NISU ZADOVOLJNI

Objavljene nominacije za Porin, kontroverzni Tram 11 srami se svoje: ‘Ne repamo za staklene konjiće‘

Tram 11 ponovno je uzburkao javnost, no ni njima se niti najmanje nije svidjelo što su nominirani za Porin

Tram 11

Parni Valjak i Matija Cvek imaju najviše nominacija za predstojeći jubilarni 30. Porin. Oba izvođača nominirana su, naime, u čak sedam kategorija najprestižnije hrvatske glazbene nagrade, a slijede ih s po četiri nominacije - Darko Rundek, Silente, Chui, Vanna i Davor Križić.

image

Darko Rundek

Nera Simic/Cropix

"Glasačko tijelo je u prvom krugu glasanja svoje favorite biralo među ukupno 2129 ovogodišnjih prijava u 37 kategorija. Bilo je čak 303 prijavljenih albuma što je 40 albuma više nego prošle godine, 379 skladbi za Pjesmu godine, a 84 prijave za kategoriju Novi izvođač", rekla je Glavna tajnica Porina Ivana Martinac.

Tako su Parni Valjak i prijatelji nominirani s albumom "Dovoljno je reći... Aki" u kategoriji Album godine te za Najbolji koncertni album i Najbolju snimku albuma čiju produkciju potpisuju Marijan Brkić i Goran Martinac. Husein Hasanefendić Hus kao autor pjesme Parnog Valjka "Ponovo" u kategoriji je Pjesme godine, a bend u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom te reizdanja albuma "Buđenje" i "Vrijeme ljubavi" u kategoriji Najboljeg tematsko-povijesnog albuma.

image

Matija Cvek i Eni Jurišić

Davor Pongracic/Cropix

Matija Cvek s pjesmom "Trebaš li me" koju potpisuje sa Zvonimirom Husnjakom (Z++) u izvedbi s Eni Jurišić nominiran je za Pjesmu godine te u kategoriji Najbolje vokalne suradnje. Spot za taj singl pretendira i za Najbolji video broj, a potpisuje ga redatelj Benjamin Strike. U kategoriji Najboljeg albuma pop glazbe nominiran je album "Izbirljivo i namjerno" Matije Cveka & Big Banda Bjelovara, a sa skladbom "Visine" s istog albuma glazbenik je nominiran za Najbolju mušku vokalnu izvedbu. Pored toga Cvek s The Funkensteinsima i singlom "Ne moram ni ja" ima nominaciju za Najbolju izvedbu grupe s vokalom. To je ujedno jedna od skladbi s kojom je Ivan Pešut nominiran u kategoriji Producenta godine.

Naravno najprestižnije kategorije su one za Album te Pjesmu godine. Tako već pored spomenutog Parnog Valjka i prijatelja, na Porin za najbolji album konkuriraju i Tedi Spalato s "Ime mi je nevažno", Silente s "IV", Darko Rundek & Jazz orkerstar HRT-a s "Za vašu posljepodnevnu razonodu" te Chui s albumom "Zagreb-Berlin".

Pored "Trebaš li me" (Cvek i Jurišić) te "Ponovo" Parnog Valjka, za Pjesmu godine nominaciju imaju "Dani koji sjaje" Pavel feat. Sanja, Marinko i Zec (Aljoša Šerić), potom "Guilty pleasure" Mije Dimšić (Dimšić, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić) te Massimova "Zamisli" autora Ivana Dečaka i Rajka Dujmića.

Ono što je ponovno privuklo pažnju javnosti jest Tram 11 i njihov album "Jedan i jedan" koji je nominiran za najbolji u kategoriji hip hop glazbe. Opet se stvorio prijepor u javnosti i to gotovo točno godinu dana nakon što je "Jedan na jedan" od strane kritike ocijenjen koktelom homofobije i mizoginije te šovinističke srbofobije. Zbog žestokih reakcija dijela javnosti izdavačka kuća Menart s Targetom i Generalom Woouom tada je raskinula ugovor.

image

Tram 11

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

No njima se niti najmanje nije svidjelo što su nominirani za Porin, štoviše na društvenim mrežama su izjavili kako ih je sram. U četvrtak su na Facebooku podijelili screenshot nominacija s opisom: "Što bi rep‘o Shorty: ne repamo za staklene konjiće". Koga sad poslat‘ tamo da nas predstavlja na dodjeli? Ima li dragovoljaca?".

Uratku Tram 11 inače konkuriraju Hiljson Mandela s albumom "Mandela effect" i Edo Maajka s albumom "Moćno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:56