DOMENICA ŽUVELA

NOVU UZDANICU TONČIJA HULJIĆA VEĆ SU PROZVALI NASLJEDNICOM JELENE ROZGE 'Meni ništa nije problem iako mi neki znaju reći: ajme, kako možeš to pjevati'

Krhka i lijepa Velolučanka Domenica Žuvela sljedećeg će se tjedna predstaviti hrvatskoj javnosti na 57. splitskom festivalu s pjesmom koju potpisuju članovi njezine druge obitelji – Vjekoslava, Ivan i Tonči Huljić napisali su joj debitantsku solo skladbu "Kad sam s tobom", a najbolja joj je prijateljica Hana, njihova kći i sestra, u studiju otpjevala prateće vokale, piše Slobodna Dalmacija.

- Nas dvije smo kao paketić, stalno smo skupa, dijelimo sve što je kreativno, od glazbe do tečaja šivanja koji smo nedavno zajedno pohađale – uz smiješak će cura s otoka sa simpatičnim akcentom, rođena jedne nedjelje prije 24 godine, po kojoj je i dobila ime (talij. domenica = nedjelja), ali i po istoimenoj Zuccherovoj pjesmi, omiljenoj njezinim roditeljima.

Domenica je, dok je Hana Huljić već diplomirala, studentica pete godine splitske Glazbene akademije (smjer Glazbena pedagogija) i ima još dva ispita do diplome. Osnovnu Glazbenu školu, tijekom koje je svirala klavir, pohađala je u Blatu, a srednju "Luka Sorkočević" u Dubrovniku, posvetivši se smjeru Teorije i solo pjevanja.

Ipak, nekako se nije vidjela u opernom pjevanju, pa je na prvoj godini studija počela nastupati na gažama na Korčuli. Proteklih godinu dana tijekom tjedna, uz studij, radila je i u solinskom glazbenom vrtiću, a posljednje dvije godine pjeva i na gažama kao članica poznate splitske grupe "Boss".

- S momcima radim preko vikenda, nastupamo od Zagreba do Dubrovnika, ma po cijeloj Hrvatskoj. I pjevamo sve... Meni ništa nije problem, premda mi neki znaju reći: "Ajme, kako možeš to pjevati". To je moj posao, a to znači da će momci iz benda otpjevati i neki laganiji narodnjak tipa Halida Bešlića. To prolazi na pirevima, zašto ne?!

Ali ima i nekih ljudi koji na svadbi žele drugačiji repertoar, lako se dogovorimo jer izvodimo sve. Volim to raditi, a ako usput mogu i živjeti od toga, zašto ne – racionalno će Domenica, koja od prve godine studija u Splitu paralelno nešto radi.

Snimala prateće vokale Graši, Madre Badessi

Uvijek je pjevala, još i dok je živjela na Korčuli, čak je na početku studija svaki vikend putovala na gaže na rodni otok. No, budući da joj je to postalo komplicirano s obzirom na obveze u Splitu, novu poslovnu sreću našla je s članovima grupe "Boss". Ne nedostaje joj ni glazbenoga iskustva u studiju, gdje je snimala prateće vokale Petru Graši i Huljićevoj "Madre Badessi", a često je i na demosnimkama pjevala Tončijeve i Vjekoslavine pjesame koje su kasnije izvodile Danijela, Minea... No, nikada, veli, nije pomišljala u stilu: "E, ovo bih ja mogla".

promor
Domenica Žuvela, Hana i Vjekoslava Huljić

- Da mi je netko prije tri mjeseca rekao da ću pričati s vama ili ići na Splitski festival, rekla bih mu: "Nema šanse". Nekako sam uvijek bila sramežljiva, premda gažiram svaki vikend. Valjda se u tim situacijama nekako ne osjećam toliko izloženom... Da i sada nije bilo Ivana Huljića, koji me malo gurnuo prema festivalu, pitanje je bih li sama nešto inicirala u tom pitanju.

Ovo je sve ispalo neplanski i spontano. Sad sam se već navikla na činjenicu da ću sama pjevati na festivalu, idem odraditi, pa što bude bit će – govori Domenica, priznajući da ne lebdi u oblacima od velikih planova. Pop je žanr u kojemu se inače vidi, premda sluša sve – od klasike do glazbe 90-ih, Tota, Stevieja Wondera, Petra Graše...

Najbliži mi je stari Magazin

- Od onoga što je Tonči radio nekako mi je najbliži stari "Magazin" s Ljiljanom Nikolovskom, možda zato što sam ga slušala odmalena u izvedbama moje mame, koja također i dan-danas, premda radi u banci, vikendima gažira na Korčuli. Cijeli život sam je gledala kako uči pjesme i priprema se za gaže, pa sam zapravo neke od pjesama staroga "Magazina" tek nedavno čula u originalu, jer su mi u uhu ostale mamine izvedbe.

Volim i Jelenine "Ginem", "Nebo boje moje ljubavi", njezin prvi CD mi je savršen. I "Minut srca tvog", tako te neke laganije stvari – ističe djevojka s otoka vrsnih vokala - Olivera Dragojevića, Jasne Zlokić, Meri Cetinić... Sve ih poznaje, i ni s kim od njih, smije se, nije u rodu, premda su na otoku svi jedni drugima kao rod. Vlastitom obitelji doživljava i Huljićeve, s kojima se iznimno zbližila zahvaljujući prijateljici Hani.

- Meni, otočanki, je jako lijepo imati ovdje drugu obitelj. Za Božić i Uskrs, u razdobljima tijekom kojih su obitelji na okupu, zbog gaža sam često ostajala u Splitu, ali je zato tu uvijek za mene bila obitelj Huljić s kojom, tako nekako ispadne, uvijek provodim velike blagdane. A budući da obožavam i njihovu pudlicu, nedavno sam nabavila i vlastitu... Moja Zara stara je tek devet mjeseci i moje je najveće veselje – nježno će Domenica, privijajući svoju ljubimicu u krilo.

Ostaje u Splitu

- Što se tiče glazbene karijere ne planiram ništa. Što se otvori, otvorit će se. Ne želim da moj jedini cilj bude status estradne osobe, toliko je mogućnosti, s puno sam stvari zaokupljena. Voljela bih ostati živjeti u Splitu, odgovara mi mentalitet, blizu mi je doma, sve je nekako po mom guštu. Selidba mi ne pada na pamet, naravno, nikad ne reci nikad – kaže Domenica.

'Haljina je bila puna grešaka, morala sam se kamuflirati!'

Premda je s Hanom nedavno završila tečaj šivanja, kreaciju za festival prepustit će stručnjacima iz Arilea, Mariji i Ivanu Piriću.

- Uf, nisam ja još za te stvari. Tek kad smo završile tečaj shvatile smo koliko ne znamo – smije se Domenica, napominjući da je nedavno sama sašila haljinu za jedan event, ali je bila toliko puna grešaka da je sve morala kamuflirati.

- Izdržala je, nije se raspala na meni, ali nije to to. Čak mi se kasnije jedna cura, vidjevši je na Instagramu, javila s pitanjem gdje sam je kupila i mogu li i njoj napraviti jednu, ali nema šanse. Moram se ispraksirati da ne bude grešaka, tek onda bih se usudila upustiti u takvo što.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:16