BURNE REAKCIJE

Nika Turković, Nevena Rendeli i Lana Pavić o intervjuu desetljeća: ‘Još uvijek smo pod dojmom...‘

‘Sve me to podsjeća na Dianinu priču, ja sam na strani Harryja i Meghan‘, istaknula nam je mlada pjevačica
Harry i Meghan kod Opre; koemntiraju: Nika Turković, Nevena Rendeli i Lana Pavić
 Cropix (kolaž)

Sinoćnje prikazivanje intervjua "odmetničkog para s kraljevskog dvora princa Harryja (36) i njegove supruge Meghan Markle (39) s Oprom Winfrey (67) na britanskom ITV-u izazvalo je lavinu reakcija i krizu na Dvoru.

No, originalno američki intervju pod nazivom "CBS predstavlja Oprah s Meghan i Harryjem" otkupile su televizijske kuće iz čak 70 zemalja, među kojima je bila i Hrvatska.

Jučer navečer, otprilike istovremeno kada je Britanija slušala oštre riječi Harryja i Meghan, njihov su intervju na RTL-u gledali i Hrvati. Štoviše, specijal je bio najgledaniji format emitiran na nacionalnim televizijama sa 27,7 udjela u gledanosti u ciljnoj skupini 18-49 dok je ukupnoj populaciji format u prosjeku gledalo više od 400 tisuća ljudi, javlja RTL.

Najgledaniji trenutak, s gotovo pola milijuna gledatelja (točnije, 483 tisuće), bio je kada je Meghan Markle otkrila Opri kako se borila s mentalnim zdravljem, da u jednom trenutku više nije željela živjeti te je razmišljala i o samoubojstvu, a Palača joj pritom nije htjela pomoći.

image
Meghan s Oprom
Cbs/Planet/Profimedia

Među ostalim, Meghan je otkrila da je tijekom njezine prve trudnoće na britanskom dvoru postojala bojazan oko toga koliko će tamna biti koža njezina djeteta.

Harry i Meghan sada su pak započeli novi život podalje od krune i titula. Ona je ponovo trudna, a otkrili su da ovoga puta čeka djevojčicu.

Dok neki smatraju da je sve samo show, drugi podupiru par koji je pobjegao iz Engleske u novi i slobodniji život. Kako gledaju na cijelu situaciju, na čijoj su strani i kakav im je bio intervju s Oprom Winfrey upitali smo i tri poznate dame koje su sinoć bile prikovane uz sofu pred televizorom prateći ovaj "televizijski događaj desetljeća", kako je već ranije u medijima etiketiran ovaj intervju.

NIKA TURKOVIĆ, 25-godišnja pjevačica: 'Sve me to podsjeća na Dianinu priču, ja sam na strani Harryja i Meghan'

image
Nika Turković
Tomislav Kristo/Cropix

"Nisam gledala baš cijeli intervju, pa ne mogu komentirati sve do detalja, no mogu reći da me cijela situacija još od samog početka podsjeća na priču princeze Diane. Misterij njezinog života mi je uvijek bio nekakav trn, na osobnoj razini me muči i zanima što se s njom dogodilo.

Kraljevska obitelj, jasno je, živi po drugačijim vrijednostima, što je nama teško razumjeti. Meghan je u tu atmosferu unijela veliku promjenu, drugačija je, slobodna žena koja želi reći što misli i bori se za vrijednosti. Jak je karakter i prva 'women of colour' koja je ušla u kraljevsku obitelj. Priče koje je podijelila u intervjuu s Oprah su mi jako logične, pa sam definitivno Meghan & Harry tim, iako, naravno, nitko od nas ne može znati pravu istinu.

S jedne me strane veliki interes za ovaj intervju iznenadio, no, isto tako, britanska je kraljevska obitelj jedina te vrste koja se redovito prati i u našim medijima. Tu je važno i što smo Meghan i otprije znali iz televizijskog svijeta, pa od početka prilično skoncentrirano pratimo sva zbivanja"

NEVENA RENDELI, 39-godišnja voditeljica: 'Ovaj intervju je nekakva mješavina realnosti i imaginacije, kao nastavak Netflixove 'Krune''

image
Nevena Rendeli
Neja Markicevic/Cropix

"Od samog početka sam na strani Meghan i Harryja. Teško mi je to racionalno objasniti, no njih mi se dvoje jako sviđaju. Pretpostavljam da su me 'dobili' na račun svojeg otpora dugogodišnjoj tradiciji i krutim pravilima.

