ESTRADNO ROČIŠTE

OGORČENI ŽERA NA SUDU Meni i Bebeku nisu htjeli priznati status slobodnih umjetnika, rekli su nam da nismo dovoljno poznati! Bio sam toliko ponižen...

 Dorian Horvat / CROPIX

Nakon dvije i pol godine trebala bi završiti sudska saga između direktora Croatije Recordsa Želimira Babogredca i predsjednika Hrvatske glazbene unije Nikše Bratoša presudom koja će biti izrečena uskoro na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Nedovoljno poznat

Naime, zbog intervjua koji je dao Slobodnoj Dalmaciji Bratoš je tužio Babogredca za klevetu zbog iznesenih tvrdnji koje nisu bile ni najmanje bezopasne. Među ostalim, Babogredac je naveo kako “Bratošev tim već godinama preko HRT-a diže ogroman novac” do toga da je Bratoša na predsjedničko mjesto HGU-a izabrao Paolo Sfeci kako bi preko njega sindikalno ucjenjivao HRT “jer Nikša drži sve orkestre”. Kao posljednji svjedok u ovom slučaju jučer je svjedočio Dražen Žerić Žera, frontmen benda Crvena jabuka, kojeg je, kao i Željka Bebeka, Babogredac apostrofirao u intervjuu jer im je odbijen status samostalnog umjetnika.

- Taj zahtjev uputio sam HGU-u prije dvije, tri godine, no, kao i Bebek, dobio sam odgovor Stručnog povjerenstva kako sam nedovoljno prepoznat glazbenik u Hrvatskoj. Pokušao sam doznati tko sjedi u tom Stručnom povjerenstvu, no to je bila nemoguća misija. Bio sam toliko ponižen da nisam više pokušavao jer ipak sam 25 godina djelovao kao glazbenik u Hrvatskoj. Meni je taj zahtjev odbijen, a Davoru Tolji i mnogo drugih je odobren, koji djeluju mnogo kraće i manje su poznati nego moja grupa i ja - iznio je Žerić. Bratoš mu je oponirao, iznijevši tvrdnje kako mu je usmeno rekao kako je odbijen jer premašuje imovinski cenzus, tj. zarađuje previše, baš kao i Bebek, ali kako ta odluka iz pravnih razloga nije mogla biti tako formulirana, kao i da se popis članova Povjerenstva može naći na njihovoj internetskoj stranici.

- Zašto mi onda nije tako odgovoreno? Uostalom, kada sam podnio zahtjev, nisam zarađivao dovoljno i ispunjavao sam sve uvjete, zato sam i zatražio taj status. A popisa Povjerenstva tada nije bilo - odgovorio mu je Žerić, da bi na upit koji se odnosio na utjecaj na gostovanja na HRT-u kada je zadnji put nastupio na HRT-u odgovorio: “Davno, još u showu Sedma noć”. No na kraju se prisjetio kako je nastupio i par puta u emisiji “Lijepom našom”, a Bratoš ga je podsjetio i na to da je nastupio prije pet godina u showu “Pjevaj moju pjesmu”, jedinom projektu koji je Bratoš i urednički vodio. Ono što nije išlo, pak, na ruku Babogredcu bila je Žerina izjava kako je s Bratošem s kojim je davnih dana nastupao u bendu Crvena jabuka ostao u normalnim odnosima, iako više poslovno ne surađuju.

Budući da na kraju Ministarstvo kulture potvrđuje status slobodnog umjetnika, Bratoš je upitao Žeru smatra li da on ima takav utjecaj da može utjecati čak i na Ministarstvo.

Superman

- Ako imaš, onda si Superman - uzvratio je Žerić, da bi na Babogredčevo protupitanje “je li mu poznato da je Bratoš i u nekim stručnim tijelima Ministarstva”, odgovorio kako nije. Na kraju su opunomoćenici optužbe i obrane iznijeli svoje zaključne riječi gdje se, među ostalim, moglo čuti kako Bratoš kao glazbeni producent po emisiji na HRT-u zarađuje od tri do pet tisuća kuna, a obzirom na broj emisija može se govoriti o značajnom novčanom iznosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:52