ISKUSNA I USPJEŠNA GLUMICA

NINA ERAK ‘Život je veliki ringišpil i zbog toga ga treba istinski proživjeti, ali i doživjeti’

Nina je nakon dugo vremena odlučila ‘uskočiti’ u seriju, u novi projekt Nove TV ‘Na granici’, gdje će igrati babu Zorku, iskusnu švercericu i vođu dobro uigranog krijumčarskog lanca na granici Hrvatske s BiH. Slobodnog vremena trenutačno gotovo da i nema, a ono malo što ima voli provesti u šetnji s kćeri, također glumicom Petrom Svrtan
 Neja Markičević / CROPIX

Naša iskusna i uspješna glumica Nina Erak, nakon duljeg vremena odlučila se priključiti televizijskom projektu. Glavna uloga u novoj seriji Nove TV “Na granici”, koja uskoro kreće s emitiranjem, jednostavno ju je oduševila te je nikako nije željela propustiti. Nina se našla u ulozi babe Zorke, iskusne švercerice i vođe uigranog krijumčarskog lanca na granici Hrvatske s BiH, u izmišljenom selu Lokvica. Riječ je o dramskoj seriji s elementima humora, a upravo lik osebujne Zorke, koja svoj godinama građen švercerski biznis želi prepustiti jednoj od svoje tri unuke, gledatelje će zasigurno oboriti s nogu. Baš to se dogodilo i samoj Nini Erak koja je zbog mafijaške šefice Zorke ostale angažmane stavila na čekanje.

Puno akcije

- Nije me uloga Zorke privukla, nego me tražila i pronašla. Bila je to ljubav na prvi pogled - istaknula je Nina.

Iako je riječ o dramskoj seriji s elementima humora, Nina ističe da je riječ o vrlo ozbiljnom projektu s puno akcije i strasti koji joj se jako svidio i svakom će gledatelju ponuditi ponešto. Zbog glavne uloge čelične Zorke Nina svakodnevno provodi mnogo vremena u šminki da bi se postarala u skladu sa Zorkinom dobi.

- Čovjek je onoliko star koliko mu je duša stara. Zorka je po onome što govori i kako se ponaša prije svega mudra i pametna žena, stara je samo fizički. Maskerski tim NoveTV napravio je, kao i uvijek, sjajan posao. Posijedili su me i, uz nekoliko majstorskih poteza na licu, to je bilo to. Zaljubile smo se baba Zorka i ja - kaže Nina.

Naporna cjelodnevna snimanja koja su krenula tijekom ljeta, što je uobičajeno za takve projekte, Nini nisu ni najmanji problem jer uživa.

Zahtjevan tempo

- Jedino ću priznati da se bilo teško boriti s vrućinama, činile su me tjeskobnom i klaustrofobičnom. Tempo je snažan, ali sve se može kad se hoće. Ranije legnem da se naspavam i onda guramo moja Zorka i ja, a zajedno smo jače! Znala sam da će biti zahtjevno, ali ekipa je sjajna i olakšava mi u svemu. Oni su vrhunski profesionalci u svim sektorima, od produkcije do mojih predivnih kolega glumaca. Pomažemo si, zajedno ponavljamo tekst kojeg ima poprilično, mnogo se smijemo i debljamo. Scenaristička ekipa je genijalna, uvijek jedva čekam pročitati nove epizode - otkriva glumica.

I dok se interijeri serije snimaju na Zagrebačkom velesajmu, eksterijeri, koji predstavljaju Liku i hrvatsku granicu s Bosnom i Hercegovinom, snimaju se u okolici Zagreba. Zorkina kuća je u Bistri.

Osim Nine Erak, u seriji se našla uistinu impresivna glumačka ekipa koja se na setu izvrsno slaže. No, najbliža je ipak s Nadijom Cvitanović, koja u seriji igra njezinu omiljenu unuku koja bi trebala preuzeti bakin posao.

- Na setu svi brinu o nama. Obožavam ekipu iza kamera. Nema toga što poželim, a da ne dobijem. Petkom, kad padne posljednja klapa, sjednemo u park iza Velesajma i popijemo pivo nakon napornog tjedna. Što se mojih kolega tiče, mislim da su svi pomno odabrani i sjajni su. Bit će tu zanimljivih i uzbudljivih kreacija, vidjet ćete.

Moja obitelj su Milan Štrljić, Barbara Vicković, Nadia Cvitanović, Lucia Stefania Glavich Mandarić i Martina Stjepanović. Koliko se svađamo, toliko se i volimo. Uvijek je strastveno i dinamično među nama glumcima. Najviše se družim s Nadijom, baš kao i u seriji, kliknule smo još na audiciji, obje smo iskrene i otvorene i još smo i susjede, a u seriji se zove Petra, kao i moja kći - prepričava Nina.

