SPLITSKI FESTIVAL

Nosila se ‘bila boja‘, a nagradu publike osvojila je hip hop opereta ‘Bambina mia‘

Pjesmu već zovu ‘Nadalinom 21. stoljeća‘, a slavio je i Neno Belan koji je dobio nagradu stručnog žirija za skladbu ‘Zvijezde‘
CAMBI, Saša Antić, Mladen Badovinac TBF
 Tom Dubravec/Cropix

Grupa CAMBI., TBF i ST Koke pjesmom "Bambina mia", neobičnim spojem glazbenih stilova, svojevrsnom hip hop operetom, osvojili su naklonost publike na po koronakriznim pravilima ispunjenim Prokurativama i slavili pobjedu na 61. Splitskom festivalu. Momci iz Splita u ovoj su se pandemijskoj godini nametnuli širem slušateljstvu već na ovogodišnjoj Dori kad su osvojili vrhove domaćih top-ljestvica i tako dobili potvrdu da karijeru grade u dobrom smjeru.

image
Tomislav Mrduljaš i Neno Belan s prvom nagradom žirija
Tom Dubravec/Cropix

- Suradnja CAMBI.-ja i TBF-a samo je još jedan dokaz da je glazba neočekivana. Pobjednička pjesma je još prije nekoliko godina krenula u izradu, a lani se, u ovo doba, javio CAMBI. za suradnju. I, eto, rezultat je stigao - rekao je Saša Antić iz TBF-a o pjesmi koju već nazivaju "Nadalinom 21. stoljeća".

Veterani i mlade snage

Uz njih je s velikim osmijehom s pozornice sišao i Neno Belan kojeg je ovaj put nagradio stručni ocjenjivački sud za romantičnu baladu "Zvijezde". A po čemu će se pamtiti ovogodišnji festival? Nije bilo teško uočiti da se publika zaželjela glazbe uživo, a izvođači nastupa pred publikom pa je ova tradicionalna manifestacija, koja ima poseban pečat u gradu podno Marjana, zapamćena i kao idealan izlazak za šetnju trendovskih modnih komada.

image
Domenica Žuvela
Tom Dubravec/Cropix

Dame na pozornici odabrale su uglavnom bijele toalete. Lorena, Domenica, Mia Dimšić, Alka Vuica i Antonia Dora Pleško raznovrsnim su krojevima nametnule trendove pa se u šali iza pozornice svako malo zapjevala ona Jolina "Nosi mi se bijela boja".

image
Tom Dubravec/Cropix

Voditeljski trojac Duško Ćurlić, Doris Pinčić i Jelena Glišić provodili su vrijeme zajedno kako bi što usklađenije najavljivali izvođače, a gromoglasni pljesak dobila je Doris kad je najavila nastup svoga bivšeg supruga Borisa Rogoznice koji je novom pjesmom pokupio simpatije mlade publike.

image
Jelena Glišić Lešić i Doris Pinčić
Nikola Vilic/Cropix

Osim novih, mladih snaga, taj festival gotovo je nezamisliv bez ljubimaca publike koji već dugi niz godina pjevaju na Prokurativama. Njih su ove godine predvodili Dražen Zečić, Mladen Grdović, Tedi Spalato i Giuliano, a komplimente za odličan izgled neprekidno je dobivala Ivana Kovač, kći naše legende i markantnog pjevača Miše Kovača.

image
Antonia Dora Pleško
Tom Dubravec/Cropix
image
Antonia Dora Pleško
Tom Dubravec/Cropix
image
Mia Dimšić
Tom Dubravec/Cropix

Festivalska događanja ove su godine smjestila Split u centar zbivanja. Glazbeni šušur trajao je čak devet dana, koncerti na različitim lokacijama privukli su publiku raznovrsnih glazbenih afiniteta, od rock and rolla do zabavnih melodija. I zato ne čudi što je u organizaciji i produkciji svega viđenog sudjelovalo gotovo 500 ljudi.

Doris i retrospektiva

A Prokurative su svoja festivalska vrata otvorile ekskluzivnim koncertom Doris Dragović o kojem će se još dugo pričati jer je naša diva redala pjesme uz pratnju gudača i svog benda na poseban način i s posebnom energijom pa u publici puna dva sata nitko nije želio sjediti.

Iduća večer, večer Retrospektive, bila je posvećena velikanima: Tijardoviću, Gotovcu, Runjiću i Stipišiću. Interpretacije su bile različite, neke s većim, neke s manjim uspjehom jer je pjesme velikana teško izvesti u verzijama koje su pjevali Vice Vukov, Oliver Dragojević, Meri Cetinić i ostali.

image
Domenica Žuvela i plesačice

Nikola Vilic/Cropix

No to nije niti bio cilj. Čim su se na Prokurativama ugasila svjetla reflektora, počele su pripreme za novo izdanje tog publici i glazbenicima omiljenog festivala. Slušatelji će sad odabrati hitove koji će zavladati eterom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:38