SVEČANI DOGAĐAJ

Održana svečana dodjela nagrade ‘Vladimir Nazor‘: Priznanja dobili Hitrec, Prtenjača...

Odluku o dobitnicima donio je Odbor Nagrade ‘Vladimir Nazor‘ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića

Dodjela nagrada Vladimir Nazor

 Cropix

Dvanaest državnih nagrada "Vladimir Nazor" za 2021. godinu svečano je uručeno u nedjelju navečer u ruke trinaest laureata iz književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Nagrade za životno djelo iz književnosti je dobio Hrvoje Hitrec, iz glazbe Višnja Mažuran, za film Petar Krelja i za kazalište Ivica Kunčević; za likovne i primijenjene umjetnosti nagrada je dodijeljena Slavki Pavić, prvi put u povijesti nagrade za fotografiju, a za arhitekturu Đuri Mirkoviću.

image

Hrvoje Hitrec i Višnja Babić

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Ivica Prtenjača, godišnja nagrada za roman Sine, idemo kući

Zeljko Puhovski/Cropix

Godišnja nagrada za književnost uručena je Ivici Prtenjači za roman "Sine, idemo kući", za glazbu Dubravki Šeparović Mušović za operne uloge u 2021. godini, a za film Antoneti Alamat Kusijanović za "Murinu".

Godišnja nagrada za kazalište dodijeljena je Siniši Popoviću za ulogu Henrika u drami "Kad svijeće dogore" Sandora Maraija, za likovnu umjetnost Matku Vekiću za izložbu "Arhipelag" u Muzeju suvremene umjetnosti, te za arhitekturu dvojcu Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za projekt "Providurova palača" u Zadru.

image

Dubravka Šeparović Mušović

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Višnja Mažuran i Nina Obuljen Koržinek

Zeljko Puhovski/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek čestitala je nagrađenima i kazala da se nagradama odaje priznanje velikanima hrvatske kulture i umjetnosti koji su još jednu tešku godinu za nama učinili bogatijom, dajući joj puninu i smisao.

Današnji dan je blagdan najvećih umjetničkih dosega, inspirativnih poetika i osvajanje novih prostora umjetničke slobode – istinsko slavlje umjetnosti, kazala je ministrica dodjeljujući nagrade na svečanosti koja je organizirana u dvorištu HRT-a uz izravan tv prijenos.

Vaš stvaralački rad i kreativnost su niti što čine tkanje hrvatske kulture i umjetnosti, vaša postignuća postala su trajna vrijednost i neprocjenjivo blago hrvatskog društva te ostaju dijelom dragocjene hrvatske kulturne baštine, zaključila je.

image

Antoaneta Alamat Kusijanović

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Ivica Kunčević, nagrada za životno djelo

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Vesna i Petar Krelja, nagrada za životno djelo

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Ivica Kunčević, Slavka Pavić i Andrej Plenković

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Siniša Popović, godišnja nagrada za ulogu Henrika u drami Kad svijeće dogore

Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Odbora Nagrade "Vladimir Nazor" akademik Zvonko Kusić kazao je da je osnovni kriterij za dodjelu nagrade bila estetska izvrsnost, da je nagrada daleko od svakog drugog utjecaja političke ili komercijalne naravi, te da su laureati potvrđeni i na međunarodnoj sceni.

U ime nagrađenih zahvalio je književnik Hrvoje Hitrec i kazao da je hrvatska umjetnost stoljećima bila izložena europskim i izvaneuropskim utjecajima, koje su umjetnici znali apsorbirati i ostati samosvojnima, kao što je i hrvatska umjetnost uspjela pronaći put u svijet.

Nagrade su to hrvatske države svjesne da je umjetnost jedna od najvažnijih sastavnica nacionalnog identiteta, polje života koje je rađalo i rađa plodove izvornog stvaralaštva nadilazeći u najboljim svojim trenucima realnost i otkrivajući nove svjetove, zaključio je Hitrec.

image

Slavka Pavić, nagrada za životno djelo.

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Iva Letilović, Igor Pedišić, godišnja nagrada za projekt Providurova palača u Zadru

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Zvonko Kusić

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Dodjela nagrada Vladimir Nazor za 2021.

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2023 22:52