TKO ĆE NA EUROSONG?

Otvoren natječaj za Doru 2021.! Donosimo sve planove i promjene uvjetovane koronom

Najvažnije promjena je da će se natjecati 14 pjesama. Znamo i koliko ljudi može biti na pozornici te što je s pratećim vokalima
Damir Kedžo, pobjednik prošlogodišnje Dore
 Matija Djanjesic/Cropix

Na mrežnim stranicama HRT-a danas je objavljen i otvoren natječaj za Doru 2021., koji u odnosu na lanjski, donosi nekoliko promjena. Većina od njih uvjetovana je situacijom s koronavirusom.

Najvažnije promjena je da će se na Dori natjecati 14, a ne 16 pjesama. Biraju se i dalje četiri rezerve, ali te rezerve će biti aktualne do odlaska u Opatiju. Nakon toga, ako bude odustajanja, zamjena nema.

Nadalje, na pozornici može biti najviše pet osoba (a ne šest kao do sada), a svi prateći vokali moraju biti na matrici, ne izvode se uživo. To je pravilo koje je kao opciju iznimno za 2021. dopustio Eurosong, a HRT je odlučio da to bude obveza.

Promjene koje nisu uvjetovane trenutačnom epidemiološkom situacijom su: dopušta se pjevati, osim na hrvatskom, na bilo kojem europskom jeziku (do sada pravila dopuštala samo engleski, talijanski, njemački i francuski), a matrica se za izvođenje na Dori predaje u stemovima (dijelovima) te se miksa na samoj izvedbi. Tako se godinama već radi na Izboru za Pjesmu Eurovizije, pa se i na našoj Dori slijede svjetski standardi i u tom pogledu.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Na natječaj se mogu prijaviti svi, izvođači moraju biti državljani Republike Hrvatske i ne smiju biti mlađi od 16 godina. Prijavljuje se potpuno gotova pjesma s originalnim izvođačem. Natječaj je otvoren do 10. prosinca.

image
Uršula Tolj
Matija Djanjesic/Cropix

- U budućnosti cilj nam je natječaj pomaknuti na početak listopada - do početka studenoga, kako bismo osigurali i izvođačima, a i nama samima, dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu. Prvi korak je, prema tome, ove godine već napravljen. Vjerujem da će se glazbenici odazvati u velikom broju te da ćemo imati kvalitetnu i zanimljivu Doru 2021. - izjavila je urednica projekta Uršula Tolj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2020 19:37