DRAMA NA FESTIVALU

Nina naprasno otkazala nastup u Krapini: Dosta mi je pjevanja pro bono! Organizatori: Pa znali ste da nema honorara

‘Neprofesionalno. Još ste tražili da vam se nadoknade putni troškovi u iznosu od 500 kuna, na što smo pristali‘, kažu organizatori
Nina Kraljić
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Nakon što je lani sve zadivila interpretacijom popevke "Pod drevom senja drvena hiža", Nina Kraljić ove subote trebala je ponovno gostovati na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini. Iako je bilo najavljeno da će glazbenica izvesti skladbu "Trnoružica" Zorana Mišolongina, od nastupa, čini se, ipak neće biti ništa. Kako piše portal Zagorje.com, Nina je Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo poslala - košaricu!

- Žao mi je informirati vas da više neću moću biti sudionik Krapinskog festivala kao izvođač, što je dogovor s novim menadžmentom i realnom situacijom. Potpuno razumijem da je čast nastupati s orkestrom pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, međutim doista više nisam u mogućnosti prihvaćati nastupe koji su pro bono. Naime, imam vrlo tešku privatnu situaciju te sam prisiljena na selidbu iz vlastita stana zbog zgrade koja je i dalje oštećena potresom... Da sad ne nabrajam i ne zamaram, jer mi više nije u cilju odrađivati takve nastupe, bez obzira na veličinu samog nastupa.

Na Visu, gdje sam trenutno, otvorila mi se financijska prilika sa stranim izvođačima, koji su trenutno tamo, i naprosto moram napraviti ono što je za mene najbolje i od sad prihvaćati nastupe koji su u skladu s honorarom za pjevanje live u izvedbi s orkestrom. Molim vas da mi ne zamjerite, jer već dvije godine odgađam ovu odluku upravo zbog ljepote dosadašnjih suradnji. Nadam se da ćemo u nekim drugim projektima, koji su na obostrano zadovoljstvo, i dalje raditi zajedno, s obzirom na to da je etno ono što sad isključivo radim, s čime nastupam i od čega živim, što je samo po sebi veliki izazov... Smatram da je kontraproduktivno nastupati u stresu i bez sklada sa svojim stajalištima i mogućnostima, što ne bi bilo dobro ni za pjesmu samu. Do zadnjeg trenutka bila je borba oko toga unutar tima i mene, jer ja nisam jedina koja brinem o mojem pjevanju, niti sam uvijek u ugodnoj poziciji - ovako se opravdala Nina Kraljić.

Kako piše portal Zagorje.com, pjevačica je još proljetos znala kakva je situacija, s obzirom na korona krizu, a napominju i kako je ponuđenu popevku, koju je trebala izvesti u Krapini, snimila i u studiju te se ista nalazi i na nosaču zvuka. K tome, u utorak je imala vlastiti krapinski koncert, vezan uz promociju pjesničke zbirke Marije Hlebec, i za taj je nastup primila korektan honorar Turističke zajednice Grada Krapine. Tad je, tvrde, mogla reći organizatoru da u subotu neće nastupiti, no nije.

Zagorje.com saznaje kako je Nina i prošle godine postavljala uvjete. Tako u odgovoru Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo nakon najnovije situacije piše:

- Poznato vam je kako na Festivalu kajkavskih popevki nema honorara vokalnim solistima. Unatoč tome, vi ste jedini izvođač koji je prošle godine primio naknadu za dolazak, jer ste nas to zamolili, objasnili situaciju, s obzirom na to da ste tad bili izvan države. Izašli smo vam u susret. Sad ste u Tjednu kajkavske kulture imali plaćeni nastup, na naš prijedlog Turističkoj zajednici Grada Krapine. Skladbu za ovogodišnju 'Krapinu' snimili ste još u lipnju, a još najmanje mjesec dana ranije potvrdili ste svoj nastup. Otvoreno ste mogli reći kako ne želite surađivati, kako kažete, 'pro bono'. Niste to rekli, već ste tražili da vam se nadoknade putni troškovi u iznosu od 500 kuna, na što smo ponovno pristali. Otkazivanje festivalskog nastupa u posljednjem trenutku smatramo neprimjerenim i neprofesionalnim - odgovorili su joj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:48