Prema njezinim riječima, serija vrvi adutima pa teško da će biti praznog hoda, a publika će istinski uživati i čekati nove naslove. Unatoč intenzivnom tempu snimanja, Nina se tijekom ljetne pauze uspjela dobro odmoriti.

Posao u kazalištu

- Bila sam na moru tri tjedna, toliko je trajala pauza, dovoljno da saberem misli. U svojoj maloj kući u Vantačićima uživala sam u svakom danu s kćeri i prijateljima, napunila baterije i spremna sam za nove izazove - tvrdi glumica.

Iako joj uloga Zorke i snimanje serije uzimaju većinu vremena, Nina nije zapustila ni kazališne obaveze.

- U Satiričkom kazalištu Kerempuh igram u autorskom projektu Bobe Jelčića ‘Govori glasnije!’ i u ‘5žena.com’ te u Gradskom kazalištu ‘Žar ptica’ predstavu ‘Kako je tata osvojio mamu’ prema tekstu Mire Gavrana. Raspored je gust jer su to sve hit-predstave. U toj predstavi igram baku, a u predstavi Bobe Jelčića igram 18-godišnjakinju.

Te transformacije me glumački oplemenjuju, ali i na mene djeluju terapeutski jer je u glumi zaista sve moguće, gluma otvara bezgraničan prostor igre i omogućuje mi da budem nesputana. Novi projekt čeka me kad završim seriju, predstavu ćemo raditi prije sljedećeg ljeta, a premijera će biti najesen sljedeće godine, ‘Zeko Zajec’ u režiji Renea Medvešeka u Kerempuhu. Veselim se novim izazovima u kazalištu - kaže Nina.

I dok su joj prošlu sezonu obilježile kazališne i filmske uloge, u novu je krenula posvetivši se televiziji.

Odbijanje uloga

- Da, sve moje vrijeme zasad je posvećeno tome. Uloga mi je velika, zahtjevna, svakodnevno učim gomilu teksta, ali barem vježbam mozak. Kad počne kazališna sezona, bit će malo teže jer igram i predstave, a ravnatelj mog kazališta Roman Šušković bio je iznimno susretljiv prema mojim obavezama na televiziji. Neke projekte izvan matične kazališne kuće, nažalost, morala sam odbiti zbog angažmana na televiziji. Tako je to u našem poslu, neko vrijeme ne radiš ništa, a onda ti sve ponude dođu u isto vrijeme. Ova serija mi je trenutačno prioritet i želim se tome posvetiti i odraditi posao najbolje što mogu - ističe glumica.

Kći Petra, koju je dobila u braku s Borisom Svrtanom, slovi za jednu od najtalentiranijih mladih glumica, kojoj i majka udijeli pokoji glumački savjet, a već su se našle i u zajedničkim predstavama.

- Hvala vam što tako mislite za moju kćer, Petra je upravo diplomirala i zaplovila širokim morem. Pomažem joj držati kormilo. Uvijek sam tu za nju, ponajprije kao mama, a savjete u vezi s poslom dajem ako ih traži, a savjetuje i ona mene. Igramo zajedno u Kerempuhu u predstavi ‘Govori glasnije!’ i ‘5žena.com’, u koju je uskočila. Toliko sam zbog toga bila uzbuđena da sam ponovno počela pušiti nakon godina nepušenja! Naravno da će me veseliti svaki naš zajednički projekt - sigurna je glumica.

Rijetke slobodne trenutke Nina najradije provodi u dugim šetnjama s kćeri.

- Trenutačno imam vrlo malo slobodnog vremena. Moj hobi je učenje teksta, pogledam neku predstavu ili film, idem na Dolac, ponešto i skuham, a opuštam se u dugim šetnjama s kćeri, u kojima puno razgovaramo o svemu što nas muči ili veseli - rekla je.

Iako se njezina Zorka čini drukčijom od Nine, glumica je u svojoj novoj glavnoj ulozi našla mnogo zajedničkih točaka.

Samo zdravlje

- Važno mi je pronaći sličnosti sa sobom u svakoj ulozi, nekoj potrčim ususret, neka me proganja, a s nekom se saživim. Zorka mi je posebno draga i jedna je od najboljih uloga koju sam ikad igrala, prije svega zato što rijetko tko napiše takvu ulogu za glumicu u poznim godinama, prema tome je posvećujem svim ženama starije dobi. Ne dajte se, moje dame, još nismo za bacanje! - poručuje Nina.

U budućnosti si, kaže, priželjkuje jedino dobro zdravlje, a ostalo će doći samo po sebi.

- Koliko daš, toliko ti se i vrati, vjerujem u to. Život je ionako samo jedan veliki ringišpil. Zorka bi rekla: A sad dosta čavrljanja, idemo se mi primit’ posla! - zaključila je Nina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:40