Velika sam ljubiteljica serije 'Kruna'. Dok sam gledala ovaj intervju, imala sam osjećaj da je to nova epizoda. Posljednju sam sezonu pogledala ove zime pa sam još uvijek pod priličnim dojmom. Ovo mi je sjelo kao šlag na tortu. Ne mogu znati koliko je 'Kruna' vjerodostojna, vjerujem da u njoj ima podosta kreative. No sve u svemu, ovaj mi se intervju činio kao kvalitetan showbizz, kao nekakva mješavina realnosti i imaginacije, slika koje svi stvaramo o toj kraljevskoj obitelji.

Mislim da smo mi Hrvati prilično revni u praćenju kraljevske obitelji. Pa, zna se da se u Gloriji nikada ne preskače rubrika „S kraljevskih dvora”! Pogled na život britanske krune nam je kao neki prozor u bajkoviti život kojeg sami ne možemo živjeti.

Teško mi je predvidjeti daljnji razvoj događaja, no vjerujem da kraljica nije sretna. No, tko zna. Možda je i ona sama uključena u ovu priču, možda je to neki masterplan za popularizaciju kraljevske obitelji.

image
Harry i Meghan
Cbs/Ferrari/Profimedia

S obzirom na to da Elizabeta rijetko direktno komunicira s javnošću, mislim da će i oko ovog slučaja preskočiti reakciju. No sigurno će se njeno mišljenje dati iščitati iz daljnjih poteza, a možda ga i pošalje u javnost nekim posrednim kanalima."

LANA PAVIĆ, 40-godišnja urednica i novinarka: 'Lako se sada rugati Harryju i Meghan, vjerujem da im je teško, ali da im ja radim PR ne bih im ovo savjetovala'

image
Lana Pavić
Sasa Buric/Cropix

"S obzirom na to da sam politologinja, zanimaju me ovakve teme i pratim ih. Prilično sam upućena: čitala sam ozbiljnu literaturu o kraljevskoj obitelji, gledala brojne dokumentarce, ali i, primjerice, Netflixovu 'Krunu'.

Podržavam Harryja i Meghan. Kad se sve zbroji i oduzme, ispada da je život na dvoru vrlo teška stvar. Mi koji ne živimo u tome svijetu smo se skloni rugati, pitamo se što im je toliko teško s obzirom na to da imaju milijune. No, mislim da je na razini individue to doista naporan život, posebice za one koji nisu odgojeni u tome duhu, nego su na kraljevske dvore ušli naknadno, kao što je danas slučaj s Meghan, a nekada je bio s princezom Dianom.

Iako ljudi to banaliziraju, mislim da je umjetnički orijentiranim i osjetljivim ljudima kao što su Harry i Meghan stega s dvora neizdrživa. Oni ne mogu podnijeti taj nedostatak osjećaja, empatije...

Vjerujem i da Harry ima traumu od smrti svoje majke i da ga je cijela situacija podsjetila na to.

Da im ja osobno radim PR, savjetovala bih im da zadrže obiteljske stvari za sebe. No, isto tako, na ljudskoj razini mogu razumjeti da su im se emocije skupile i da su ih htjeli pokazati.

image
Oprah Winfrey
Cbs/Ferrari/Profimedia

Intervju je bio zanimljiv, čemu je pridonijela i Oprah. Ona je jedna od najpoznatijih novinarki na svijetu. Neki ju definiraju kao voditeljicu, no ja bih rekla da je ona puno više od toga. Ta je žena institucija. Postoje neke kritike da je prekidala sugovornike, no ona si ne može dopustiti da samo gleda, kima glavom i sluša sugovornike. Ima previše utakmica u nogama da bi bila pasivna. To je njen stil, koji se ljudima ili sviđa ili ne. Iako je jasno da je na strani Harryja i Meghan, ne smije si dopustiti da se to jako vidi.

Još se ne zna hoće li s dvora stići tužbe, no mislim da je Oprah bila svjesna da za to postoji mogućnost pa se htjela pobrinuti da se sve razjasni do detalja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:31