PISMA O JUBAVI

Novi singl Tončija Huljića: ‘Luda Mare je postojala, mislim da je poludjela od ljubavi‘

‘Gledajte, sve su ljubavi više-manje tužne, jer da nisu tužne ne bi ni bile ljubavi‘, ispričao nam je Huljić
Tonči Huljić
 Press

“Inamora se duša samo jednon, a maća miljun puti sva... Nima sapuna da je opere, ni šalbuna, sode kauštike, kad je jubav satare...”, pjeva romantično i s puno emocija Tonči Huljić.

Stihovi su to njegove nove pjesme pod nazivom “Mare Luda”. Potpuno novi zvuk dubokih emocija ujedno je i prvi najavni singl koji najavljuje CD naziva “Inamorana” što znači zaljubljena.

- Radi se o 'neplaniranom' albumu koji je nastao zbog viška vremena, viška inspiracije, sastavljen od ekstremnih emocija i rađen za moju dušu – rekao je 59-godišnji Huljić.

O kakvoj se pjesmi zapravo radi?

- Ma, to vam nije pjesma s ambicijom, nego je pjesma s emocijom. I to jedna vrlo atipična pjesma za mene i da, zapravo je ljubavna - priznao nam je Huljić.

O kakvoj se ljubavi radi u pjesmi?

- Pa o tužnoj, jasno. Gledajte, sve su ljubavi više-manje tužne, jer da nisu tužne ne bi ni bile ljubavi. Rijetko koja zapravo završi brakom pa ima happy end - objašnjava splitski glazbenik.

Dobro ste tempirali objavu ljubavne pjesme par dana uoči Valentinova...

- Ma jao, prvo da vam kažem, nisam vodio o tome računa, da mi niste sada rekli ne bih niti povezao. Svoje pjesme tempiram jedino s Božićem - smije se Huljić.

Zar zaista? Slavite li Valentinovo ili ste vi jedan od onih kojima je svaki dan Valentinovo?

- Da, baš tako kako je Danijela ispjevala još 90-ih - svaki dan je Valentinovo. Iskreno, meni vam uopće nije jasno kada u američkim filmovima muškarac i žena razgovaraju pa kažu 'morat ćemo poraditi na ljubav'. Pa nije ljubav auto da je popravljaš. Ljubav je peti element, ili je ima ili je nema. Jao, ne mogu vjerovati da ste me sad nagovorili da pričam o ljubavi... - smije se.

Dobro onda, recite tko je ta 'Luda Mare' iz pjesme? Zašto je ta Mare luda?

image
Press

- Mi vam u Splitu imamo uzrečicu "Mare luda". To je jedna mitska osoba, nitko je nije vidio ali svi znaju za Maru. Zapravo, bile su dvije Ma, postopjale su zapravo dvije Mare. Jedna je bila Mare Žebon, alkoholičarka i prva gradska prostitutka, te Mare luda koja je jednostavno bila luda pa je i do danas ostala opisna uzrečica. A nama je poslužila kao inspiracija za priču o ženi koja je poludjela od ljubavi - rekao je Huljić.

Upravo su jake emocije ono što pjesma “Mare Luda” pobuđuje u slušatelju. Stvorena je u obliku dalmatinske šansone, a u prvi plan stavlja emociju uz minimalnu upotrebu instrumenata, tek klavir i violinski orkestar.

image
Press

- Tekst je rađen na 'tvrdom splitskom velovaroškom' narječju koje je sastavljen talijanizama, frankofonije, te turskog i staro splitskog-domaćeg jezika. Iako možda neće svi razumjeti tekst, itekako će razumjeti emociju koju pjesma prenosi. U ovoj pjesmi treba uživati kao kad slušate klasičnu talijansku kanconu i ne razumijete o čemu se pjeva ali dobro osjećate emociju o kojoj se pjeva - nastavlja Tonči.

image
Press

Iako je pjesma atipična za današnje standarde, Huljić je odlučio napraviti i spot, iz jednostavnog razloga ljepote same pjesme. Redatelj spota je Vojan Koceić, a ljubavnu priču su dočarali glumci Meri Kolić, Uršula Najev, Luka Čerjan i Denis Kalajžić.

image
Press

- Nekad ne treba raditi spotove samo na pjesme na koje pretendirate da budu hitovi, jer onda ovakve ostanu u 'zapećku', a ja sam htio baš s njom najaviti i novi album za par mjeseci kao i sve ono što slijedi u ovoj godini: to je prvo 'Misa Mediteràna' - ujedno i prva pop misa na svijetu. Radi se o koncertnom spektaklu koji datira iz 17., 18. i 19. stoljeća, kada su bile uobičajene a danas se rijetko rade. 'Misa Mediteràna' bit će na latinskom jeziku, a specifična je po tome što je to 'pop cross over misa' s puno mediteranskog obilježja. Ako sve bude prema planu ideja je da ima dva pretpremijerna prikazivanja na 'Splitskom ljetu' – rekao je ovaj glazbenik, tekstopisac i glazbeni producent.

image
Press

Krajem godine pak Tonči Huljić planira privesti kraju i svoj dvostruki instrumentalni CD “Mediteràno”, a “Mare Luda” je najavni singl cijele kreativno bogate godine koja slijedi i objedinjuje sve projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:14