'TO JE JAKO, JAKO...'

OTKRIVENA VELIKA TAJNA VELIKOG MAJSTORA KUHINJE Karapandža bacio oko na kulinarske showove - evo što je rekao o Špičeku, a procijenio je i Pažanina...

 Mario Todorić / HANZA MEDIA

Od legendarnog chefa Steve Karapandže, ekstra popularnog TV voditelja koji je prije 45 godina showom "Male tajne velikih majstora kuhinje" drmao TV scenom bivše Juge, wanabe voditelji bez ikakva kulinarskog predznanja, ali i njegovi kolege iz popularnih showova današnjice, imali bi što naučiti, piše Slobodna Dalmacija.

Stevo ama baš nikada, potvrdio nam je to, ne bi u svojoj emisiji hranu koja je slučajno pala na pod opet vratio pred kamere. A da ne kažemo kako je nikada ne bi tako dignutu s poda i pojeo, upravo onako kako je to svojedobno napravio chef Tomislav Špiček u showu "3,2,1 kuhaj".

- Nisam vidio to na TV-u, ali držim da to što padne na pod, a takve se stvari mogu uvijek dogoditi i u profi kuhinji kao i kući, nikada ne smije ići u emisiju. A kamoli tako nešto pojesti. To je jako, jako loše. To je i neprihvatljiva poruka gledateljima – zaskočili smo legendarnu zvijezdu malih ekrana na ovogodišnjem supetarskom "Biseru mora" na kojemu je, doslovce, gdje god bi se pojavio, plijenio pozornost.

Špagetima oduševio Franka Sinatru

Stevo je danas u mirovini, živi u Lovranu, iza njega je ostao dug i uspješan kulinarski staž, restoran iz Michelin sustava koji je vodio u Švicarskoj. Krasi ga pozamašno, respektabilno iskustvo koje rado dijeli mlađim kolegama, često i kao sudac, ali i SKMER-ov ambasador.

Vrhunski chef koji je sa svojim timom kuhao za Tita, ali i u londonskom Savoyu oduševio špagetima bologneze Franka Sinatru, priznaje kako baš nikada u životu nije skuhao pravu tursku kavu. To svako jutro radi njegova supruga, koju je osvojio, a ovo nam je ona sama priznala, jednom čokoladnom bombonijerom i cvijećem.

- Nemam običaj gledati kulinarske emisije na TV-u, za mene su to tek showovi, zabava koja zbog velikog broja kandidata ipak ne daje ozbiljniju edukativnu notu. Ali primijetio sam mladog kolegu Ivana Pažanina i moram ga pohvaliti. Pred njim je velika budućnost, a ovaj je show dobra prigoda za njegovo brandiranje, isticanje u javnosti.

U vrijeme mog showa, popularne obiteljske razonode koncipirane tako da svaku domaćicu nešto nauči, bilo je malo muškaraca koji su javno isticali bavljenje kuharstvom. Bilo im je to kao neugodno. Tada su i u kuhare odlazili samo oni s lošim ocjenama. Danas se sve to puno promijenilo – kaže Stevo.

'Zirojević je genijalac'

Zabrinjava ga street food, štoviše, drži ga opasnošću za gastronomiju. Smatra kako je konzumacija hrana iz kioska na svakom koraku odgovor na brzi tempo života. Ali i činjenica koja dovodi do pražnjenja restorana. Nije od takve spize, kaže. Voli TV show Jamieja Olivera, ali ne i situacije kada taj slavni britanski chef u žaru razigranosti šakom zagrabi začine pa ih baca u hranu.

Stevo isto tako drži kako se kuharstvo mora baš voljeti i strpljivo korak po korak graditi do postizanja znanja vrhunskog kuhara.

- I zato nekako ne vjerujem u kuharske prekvalifikacije. Ne možeš ti baš preko noći postati vrhunski kuhar. Ne ide to tako. Tom se poslu moraš predati kompletno i dugo, korak po korak prolaziti naporan put. Danas je kuharstvo otišlo u nekom novom smjeru, stvaraju se iskoraci, nove ideje, iako mislim da je sve već izmišljeno.

Ja sam tradicionalan tip i spoju bifteka s čokoladom rekao bih "ne, hvala, dajte mi ipak samo dobar biftek na žaru". Ali pozdravljam nove ideje, i držim da svaka kuhinja ima svoju publiku. Ali zato nikada ne bih odbio čips od kamenica kada ga radi genijalac od splitskog kuhara Hrvoje Zirojevića.

On je sreća za našu gastronomsku scenu. Razgovarao sam s njegovom mamom neki dan, skoro sam se rasplakao kada sam čuo s kakvom emocijom ona priča o svom sinu i njegovom kulinarskom putu. To je kuhar, to je chef i ideja – kaže legendarni Karapandža.

Maneštra za Kolindu

Stevina kuhinja, ali i reputacija vrhunskog chefa dovela ga je u kontakt s brojnim domaćim i stranim osobama iz svih društvenih sfera. Kod njega se dolazilo na vrhunsku spizu, posebice na ukusna jela sa žlicom koje i sam obožava jesti.

Pa ako bi birao između bifteka i žlice, izbor bi i danas pao na maneštru. A da ga kojim slučajem i naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zamoli za jedan ručak s njegovim potpisom, jedno od takvih domaćih jela našlo bi se svakako na jelovniku.

- Naravno da bih se rado odazvao takvom pozivu, ali prije nego što bih sastavio jelovnik, dobro bih se raspitao što ona voli. No, što god bilo da bilo, ja bih skuhao i neku maneštru. Bez žlice ne ide. Mislim da bi izbor pao na maneštru s bobićima. Mladim kukuruzom. Ja sam po pitanju kuhanja tradicionalan tip, ali nemam ništa protiv dobrog burgera. Čak sam svoj prvi McDonald'sov pojeo u Münchenu prije 40 godina. I još ga se sjećam. Ali žlica je žlica. A to sam preferirao i u svom showu – kaže Stevo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:50