GLAZBENA AKTIVISTICA

Nika Turković u utrci za Zlatni Studio: ‘Svojim pjesmama zalažem se za girl power i feminizam‘

Nika je u vezi s pjevačem Matijom Cvekom, a priznala nam je da su jedno drugom najoštriji kritičari i najbolji savjetnici
Nika Turković
 Tomislav Kristo/Cropix

U kategoriji najboljeg novog lica na glazbenoj sceni Zlatnog Studija jedna od finalistica je i pjevačica Nika Turković. O njezinim glasovnim sposobnostima stalno se govori, kao i o njezinu odjevnom stilu. Nika je zanimljiva sugovornica, ozbiljna i duhovita, rječita je, vrlo jasna mlada žena sa stavom - i kada govori o modi i kada pokazuje lice aktivistice. U razgovoru otkriva sve o odlukama koje su joj pomogle da počne graditi glazbenu karijeru.

U proteklih godinu dana objavili ste tri singla. ‘Gledaj me’ su mnogi opisali kao pravu girl power pjesmu.

‘Gledaj me’ zasad mi ostaje najdraži projekt, upravo zato što je pokrenuo jednu kvalitetnu priču koju sam htjela prenijeti - (žensko) zajedništvo, ljubav i međusobno podupiranje. Promičem girl power kao pokret i zalažem se za feminizam, tako da je ta pjesma pravi pokazatelj tog dijela mene.

Poznato je da je glazba oduvijek dio vašeg života, ali imali ste dugu pauzu. Je li to bila svjesna odluka?

To je bila svjesna odluka. U glazbi sam od svoje šeste godine te sam do svoje desete već imala album na kojem su bili dueti s nekima od najvećih hrvatskih pjevača. U jednom trenu je sve to postalo malo previše jer u tim godinama nisam bila kompletna osoba, a kamoli glazbenica, pa su sve odluke za mene donosili drugi. Te su odluke bile dobronamjerne, ali nisu bile za mene. Pauza mi je omogućila da se educiram, predahnem, vidim svijeta, naučim tko sam i evoluiram.

Studirali ste u Velikoj Britaniji, završili ste studij ekonomije, radite u marketingu...

U Londonu sam prvo završila glazbenu akademiju, zatim sam upisala magisterij iz kreativne ekonomije s glazbom. Nakon toga sam se vratila u Hrvatsku i radila godinu i pol u PR-u, zatim dvije godine u kreativnoj agenciji kao ‘content manager’, a sada sam prepuštena samo sebi. Rekla bih da sam najviše o sebi i o glazbi naučila na fakultetu u Londonu, a najviše o sceni u Hrvatskoj kroz svoj rad u PR agenciji. Naučila sam trikove potrebne za uspješno ‘poslovanje’ iza kulisa na glazbenom projektu.

Koliko je vaš odlazak na studij u inozemstvo utjecao na vašu glazbu, planove, ideje?

U trenutku kad sam birala studij, u Hrvatskoj (ni igdje bliže) nije postojao smjer na glazbenoj akademiji koji je obuhvaćao to što sam ja htjela učiti - skladanje moderne glazbe. U London sam otišla jako mlada i tamo sam postala ponajprije čovjek. Stekla sam životne navike, a tek onda sam se počela upoznavati sa svojom glazbenom personom. Mislim da je za mene to bio najveći problem - što nisam znala tko sam. Kad sam to polako naučila, onda je sve krenulo. U Londonu sam glazbu upoznala na drugačiji način - imala sam gaže po kafićima za pet funti... I dalje mislim da mi je taj odlazak bio najbolja stvar u životu.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Glazba ili marketing?

Glazba.

Kako biste opisali svoj modni stil?

Vrlo sam minimalna i obožavam miks muško-ženskog. Najviše volim nositi traperice, dobre čizme, bijelu majicu kratkih rukava i sako. S tisuće varijacija.

A tetovaže, ima li što novo?

Jako ih volim i mislim da neću uskoro stati s njima.

U vezi ste s glazbenikom Marijom Cvekom. Jeste li jedno drugom najoštriji kritičari ili najbolji savjetnici?

Oboje. Našli smo odličan balans u kojem zbilja pomažemo jedno drugome, dajemo si savjete, preslušavamo i pregledavamo materijale, pa i smišljamo nove ide. Jako sam zahvalna na tome.

image
Zlatni Studio
Jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:26