StoryEditor
MARTIN SAGNER

OPROŠTAJ OD LEGENDE Dudekov karakter čista je nepatvorena umjetnost, a imao je i druge sjajne uloge

Nije čudno što se ta pozitivna figura ljudima uvukla u srce. Toplina kojom je zračio bila je rijetka među likovima u ‘Gruntovčanima’, toplim je riječima kazala Sanda Langerholz Miladinov
 Boris Kovačev / CROPIX

Martin nije bio samo Dudek, ali nije čudno što se baš ta pomirljiva, pozitivna figura ljudima uvukla u srce. Toplina kojom je zračio bila je rijetka među likovima “Gruntovčana” i umjesto grohotnog smijeha, koji su izazivali Presvetli i Cinober, on je dobivao blagi smiješak. Dudek ga je ujedno toliko obilježio da su nezasluženo u sjeni ostale uloge koje je Martin Sagner interpretirao u Komediji, a bile su jednako vrijedne.

Da je dio Dudekove naravi ostao u Martinu vidi se po tome što ga pamtimo kao sjajnog partnera kolegama glumcima, koji ga ne mogu prežaliti - kaže Sanda Langerholz Miladinov, kolegica Martina Sagnera, koji je u utorak u svom domu preminuo u osamdeset i osmoj godini. Javnosti je bio najpoznatiji kao legendarni Dudek, odnosno Andrija Katalenić iz serije “Gruntovčani”, koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Posljednji put je igrao u filmu “Duga mračna noć” Antuna Vrdoljaka.

- To kako je on uz Golikovu pomoć donio taj Dudekov karakter, čista je nepatvorena umjetnost. No, on je odigrao i mnoge druge sjajne uloge, a neke od njih imao sam prilike vidjeti u kazalištu Komedija. Martina Sagnera doživljavao sam kao glumca koji je uvijek vrlo ozbiljno pristupao poslu, a bio je i vrhunski intelektualac. Družili smo se i po glumačkim festivalima, ali on nikad nije bio od onih koji bi u privatno vrijeme radili teatar oko sebe. Umjesto toga, pažljivo bi slušao i upijao znanje koje bi tako stjecao... - kazao je Goran Grgić.

Sam Sagner svog je Dudeka u razgovoru za Studio, objavljenom 1989. godine u povodu četvrtog prikazivanja “Gruntovčana” na televizijskim ekranima, ovako opisao:

- Neki Dudeka smatraju ‘bedačekom’, čovjekom nesposobnim za život. No on, po mom mišljenju, nema dovoljno zloće u sebi da se bori protiv Cinobera, Presvetlog, Martina, Matule… On zna omjer snaga, zna kada može uspjeti, a kada ne. On nije Don Quijote, ne juriša na zlo oko sebe jer zna da ne može pobijediti. Ali, on ipak ne maše bijelom zastavom.

Marljiv je, sve što radi dobro radi, ali to nije dovoljno da se uspije u životu. Život je uzajamno pomaganje, pa čak i onda ako ti onaj drugi ne uzvrati istom mjerom. To je kod Dudeka veoma istaknuto - objasnio je glumac koji je tom prilikom rekao kako između sebe i Dudeka nipošto ne može staviti znak jednakosti.

- No, svaki glumac, da bi mogao dobro izvesti svoju ulogu, mora u sebi nositi neke elemente ličnosti koju predstavlja. Dudek je meni uistinu veoma blizak, ali ja sam u životu realniji od njega. Moglo bi se reći da su nam strateški ciljevi isti, ali da nam je taktika različita - otkrio je tada Martin Sagner. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2020 12:33