‘VATRENA ZNAČENJA‘

Od glumaca, preko kokoši, do Ivana Pavla II.: Kakve tetovaže imaju hrvatski reprezentativci koji su u Kataru?

Na popisu tetoviranih nalazi se 10 igrača i dva bivša reprezentativca, koji su sada članovi stručnog stožera

Hrvatski nogometaši i tetovaže

 Twitter/Instagram/Cropix

Ivan Pavao II., Johnny Depp i Michael Jordan u istoj svlačionici?! Ne, to nije nabrajanje udarne postave jednog u nizu popularnih malonogometnih "termina" u paralelnim svemirima. Dio je to probranog društva koje je put do svlačionice aktualnih viceprvaka svijeta našlo preko – tinte. Dok dio "vatrene" ekspedicije u Kataru drži svoje tijelo kao "hram" čije bedeme ne treba dirati, drugi dio "pila" drugačije – tijelo je "dnevnik" čije stranice treba popuniti. Tetovaže postaju gotovo neizostavan začin kod svakog nogometaša, čija upotreba ide od pukih estetskih razloga, pa sve do dubokih značenja i povezanosti uz bitne životne trenutke i stepenice.

Marko Livaja

Čovjek s najvećim setom umjetnina na sebi u svlačionici Hrvatske definitivno je napadač Hajduka, koji je jednom prilikom priznao da ima više od 100 tetovaža. Na leđima ima oslikanu Dioklecijanovu palaču, Katedralu svetog Dujma u Splitu, grb Dalmacije s tri lava, kao i lik Alexa DeLargea iz filma "Paklena naranča". Također, ima tetovirano ime brata Mirka, prvog trenera Franka, kćeri Elizabet, a na lijevoj nozi ima veliki tekst posvećen vjeri koji govori o Božjem planu. Ipak, priznao je kako tetovaže nije radio četiri-pet godina, a možda se odluči na novu uspiju li "vatreni" ponovno do odličja na Mundijalu.

image

Marko Livaja

Tom Dubravec/Cropix

Borna Sosa

Lijevi bek Stuttgarta dobar dio svojih tetovaža posvetio je glumačkoj postavi. Na ruci ima tetovirana lica tri glumca: Leonarda Di Caprija, Heath Ledgera i Johnnyja Deppa, a kao najdražeg glumca izdvojio je posljednjeg navedenog. Jednu tetovažu posvetio je i rodnom Zagrebu uz koji je posebno vezan. Na desnoj ruci ima veliku tetovažu Michaela Jordana kojeg smatra jednim od najvećih sportaša svih vremena, na prsima mu se nalazi pjevač Linkin Parka Chester Bennington, a pored te tetovaže ima mali natpis na kojemu piše "90‘s kid" (dijete 90-ih).

image

Borna Sosa

Tom Dubravec/Cropix

Dejan Lovren

Na tijelu hrvatskog stopera dominiraju tetovaže vezane uz religiju, poput one na ruci na kojoj se vidi ruka Isusa prilikom pribijanja na križ, dok na ramenu ima tetovirano Isusovo lice. Uz imena supruge i djece, Lovren na lijevoj strani torza ima tetoviranu poruku vezanu uz obitelj - "Ne biraš obitelj. Oni su božji dar tebi kako si i ti božji dar njima" - a istu takvu tetovažu ima i njegov mlađi brat Davor, koji je također nogometaš.

image

Dejan Lovren

Tom Dubravec/Cropix

Domagoj Vida

Drugi član hrvatske obrane, koja se iz Rusije prije četiri godine vratila sa srebrom, a za razliku od prethodno navedenih igrača, na tijelu ima jednu tetovažu. I on se poput Lovrena odlučio na religijski motiv, na lijevoj podlaktici ima tetoviran lik pape Ivana Pavla II.

image

Domagoj Vida

Tom Dubravec/Cropix

Marcelo Brozović

Veznjak "vatrenih" i milanskog Intera ima tetoviranu obje ruke s raznim motivima, poput loga Lige prvaka. Na šaci mu se ističe žuti emotikon, koji se poput njegova zaštitnog znaka "Epic Brozo", također drži za bradu.

