POZNATI TUGUJU

Oproštaj od omiljenog frizera: ‘Miran me jedini šišao i znao je sve moje tajne. A sad ga nema‘

Splićanke su neutješne nakon smrti 45-godišnjeg Mirana Smaje iz splitskog Hair Lab Studija, koji se godinama brinuo za njihove frizure
Anica Kovač čuvenog frizera upoznala je kada je kao Miss Hrvatske u Splitu nosila modnu reviju
 Tomislav Novak

Žene znaju što znači imati dobrog frizera, osobu u čije ruke se prepuštaju s punim povjerenjem jer dobro znaju da on zna kako ih treba ošišati ili im obojiti kosu. Dobrom frizeru bez bojazni će povjeriti i ideju o promjeni frizure, jer znaju da on zna je li ta zamisao provediva i kako bi mogla izgledati na njihovoj glavi. Dobar frizer je ženama poput jako dobrog prijatelja, a nakon druženja s njim uvijek odlaze zadovoljne. Pa kad ode dobar frizer - a 45-godišnji Miran Smajo iz splitskog Hair Lab Studija bio je stvarno dobar frizer - ostaju praznina i tuga. Splićanke su neutješne.

- Pola života odlazila sam Miranu. Prvi put u njegov stolac sjela sam još kao djevojka i nikad, baš nikad, iz njegova salona nisam izašla bez dobre frizure i velikog osmijeha. Bio je vrhunski frizer, kreativac, ali i velik čovjek, dobar prijatelj. Ne mogu shvatiti da se to dogodilo, da ga više nema. Još prije samo tjedan dana bila sam kod njega, smijali smo se, šalili... Bio je pozitivac, čovjek dobre energije, uvijek predan poslu. Znao je što želiš, ali znao je i što ti se čini da želiš, a ne bi bilo dobro da se realizira.

image
Dijana Mrduljaš, supruga Tome Mrduljaša, bila je Smajina klijentica

Ukratko, bio je umjetnik kad je riječ o kosi - rekla je Dijana Mrduljaš, supruga splitskog skladatelja i direktora Splitskog festivala Tome Mrduljaša te dugogodišnja klijentica Mirana Smaje, čije je posljednji ispraćaj održan jučer na Lovrincu. Salon čovjeka koji je šišao i frizirao sve poznate Splićanke, glumice, pjevačice, profesorice, odvjetnice..., do daljnjega je zatvoren, a na vratima stoji obavijest: "Zbog iznenadnog smrtnog slučaja frizerski salon Miran Hair Lab Studio je od danas 9. 11. 2020. godine zatvoren do daljnjeg".

- Ne mogu vjerovati da ga više nema. Znamo se godinama, a odlazila sam njemu u doba kad sam još pjevala u Magazinu. On je jedan od prvih koji mi je radio frizure za moje koncerte. Bio je pravi čarobnjak, ali i krasan čovjek. Ma, cijeli Split je odlazio kod njega - rekla je Jelena Rozga.

image
Smajo je bio jedan od prvih koji je Jeleni Rozgi radio frizure za koncerte
Vojko Bašić/Cropix

- I ja sam, naravno, znala odlaziti kod njega. A tko nije? Bio je majstor svog zanata, znao je s kosom, a bio je i veliki zafrkant s kojim si se uvijek mogao dobro nasmijati - prisjetila se Vesna Dragojević, Oliverova supruga.

Po smijehu i pozitivnoj energiji Mirana Smaju pamtit će i Zorica Kondža, za čije je mnoge frizure upravo on bio zaslužan.

- Ni sama ne znam koje godine smo se upoznali, ali bilo je to davno. Preporučila mi ga je jedna moja prijateljica, a pamtim kako je prilikom našeg prvog susreta bio pomalo suzdržan. Ja sam drugi tip: neposredna sam, lako s ljudima prelazim na 'ti'. On nije bio takav. No, s vremenom smo se sprijateljili. I postali stvarno veliki prijatelji. Bio je svjestan koliko zna, ali nikad se zbog toga nije pravio važan.

image
Zorica Kondža Smaju je smatrala velikim prijateljem
Vojko Bašić/Cropix

No, znao je svoju vrijednost i gotovo nikad nije išao 'zvijezdama na noge', odbijajući, recimo, pozive da nekog dođe frizirati iza pozornice Splitskog festivala. Takvima bi poručio da se zna adresa njegova salona pa tko želi - neka dođe - govori Zorica, zbog koje je Smajo ipak napravio iznimku, pa je tako jednom gotovo cijeli dan proveo s njom uoči njezina koncerta na splitskim Gripama na koji je došla, naravno, savršene frizure.

- Htio je uvijek znati što ću obući, kako ću se našminkati za neki koncert, kako bi tome prilagodio frizuru - prisjeća se Zorica.

- Mene je Miranu prvi put odvela moja mama. Imala sam 18 godina i bila sam sva ponosna da će mi upravo on ošišati franzete. Do jučer su k njemu na šišanje išla i moje tri kćeri, a ja sam se za bojenje kose naručila za tjedan dana - otkrila nam je Ana Čagalj, supruga Joška Čagalja Jole, kojoj je Smajo radio i, kako kaže, najvažniju frizuru u njezinu životu: onu koju je imala na vjenčanju.

- Imala sam niz ideja koje sam mu iznosila oko te moje vjenčane frizure. On je samo stajao s cigaretom u ustima i nezadovoljno vrtio glavom. Na kraju mi je rekao da mu donesem sliku svoje vjenčanice i nakon toga napravio je frizuru po svom. Bila sam prezadovoljna! On je bio veliki znalac, ali bio je i beskrajno tvrdoglav, za dobro svojih mušterija. Jednom sam tako došla s idejom da jako potamnim kosu, nije me fermao ni pet posto, a ja sam mu poslije bila zahvalna što me nije poslušao. Drugi put sam kosu htjela jako skratiti. Samo mi je rekao: 'Ajde, bogati, nije to za tebe' - prisjeća se Ana Čagalj.

Anica Kovač čuvenog splitskog frizera upoznala je prije četvrt stoljeća, kada je kao Miss Hrvatske u Splitu nosila modnu reviju.

- Nismo se poznavali, prvo smo jedno drugog mjerkali, a onda smo se 'prepoznali', trgnuli po jednu ljutu i krenuli na friziranje. Već tada mi je napravio najljepšu frizuru na svijetu, a nastavio je tako dugi niz godina. Kad sam odlučila ošišati svoju dugu kosu, šišao me upravo Miran. Poslije me znao zafrkavati da ponovo pustim kosu, pa bi mi kroz smijeh govorio da mu je više dosta žena koje mu dolaze s mojom slikom govoreći da žele da ih tako ošiša - prisjeća se Anica Kovač kod koje je njezin prijatelj lani bio u Münchenu. Vodila ga je na utakmicu Bayerna, uživali su po gradu, dogovarali neke nove susrete kojih neće biti...

- Znao se on i izvikati na mene. Ja sam, naime, cijeli život željela bila frizerka, pa sam, kad su mi djeca bila mala, sama pokušavala skratiti im kosu. Poslije bi ih dovodila Miranu da popravi ono što sam napravila, a on bi s vrata znao povikati: 'Ajme, što si napravila od djece? - govori Anica Kovač koja se trenutačno nalazi u Monacu, pa svom prijatelju zbog koronavirusa nije mogla doći na ispraćaj.

- Zapalila sam svijeću i pomolila se za dobrog čovjeka. Otišao je sigurno na bolji svijet, to me tješi, nadam se da će nas čuvati odozgo - rekla je Anica Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 22:46