PREDSTAVILI PJESMU

Novo ‘šmek-pop‘ izdanje Mateja i Dunje: ‘Krug je pjesma o strahu i nesigurnosti‘

Matej Milošev i Dunja Ercegović imaju novi singl ‘Krug‘, a spot je u režiji Ivane Radić

Matej Milošev

 Nika Mokos/

Nakon nedavno objavljenog ‘Live Session’ EP-a koji donosi pet odabranih brojeva predstavljenih uživo s albuma prvijenca ‘U prolazu’, singlom ‘Krug’ Matej Milošev najavljuje svoje novo studijsko ‘šmek – pop’ izdanje. Njegovu objavu najavljuje ponovnim gostovanjem Dunje Ercegović, nakon suradnje u pjesmi ‘Drugom prilikom’, kojom je otvorio album prvijenac.

"‘Krug’ je pjesma o strahu i nesigurnosti, posljedicama i odgovornosti. Priča o onom osjećaju koji te uzme kada misliš da gubiš kontrolu i sve ti nekako izmiče iz ruku - i jedino što tražiš i trebaš je utjeha i čvrsto tlo pod nogama - a kliziš i prepušten si sam sebi. No, upravo su to trenuci u kojima najbolje upoznaješ sebe i od čega si građen – najvrijednije stvari uvijek naučimo kad nam je najteže – one koje ostave tragi promijene te u nešto bolje.’’, izjavio je Matej povodom objave.

‘’S obzirom na to da smo nedavno izbacili ‘Live Session‘ za koji smo okupili fantastičan bend, ova stvar nekako se prirodno nametnula kao idući singl s novog albuma jer ima jedan dosta ‘bendovski‘ i organski zvuk koji mi se jako sviđa. Tomislav Franjo Šušak i Jere Šešelja, kao i uvijek, napravili su divan posao oko aranžmana i produkcije, a pritom smo se i odlično proveli snimajući ovu stvar, dok je Filip Motovunski odradio mastering i na kraju smo završili s ovime što sada čujete. Gostujući vokal nam je (opet) nevjerojatna Dunja Ercegović i na tome sam joj beskrajno zahvalan. Kao i na ‘Drugom prilikom‘, opet je prepoznala i osjetila pjesmu točno onako kako sam je zamislio, i onda još dodala svojih boja i nijansi koje samo ona zna i može. Rijetki su umjetnici koji te tako jednostavno uzmu za ruku i odvedu u neki svoj svemir svaki put kad zapjevaju, a ona je definitivno jedna od njih’’, ispričao nam je Matej.

image

Matej Milošev

Nika Mokos/

‘’Prvi put kad smo surađivali Matej me već imao na umu za svoj prvi singl, ali do ove suradnje je ipak došlo drugačije. Znajući da traži vokale za svoj novi singl, iz znatiželje sam tražila da mi pošalje pjesmu i odmah sam na prvo slušanje znala da mu opet želim gostovati na albumu. Tekst pjesme i sentiment je nekako pogodio životnu fazu u kojoj sam se tada nalazila. Svi već znaju da nisam fan pjevanja na hrvatskom, ali eto Matej me po drugi put pridobio i odveo na ‘mračnu stranu‘, i vrijedilo je zbog ove pjesme’’, Dunja je dodala o suradnji.

Video spot u režiji Ivane Radić, nastavlja Matej, nešto je na što je možda i najviše ponosan.

"Zaista mislim da imamo nešto drugačije i posebno. Ivana je imala moje puno povjerenje, i opravdala ga je svojim sirovim talentom bolje nego što sam to ikad mogao zamisliti. S toliko je finese i osjećaja ispričala svoju vizualnu priču koja tako lijepo komplementira i oplemenjuje samu pjesmu da uopće više ne mogu odvojiti jedno od drugog. U tehnički izazov i pothvat koji je izvela da to sve skupa oživi uopće neću ulaziti, odradila je lavovski posao na kojem joj samo mogu zavidjeti, i zahvaliti.’’

image

Spot za pjesmu Krug

Screenshot/youtube/

O ideji spota i cijelom konceptu priče, ispričala nam je autorica videa Ivana Radić.

"Ideja spota nastala je za vrijeme ljetovanja na Unijama, gdje smo za vrijeme jednog druženja shvatili da bi mogli nešto napraviti zajedno. Pričali smo o lutkama i animaciji, a Matej je bio oduševljen idejom, što je meni bilo super, jer mi je ‘puppet animation‘ jedna od najdražih stvari za raditi i drago mi je da sam imala priliku raditi na ovakvom projektu.

Spot i pjesma dijele nekakvu ideju nesigurnosti, samoće i lutanja, to jest traženja sigurnosti, pronalaženja vjere u sebe i druge. Cijela pjesma mi je bila dosta melankolična, sjetna i htjela sam istraživati tu tematiku (zato je i radnja na pučini, gdje nema nigdje nikoga) - gledali smo u more i vidjeli barku i ta barka me inspirirala za ideju spota - tako je sve počelo.

image

Spot za pjesmu Krug

Screenshot/youtube/

Ponavljajući motiv barke simbolizira vrtnju u krug, vraćanje ponovno na neki nelagodan period u životu, kad se čini da je sve oko tebe potpuno strano, nemaš nikoga i trebaš se izvlačiti iz toga, trebaš pronaći barem mali tračak nade da ovaj put neće opet biti isto i nećeš se vratiti u tu situaciju. Ponekad se doduše dogodi da taj tračak nade netko ponudi ničim izazvan i to onda treba naučiti prihvatiti, jer to baš bude ono što prevagne sve na dobro.

Ovaj spot je isto tako bio izazov i eksperiment, koristila sam neke tehnike koje do sad još nisam i bilo je jako zabavno, ali malo i stresno i nadam se da će se taj trud barem djelićem prepoznati.’’

Glazbu i tekst potpisuje Matej Milošev, a aranžman i produkciju Tomislav Franjo Šušak i Jere Šešelja. Pjesma je snimana u Studiju C i Twenty Twenty Studiju, a masterirao je Filip Motovunski. Ideju, režijju, montažu, animaciju, lutke i scenografiju potpisuje Ivana Radić, asistirao je Filip Vitko, tehnička podrška bio je Jakov Vitko.

KRUG

najviše te strah

što si ovdje sama

iza tebe prah

okružuje te tama

utjehe ne vrijede

nitko neće doći

tragovi ti blijede

gube se u noći

dobro ili loše

jedina su pravila

nade, obećanja

ničija su zemlja

tražim svoje mjesto

premalo je milosti

jedino što vidim

ničija je zemlja

vrtiš se u krug

želiš da sve stane

vraćaš stari dug

al’ ovaj život ne staje

odavno je kasno

sve je crno-bijelo

savršeno jasno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:59