IVA ŠULENTIĆ

'Otkako sam udana za psihologa Igora Mikloušića naš odnos je ljepši'

Voditeljicu ‘Dore’, ‘Dobro jutro, Hrvatska’, ‘Briljanteena’,  ‘The Voicea’ i drugih emisija na Hrvatskoj televiziji sada subotom navečer gledamo u ‘Garaži’, emisiji posvećenoj urbanoj glazbi koja se u devetoj sezoni odvija u novome vizualnome ruhu.
 Neja Markičević / CROPIX

Iva Šulentić doslovno je odrastala pred televizijskim kamerama. Trideset i trogodišnja televizijska i radijska voditeljica, spikerica i glumica na HRT-u prva je voditeljska iskustva stekla u kostimu zeca u “Turbo Limach Showu”, a kao 12-godišnjakinja glumila je u emisiji “Zagonetni ulomak”. Vodila je “Doru”, “Dobro jutro, Hrvatska”, “Briljanteen”, “Šušur”, “Ljetnu slagalicu”, “The Voice”, natjecala se u “Plesu sa zvijezdama”, u game showu “Volim Hrvatsku”... Magistricu ekonomije na HRT-u sada subotom navečer na HTV-u 2 gledamo u devetoj sezoni “Garaže”, emisije posvećene urbanoj glazbi.

- U svoju je devetu sezonu ‘Garaža’ ušla u novome ruhu i fantastična je! Vizualni je identitet promijenjen, scena u studiju je nova, malo se izmiješala ekipa i, osim na HRT-u 2, emisiju je moguće pratiti na mobilnim uređajima, računalima i tabletima uz pomoć multimedijske usluge HRTi te pogledati u Videoteci. Ono bitno, temelj na kojem je ‘Garaža’ izgrađena, i dalje je dobra hrvatska glazba. Ovo je ozbiljnija glazbena emisija koja je podigla standarde tonske produkcije uvođenjem višekanalnog snimanja i tonske postprodukcije, a prepoznaju to i mladi i iskusni glazbenici koji nam vole doći i pokazati se u najboljem svjetlu - kaže jedna od najpoznatijih televizijskih voditeljica mlađe generacije.

Njezini uzori

- Na ‘telki’ sam otkad znam za sebe i to je uloga s kojom sam se saživjela i posao u kojem zaista uživam. Imala sam tu sreću da su mi prethodile generacije fantastičnih žena, vrhunskih profesionalki i iznimnih osoba, poput Helge Vlahović, Ksenije Urličić, Željke Fattorini... na koje sam se, iako iz neke nove generacije i ‘urbane teenagerske’ kulture, tada mogla ugledati. To je možda ostavilo najveći dojam na mene i danas moram priznati da sam za neke možda i staromodna kad je riječ o kvalitetama koje smatram važnima za voditelja ili voditeljicu. Koje odlike mora imati dobar televizijski voditelj? Prije svega, dobru dikciju. Uz to, mislim da bismo morali biti pristojni i odmjereni, sa zanimanjem se posvetiti našim sugovornicima.

Bilo bi dobro da je voditelj elokventan, brz, snalažljiv. Osim toga, doista ne mislim da je voditelj zvijezda emisije koju vodi. Mi smo tu da gledatelja provedemo kroz program, kroz emisiju, da mu damo informaciju ili predstavimo sugovornika, budemo ozbiljni kada je tema takva ili duhoviti kada možemo. Što je manje voditelj u fokusu, a jasnija je tema, to, po mom mišljenju, voditelj bolje radi posao - ističe Iva koja je prvi voditeljski televizijski angažman imala 1996. godine u HTV-ovoj emisiji “Zagonetni ulomak”. Po čemu pamti to iskustvo?

- Vlatka Vorkapić došla je na jedan naš sat u Zagrebačko kazalište mladih i tražila je djevojčicu za ulogu Bilješke u svojoj autorskoj emisiji ‘Zagonetni ulomak’. Kasnila sam na sat, nisam imala pojma što me snašlo, audicija je završila, a već su mi mjerili glavu kako bi izradili kapu koja je zapravo knjiga. Sjećam se i ulaska u studio, koji je bio pretvoren u zemlju iz knjiga, ekipa je bila super, televizija čarobna, naučila sam tekst, slušala upute, lampica na kameri se uključila i… Akcija! - prisjeća se Iva koja je zahvaljujući glumi došla na HRT.

