MJUZIKL O KOŠARKAŠKOM MOZARTU

OTKRIVAMO DETALJE PROJEKTA NA KOJEM SE U TAJNOSTI RADI VEĆ MJESECIMA Tko je prvi favorit koji će utjeloviti Dražena? Idealan bi bio Mislav Čavajda...

Glazbenu priču stvaraju Ivica Krajač, Dražen Žanko i Dražen Runje. Prvi od tri čina je napisan, a sada treba odabrati redatelja i glumačku postavu
Mislav Čavajda (lijevo) i Dražen Petrović (desno)
 CROPIX

U utorak će u Zagrebu, u Košarkaškom domu Dražena Petrovića, na rođendan preminulog sportskog genija biti predstavljen projekt na kojem se radi već mjesecima u tajnosti. Riječ je o mjuziklu prema životu Dražena Petrovića, čiji je naslov “Okovani Amadeus”.

Podrška sportaša

Predstava je inspirirana Draženom, našim košarkaškim Mozartom, ali i Eshilovom antičkom tragedijom “Okovani Prometej”, a stvaraju je Ivica Krajač, Dražen Žanko i Dražen Runje, na čiju je inicijativu sve i krenulo prije više od pola godine.

- Imao sam čast poznavati Dražena, čijoj smo se košarkaškoj vještini svi divili i godinama sam želio stvoriti neko djelo dostojno njegova talenta. Na kraju sam se, u dogovoru s gospođom Biserkom Petrović, odlučio za netipičan mjuzikl u tri čina koji će biti spoj antičke predstave i songova, što ih prema stihovima Ivice Krajača sklada Dražen Žanko, sjajan glazbenik i autor megahita ‘Od stoljeća sedmog’. Mjuzikl bi se, kad sve bude gotovo, prema planu prikazivao upravo u Draženovu domu, u zagrebačkoj Ciboni.

U kojoj smo fazi? Prvi od tri čina je napisan, sada moramo sjesti i dogovoriti se tko će režirati djelo, a pred nama je i glumačka podjela. Moja je želja da Dražena utjelovi Mislav Čavajda - kaže Dražen Runje, inženjer građevine, koji je tek uplovio u svijet kazališta, ali, ističe, ima veliku podršku ljudi od struke, kao i obitelji pokojnog sportaša.

Damjan Tadić / CROPIX
Dražen Runje

- Oduševljena sam idejom! Dvadeset i šest godina prošlo je od Draženova odlaska, no svima nam se čini da je on još među nama. Toliko je toga u životu napravio, toliki je trag ostavio da ga svi još osjećamo i mislim da ćemo se vječno tako osjećati - kaže Biserka Petrović, majka sportaša čiji je život Ivicu Krajača odmah podsjetio na antičke tragedije.

- Dražen je za mene poput Prometeja. Onog istog Prometeja koji je bogovima ukrao vatru i donio je ljudima. A Dražen je bogovima uzeo loptu i među ljudima uz pomoć te lopte napravio senzaciju, on je od košarke napravio umjetničko remek-djelo - govori Ivica Krajač, glazbenik, operni i kazališni redatelj, libretist prve hrvatske rock-opere “Gubec-beg”... Može li “Okovani Prometej” nadmašiti uspjeh “Gubec-bega”?

Neponovljivo

- Nezahvalno je unaprijed govoriti o djelu koje se tek rađa, ali osjećam da radimo nešto veliko, nešto neponovljivo. Veliki je posao pred nama, pogotovo preda mnom kao libretistom jer ja prema scenariju Dražena Runje radim libreto u dvanaestercu s dvostrukom rimom. Na taj libreto trebaju se prisloniti songovi Dražena Žanka koji neće biti dječje pjesmice, nego ozbiljne skladbe, s tekstovima i melodijom koji sami po sebi nose poruku - objašnjava Krajač.

Prvi song već je napravljen. Nazvan je “Za sva vrimena”, a videospot se snimao u Draženovu rodnom Šibeniku, ispred Košarkaškog doma Dražena Petrovića, te u prostorima zagrebačkog HNK.

Pjesmu “Za sva vrimena” napravio je Stanko Šarić koji sa svojim Najboljim hrvatskim tamburašima pjeva: “Osmijeh si široki imao ti, za jedinim bratom si krenuo mlad, nijedan nije bio k’o ti...”

- Već sam singl ‘Za sva vrimena’ najbolje opisuje ono što želimo ponuditi mnogobrojnim Draženovim obožavateljima, svim ljudima koji su ga voljeli i poštovali. Dakle, u ‘Okovanom Amadeusu’ govorimo o životu čovjeka koji se za svog života vinuo do zvijezda i potom tragično skončao - govori Dražen Runje koji ističe da mu je pri pisanju scenarija veliku pomoć pružila Biserka Petrović, zahvaljujući kojoj će mjuzikl pokazati i neke dosad nepoznate sitnice iz života pokojnog Dražena. Kad će publika moći vidjeti to djelo?

- Predstavu ćemo predstaviti javnosti na Draženov rođendan, sljedeći utorak. Naša je velika želja da premijera mjuzikla bude na proljeće, nadam se da ćemo to uspjeti ostvariti. O konkretnom datumu zasad je previše rano pričati. Svi mi koji smo okupljeni oko ovog projekta veliki smo entuzijasti i štovatelji lika i djela pokojnog košarkaškog Mozarta i radije ćemo raditi sporijim tempom nego da na bilo koji način okaljamo uspomenu na njega - kaže Dražen Runje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:42