocijalne rehabilitacije oboljelih žena.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a u Hrvatskoj se Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obilježava 7. listopada.

U više od 90 posto slučajeva rak dojke može se izliječiti ako se bolest, zahvaljujući samopregledu, mamografiji ili ultrazvučnom pregledu dojki, dijagnosticira u ranom stadiju.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), 2014. godine od raka dojke oboljelo je 2.644 žena, a prema posljednjim javnosti dostupnim podacima, 2016. je godine od navedene bolesti umrlo 990 žena pa je rak dojke i dalje najčešći uzrok smrti od raka kod žena.

Rak dojke je češći u dobi iznad 50 godina, ali od njega mogu oboljeti i mlađe žene. Češće se pojavljuje kod žena koje imaju genetsku predispoziciju, kod onih koje su mjesečnicu dobile prije 12. godine, nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine ili su pak ušle u menopauzu nakon 55. godine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručuje da je, ukoliko se pojave čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke ili povećani limfni čvorovi ispod pazuha, potrebno otići liječniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:35