Iz ZKM-a

- Počela sam glumiti još u dramskoj grupi u vrtiću, nastavila u ZKM-u. Još sam kao klinka statirala u filmovima i serijama i glumila u ‘velikim’ kazalištima. Da nije bilo tako, moj bi život drukčije izgledao. Ovako je gluma vodila prema voditeljstvu i obratno, od audicije do audicije. Imala sam veliku sreću što sam već u ZKM-u, s kojeg sam i došla na HRT, imala divne dramske pedagoge, prije svega Mirjanu Roginu, koji su nas naučili mnoge stvari. Također, velika je sreća i prednost rada na HRT-u činjenica da su u toj kući vrhunski stručnjaci u Službi za jezik i govor kroz koju mora proći svatko tko ide pred kamere. Nije mala stvar kada zazvoni telefon i predstavi se Jasmina Nikić koja je pogledala emisiju i ima nekoliko uputa - noge su mi se odsjekle i glas drhtao - ali sve što je rekla mi se urezalo u pamćenje i dandanas se držim tih pravila! Poslije sam učila od mnogih vrhunskih profesionalaca, gledala sam kako rade, slušala upute koje mi daju, uvažavala kritike i upijala sve kao spužva. Zato, hvala svima! - kaže televizijska voditeljica koja se ne može odlučiti koja joj je glumačka uloga bila najdraža.

- Svaka je bila drukčija i svaka mi je na svoj način draga. Nije mala stvar biti u Sarajevu i kao klinka biti u sceni s Mustafom Nadarevićem, Sekom Sablić i Milenom Dravić. Velika je stvar igrati uz naše glumačke veličine! Smatram te angažmane velikom privilegijom i doista sam zahvalna što kao netko tko je odrastao u kazalištu danas mogu biti u društvu i sama glumiti uz ljude kojima sam se od malena divila - kaže mlada žena koja je igrala glavnu ulogu u seriji za mlade “Kad zvoni?” i u seriji “Dnevnik plavuše” te niz uloga u serijama poput “Lud, zbunjen, normalan”, “Bumerang”, “Bitange i princeze”, “Zlatni vrč” itd. i raznim filmovima. Također, posudila je glas mnogim crtanim filmovima, poput “Izvrnuto obrnuto”, “Hotel Transylvania”, “Alfa i Omega”, “Garfield”...

Kuhanje

Diplomiranu ekonomisticu zagorsko-ličkih korijena koja kaže da je televizija njezina ljubav, a ekonomija njezin fah (i tijekom i nakon fakulteta radila je u struci, u nekoliko agencija i tvrtki, a i dandanas, napominje, koristi znanje stečeno na EFZG-u na nekim projektima koje radi), za božićnih blagdana imali smo prilike vidjeti u “Slatkoj kuharici”. Je li joj Petra Jelenić odala kakav kulinarski trik koji prakticira kući.

- Petra je vrhunska majstorica i svaki njezin pokret je moj novi trik. Nakon tog sam snimanja kući napravila čokoladu s rižom i s mamom se bacila u potragu za finom čokoladom. Štošta sam već bila naučila od nje, družile smo se na raznim radionicama, a velika je čast bila gostovati kod nje sa Željkom Fattorini u božićnoj emisiji. Što se kuhanja tiče, nekako sam se u posljednje vrijeme opredijelila za razne čušpajze i kolače, jer Igor obožava kuhati pa dijelimo poslove: on se primio raznih eksperimenata s namirnicama koje donesemo s naših putovanja, a ja se držim tradicionalnih jela, posebice onih ‘na žlicu’. I - ne ide mi loše, volim kuhati - otkriva Iva koja se prošlog rujna udala za svog dugogodišnjeg dečka, doktora psihologije Igora Mikloušića. Što se promijenilo u njezinu životu nakon udaje?

Putovanja

- Nosim prsten, prije nisam baš bila od nakita. Sve ostalo je isto i jednako lijepo, možda i ljepše - kratko kaže Iva koja sa suprugom svaki slobodan trenutak koristi za putovanja.

- Imali smo sreću da smo, otkad smo zajedno, mogli svake godine pobjeći na neko novo mjesto. Putujući na natjecanja i festivale balona, vidjeli smo destinacije u Aziji i Europi na neki drugi način. Ne samo iz zraka, nego i mjesta, krajeve, ljude koje inače ne bismo vidjeli, daleko od razvikanih turističkih destinacija i vodiča. Oboje volimo putovati i to tako da se maknemo od gužvi, pogubimo po ulicama i vidimo sva ta mjesta iz jedne druge perspektive - kaže televizijska voditeljica koja glumi, pleše, kuha, pjeva (pjevala je u Zagrebačkim mališanima, a danas se mikrofona prihvaća na tuđim svadbama i snima pjesmice za rođendane). Je li svjesna da bi zbog svojih talenata u Italiji bili velika zvijezda i je li ikad razmišljala o inozemnoj karijeri?

- Italija? Ako bi mi dopustili da sam odjevena, možda - smije se Iva.

- Razmišljala sam o školovanju u inozemstvu, a kad sam i upisala neke škole, razmišljala sam o tome što bih mogla raditi. Još u studentskim sam danima imala priliku upoznati prekrasne ljude u inozemstvu i surađivati s njima na zanimljivim projektima. Kroz godine su se te suradnje nadograđivale i danas imam priliku biti pozvana na razna događanja i konferencije kao moderator. Naravno, uvijek me nešto vuče van, no u kontekstu televizije - rijetko - kaže Iva Šulentić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:18