ZLATNI STUDIO 2023.

Nives Ivanković: ‘Svaki rat je strašan. Žene hoće mir, kada bi one odlučivale stvari bi bile drugačije‘

Za ulogu Kalonike nominirana je za Zlatni Studio u kategoriji najbolje glumice u kazalištu

Nives Ivanković

 Cropix

Na pitanje što radi ovih dana, Nives Ivanković kroz smijeh odgovara: "Uživam u plodovima svoga rada". Priča kako je puno vremena provela na putovanjima, na filmskim festivalima, družila se s kolegama i prijateljima. Omiljena glumica u posljednja je tri mjeseca dobila čak četiri nagrade za ulogu Vedrane, ravnateljice škole u filmu "Zbornica" Sonje Tarokić - dobila je Zlatnu Arenu u Puli, Zlatnu mimozu u Herceg Novom, na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima u njezine ruke stigao je Srebrni Orion i zadnje, primila je nagradu Stablo ljubavi za najbolju žensku ulogu na filmskom festivalu u Mostaru.

Zlatnu Arenu, drugu u karijeri (prvu je dobila za ulogu u "Zvizdanu" Dalibora Matanića 2015. godine), nije osobno primila. Naime, istog dana imala je generalnu premijeru predstave "LizistRATa", na Splitskom ljetu. Bilo joj je to toliko bitno da je odlučila ne ići u Pulu.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Za ulogu Kalonike, Atenjanke koja predvodi svoje sunarodnjakinje u pokušajima da se postigne mir, u toj predstavi sada je nominirana za Zlatni Studio u kategoriji najbolje glumice u kazalištu, a sama predstava u režiji Paola Magellija je među pet nominiranih za najbolju predstavu.

- Jako mi je drago da sam nominirana, da je žiri prepoznao ono nešto u toj predstavi i mojoj izvedbi. Već mi je i nominacija iznimno draga i na nju gledam kao na priznanje, a posebno mi je drago jer se radi o kombinaciji nagrade struke i publike - kaže Nives.

Veseli je nominacija baš za ulogu Kalonike jer je u "LizistRATi" imala priliku, nakon gotovo 20 godina, raditi s Paolom Magellijem.

image

Nives Ivanković

Tom Dubravec/Cropix

- On je oblikovao moj teatarski svjetonazor, moje promišljanje i pristup teatru, usmjerio me kao mladu glumicu. A u kombinaciji sa Željkom Udovičić kao dramaturginjom, te spojem Aristofana, Homera, Mate Matišića i Predraga Lucića, samo sudjelovanje u predstavi, sama uloga Kalonike mi je bila nagrada - govori glumica strastveno - Zahtjevna je, ogromna, predivna uloga. Meni, u mojoj zrelosti i glumačkoj punini i snazi koje nose godine, te radu s mladim ansamblom HNK Split, bila je čast što sam bila dio te priče. Naravno, i činjenica da je predstava ušla u izbor za Zlatni Studio radosna vijest jer su doista svi koji su na njoj radili i zaslužili nagrade.

"LizistRATa" koja je na Splitskom ljetu oduševila publiku, jedinstvena je po mnogo čemu.

- To je predstava o muško ženskim odnosima, ona obuhvaća dvije, tri tisuće godina besmislenih ratova koji se ponavljaju i koje uvijek negdje pokreću muškarci... Paolo je napravio nešto što je danas vrlo aktualno s obzirom na doista groznu situaciju u svijetu, posebno u Ukrajini. Svaki rat je strašan. A žene hoće mir i kada bi one odlučivale stvari bi vjerojatno bile drugačije - kaže Nives Ivanković i dodaje kako bi voljela da što više publike vidi ovu predstavu koja se izvodila samo mjesec i pol na Splitskom ljetu.

- Nadam se da će ići i sljedeće godine jer bilo bi doista šteta da bude "predstava za jedno ljeto" - kaže glumica.

Ona je, kaže, u cjelini zadovoljna 2022. godinom, povratkom na kakvu-takvu normalu i prilikama za rad, putovanja i druženja. Zasad nema nekih velikih planova za 2023., pa ni za njezin doček.

- Božić ću provesti u krugu obitelji, tradicionalno. A nova godina... Novu ću dočekati u pidžami, nadam se s čašom vina u ruci - kaže i kroz smijeh dodaje - Doduše, za moju dob je prikladnija šalica toplog čaja. Znate kako to ide, u jednom trenutku u životu svaka nova godina počinje se dočekivati sa strepnjom. A imam samo dvije želje. Prva je zdravlje, a druga da zavlada mir, kao što smo htjeli poručiti s Lizistratom.

image

Nova sponzorska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:06