PODSJETILA NA PISMO

‘Oprosti, Miro, što se naš Zagreb ‘91. ponio tako grubo‘: Emotivna posveta Remi za veliku glumicu

Žao mi je. Pročitala sam danas tvoje pismo i bilo me sram. Oprosti. Grli te smogovka, napisala je pjevačica
Mira Furlan
 Neja Markicevic/Cropix

Brojni prijatelji, kolege i štovatelji velike filmske i kazališne glumice Mire Furlan oprostili su se od umjetnice nakon tužne vijesti o njezinoj smrti u 66. godini.

Od Mire Furlan na Facebooku se oprostila i pjevačica Mirela Priselac Remi, koja nije bila dio kruga intimnih prijatelja pokojne glumice, ali ju je srela prošloga ljeta na Ribnjaku.

- Srela sam je prošlo ljeto na Ribnjaku. Prošla je pokraj mene i mog društva, s nekom kolegicom, u razgovoru. Skamenila sam se vidjevši je, a onda sam se sabrala, okrenula se i povikala za njom: "Predivni ste, hvala Vam na umjetnosti!"

Okrenula se, nasmiješila, bez zvuka ustima oblikovala "hvala" i nastavila put. Dule se okrenuo i pitao me što je bilo.

"Mira Furlan, jebote. Mira Furlan", rekla sam uzbuđena kao srednjoškolka.

*

Oprosti, Miro, što se naš Zagreb 91. prema tebi ponio tako grubo. Žao mi je. Pročitala sam danas tvoje pismo i bilo me sram. Oprosti. Grli te smogovka iz Radničkog dola, napisala je Remi.

Podsjetimo, početkom devedesetih godina je zbog ljubavi s redateljem Goranom Gajićem živjela na relaciji Zagreb-Beograd zbog čega su je mnogi prozivali i javno osuđivali. Izgubila je posao u zagrebačkom HNK, ali i stan koji je naslijedila od bake, a krajem 1991. preselila se u Ameriku, gdje je kasnije ostvarila zavidnu karijeru.

Prije odlaska, u jesen 1991. godine, napisala je otvoreno pismo svojim sugrađanima koje je objavio tjednik Danas 5. studenoga. U njemu je opisala kako se osjećala u hajci koje je pokrenuta protiv nje.

- Preslušavajući svoju telefonsku sekretaricu, slušajući neshvatljiv broj neopisivo odvratnih poruka svojih sugrađana, čeznula sam za samo jednom jedinom porukom nekog prijatelja. Ili čak ne prijatelja. Običnog znanca. Kolege. Ali takve poruke nije bilo. (...) Ne mogu u svojoj glavi pristati na rat kao jedino rješenje, ne mogu se natjerati da mrzim, ne mogu vjerovati da će oružje, ubijanje, osveta, mržnja, da ce gomilanje zla bilo što ikada moći riješiti, poručila je između ostalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 18:25