Na vratu ima posebno upečatljivu tetovažu male bombe.

image

Marcelo Brozović

Foto Olimpik/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Ivan Perišić

Igrač Tottenhama tetovažu na desnu potkoljenicu stavio je nakon ruske avanture prije četiri godine. Na njoj je izdvojio detalj s dočeka nakon Mundijala u njegovu rodnom Omišu, gdje su mještani na utvrdi Mirabela razvili veliki kockasti dres s njegovim brojem četiri. Otprije je na istoj potkoljenici imao i tetovažu male kokoši, koje je uzgajao njegov otac, a Ivan je u mladosti bio zvan – "Koka".

image

Ivan Perišić

Tom Dubravec/Cropix

Mislav Oršić

Topnik Dinama na desnoj podlaktici ima tetovirano ime supruge Suzane, a nakon svakog pogotka može ga se vidjeti kako ljubi upravo tu podlakticu gdje se nalazi tetovaža. U više je navrata ponovio kako svaki pogodak posvećuje supruzi i sinovima.

image

Mislav Oršić

Tom Dubravec/Cropix

Martin Erlić

Jedan od svježijih članova svlačionice hrvatske reprezentacije na natkoljenicama ima tetovirane engleske riječi "courage" i "strength" (hrabrost i snaga), a na lijevoj nozi ima i tetoviran lik spartanskog vojnika. Na lijevom ramenu nalaze se stepenice i sat.

image

Martin Erlić

Tom Dubravec/Cropix

Ivica Ivušić

Vratar Osijeka jednom je prilikom izjavio kako su mu tetovaže strast, ali da se pokušava suzdržavati od prečestog tetoviranja. Rekao je kako svaka tetovaža ima određeno značenje, a najviše se ističu tetovaže na desnoj ruci gdje se vide veliki sat, ruže i žensko lice.

image

Ivica Ivušić

Tom Dubravec/Cropix

Kristijan Jakić

Na mnoštvo religijskih motiva na lijevoj ruci odlučio se i igrač Eintrachta iz Frankfurta. Ističu se ruža, golubica, ruke sklopljene na molitvu i veliko oko, a na ramenu iste ruke ima tetoviranog tigra.

image

Kristijan Jakić

Tom Dubravec/Cropix

Mario Mandžukić

Član stožera "vatrenih" prije odlaska u mirovinu bio je jedan od igrača s većim brojem tetovaža na tijelu. Na desnoj podlaktici ima na kineskom jeziku tetovirano: moć, sreća, obitelj, vjera. Na drugoj ruci ima tetoviranu loptu, četiri karte na kojima se nalaze asovi, te kocku, ali i molitvu "Anđele čuvaru". Na donjem dijelu leđa na hebrejskom ima tetovirano "ono što te ne ubija, ojača te", međutim, ta je tetovaža došla u fokus javnosti jer su se izvorni govornici hebrejskog požalili da je tetovaža napisana u krivom smjeru, te da ima gramatičkih pogrešaka.

Na lijevom ramenu ima tetoviran križ, a na desnom listu horoskopski znak blizanaca.

image

Mario Mandžukić

Tom Dubravec/Cropix

Vedran Ćorluka

Još jedan član stožera koji je u Rusiji bio u službi igrača. Na desnom listu ima tetoviran lik ruske babuške, zbog razdoblja koje je proveo u toj državi tijekom igračke karijere. Na bedru ima tetovažu stiliziranog lika svog psa Oskara, pasmine Shiba Inu. Na rukama ima tetovaže posvećene obitelji i anđelima, a iznad zgloba lijeve ruke ima simbol "darova smrti" iz Harryja Pottera.

image

Vedran Ćorluka (u žutom dresu)

Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:20